Ad
Ad
Ad

Накъдето и да погледнете, ясно се вижда, че брандовете са отворени да си партнират, било то под формата на раздаване на подаръци (giveaways), или като се включат на живо в Instagram или чрез съвместно (co-branded) продуктово сътрудничество. В това има смисъл и все повече стават любопитните дали бизнесът им също трябва да се присъедини към “collabоration” партито.

Краткият отговор е ДА, определено трябва да си сътрудничите. Когато се съберем да споделяме ресурсите, идеите и общностите си един с друг, сме много по-силни, отколкото когато правим нещата сами.

Дългият отговор е, въпреки че сътрудничествата могат да бъдат невероятна стратегия за постигане на бизнес целите (особено по време на настоящата обстановка и социална дистанция), можете и напълно да пропуснете целта, ако не поставите основите правилно. Преди да се потопите в басейна на колаборациите, е хубаво да се разгледат няколко стъпки, които биха предотвратили падането по корем:

  • Да познавате добре компанията си
  • Да определите своите „Търся и предлагам“
  • Да търсите  припокриването
  • Да използвате топли контакти
  • Ето по малко за всяко едно Да.

1. ДА ПОЗНАВАТЕ ДОБРЕ КОМПАНИЯТА СИ

Това включва познаване на вашата мисия (защо правите това, което правите), вибрация (как комуникирате това, което правите), аудиторията (за кого го правите), предлагането (какво правите) и изпълнението (как правите това, което правите) . С тази информация ще се чувствате подготвени и  ще ви помогне да отсеете подходящите потенциални партньори.

Също така е важно да имате подготвено кратко представяне, което описва кой сте, какво правите, за кого го правите и как го правите. Например: „Аз съм консултант по сътрудничество, който помага на  хората, предприемачи и организации, да решават проблемите и постигат целите си, с помощта на колаборации.“

Това не само улеснява вас да разкажете какво правите, но и другите хора да могат да ви представят, когато сте наоколо (а  така се случват страхотните препоръки).

Напълно ОК е да променяте визитката си. Все пак никой не прави нещо, което ще продължи вечно. Най-важното е да отговаря на това, с което наистина се занимавате днес.

2. ДА ОПРЕДЕЛИТЕ СВОИТЕ “ТЪРСЯ И ПРЕДЛАГАМ”

Една от най-големите грешки, които виждам, че хората правят, когато започват да си сътрудничат, е липсата на отделено време, за определяне какво искат да  получат от партньора, за да се почувства сътрудничеството като успех. Ако не сте идентифицирали своите „искания“ (какво искате да получите от дадено сътрудничество), много по-вероятно е да вземете всичко, което другата страна ви предложи, което може, но може и да не се окаже ценно за вас и да подкрепи целите ви. Последното нещо, което искате е, е да не изразите вашите нужди и да се възползват от вас.

Друга голяма грешка е, когато хората не са наясно какво могат да предложат на партньора, преди да пристъпят към определено сътрудничество. Обмислянето на „какво мога да дам“ ви помага да идентифицирате всички начини, по които можете да си бъдете взаимно полезни с потенциалния партньор.

Има четири основни „търся“ и „предлагам:“

  • Представяне на вашата / тяхната дейност или оферти пред общността на другия
  • Създаване на съдържание
  • Надграждане на аудитории
  • Бартери

Ключът към създаването на сътрудничество, което няма да накара никоя от страните да се почувства използвана (големият страх, за който слушам напоследък), е винаги да се стремим към равномерност в даването и получаването. Това, което е полезно за едни, може да няма никакво значение за други, така че е важно да проведете честен разговор в началото на колаборацията, за да разберете какво цени всяка една страна. По този начин можете да се уверите, че всеки партньор ще получи това, от което се нуждае, за да може сътрудничеството да е успешно.

3. ДА ТЪРСИТЕ ПРИПОКРИВАНЕТО

Нормално е не всяка марка да е подходящия за вас партньор. Един от най-добрите начини да разберете дали потенциалният партньор е подходящ е като се уверите, че споделяте подобна мисия (защо правите това, което правите), вибрация (как комуникирате това, което правите) и аудитория (за кого го правите). Когато тези три точки са припокриват, е много по-вероятно сътрудничеството да бъде добре прието от аудиториите на двете страни.

Можете също така да се окаже, че имате припокриващо се предложение (какво правите) или изпълнение (как правите това, което правите), но не и двете. Ако предлагате едно и също нещо по един и същи начин, вие по същество правите едно и също, а това не води към добро партньорство.

Важно е да търсите и  общ език, още от самото начало. Какво е общото между вас? Когато стартирате оттук, и двете страни ще се чувстват забелязани и  уважавани от самото начало, което в крайна сметка води до по-добри работни отношения.

4. ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТОПЛИ КОНТАКТИ

Винаги е най-добре да стартирате да си сътрудничите с хора и марки, които вече познавате лично, преди да се обръщате към напълно непознати.  Особено в началото, е хубаво да направите първите тестове с хора, на които имате доверие. След като се почувствате уверени в способността си да бъдете успешен партньор и изпълните успешно сътрудничеството, можете да разширите кръговете си и да се обърнете към марки, които все още не познавате.

Когато сте готови да направите този скок, следващият ход е когато е възможно някой познат да ви свърже с тях. Ако успеете да избегнете студения контакт (което означава, те никога не са чували за вас и нямат никаква връзка с вас), ще увеличите вероятността да ви отговорят.

Помислете само колко различно е усещането, когато непознат ви изпраща имейл спрямо това, когато приятел ви свързва с някого чрез имейл. Нашата защитна реакция естествено се покачва, когато видим имейл от непознат във входящата си поща, но това не важи за случаите, когато мейла идва от приятел, на когото имаме доверие.

Най-лесният начин да разберете кой би могъл да ви свърже с бизнеси, които искате да достигнете, е като използвате LinkedIn. Откривайки лицето, с което целите контакт, ще видите и  какви общи познати имате. Ако можете да намерите някой, когото познавате достатъчно добре, за да ви запознае, помолете за помощ.

И една малка бележка: след като някой ви представи по имейл, направете услуга и при следващия отговор им благодарете, като ги копирате в BCC. Също така, не забравяйте да се свържете с тях, за да ги уведомите, какво се е случило. Винаги е хубаво да разберем дали има резултат от направената връзка.

Сътрудничеството с подходящия партньор може да бъде вълнуващо и възнаграждаващо преживяване за всички участници, особено когато го правите умишлено и стратегически.

Винаги се стремете към равномерен обмен на стойност и за двете страни.

..и не забравяйте, че когато има припокриване в целите може да се получи успешна комуникация, връзка и сътрудничество. Започнете оттам и останалото ще последва.

***

Последвайте ни и в Instagram

Фото: pexels.com

Write A Comment