Ad
Ad
Ad

Понякога две думи могат да имат почти идентични значения, но всъщност изобщо да не е така. Това е особено вярно за „блог“ и „уебсайт“ – две различни неща, въпреки че често са създадени с абсолютно еднакъв софтуер.

Накратко:

Блогът е „уебсайт, съдържащ собствения опит, наблюдения, мнения и т.н. на един автор или група от автори и често съдържа изображения и връзки към други уебсайтове.

Уебсайт е свързана група от страници в World Wide Web, разглеждана като едно цяло, посветени на една тема или няколко тясно свързани теми.

По принцип блогът винаги е уебсайт, но уебсайтът не винаги е блог.

Блог

Блоговете обикновено се водят от човек или малка група хора и съдържат публикации в хронологичен ред – най-новото съдържание е първо.

Блоговете почти винаги са списани в разговорен стил. Те обикновено са доста по-неформални и с малко учебна практика могат да бъдат много лесни за изпълнение. Понякога компаниите поддържат блогове, за да генерират добавена стойност съдържание или да градят авторитет в своята област.

Блоговете често имат раздел, в който потребителите могат да оставят коментари.

Хората обикновено създават блогове, за да споделят мисли, идеи и хобита, или стартират блог с намерение да печелят пари от блогване.

Уебсайт

Блогът е вид уебсайт. Но блоговете се актуализират редовно с ново съдържание, докато уебсайтовете обикновено съдържат статично съдържание, което  не се променя много често.

Понякога блоговете са част от уебсайт. Много компании и марки често поддържат свои собствени блогове, за да държат хората в крак с новостите.

Уебсайт или блог?

Отговорът на този въпрос зависи много от какво целите да постигнете. Ако имате бизнес, който не се нуждае от много честа актуализация на съдържанието – като бизнес с услуги или местен физически магазин, тогава един уебсайт може да работи добре за вас.

Ако имате бизнес, който изисква развиване на силна връзка с потребителите и се нуждае от много актуална информация, блогът може да е по-доброто решение.

Много фирми използват комбиниран подход, като основният им уебсайт се състои от статични страници и в поддомейн развиват блог.

Защо блог

Има много причини, поради които както физически лица, така и компании хостват блогове. Ето няколко:

  • Блогът може да привлече и ангажира повече потребители на вашия уебсайт.
  • Много блогъри печелят пари от своите блогове, като използват различни методи за осигуряване на приходи, като например affiliate marketing.
  • Понякога блогърите го правят само за забавление да покажат своята креативност и талант.
  • Блогът може да ви помогне да си изградите авторитет в индустрията, в която се намирате.
  • Това е страхотен формат да се отличите и споделите  мислите си пред света.

Четете още:

Защо трябва да имаме свой бизнес сайт?

5 причини защо всеки бизнес се нуждае от уебсайт

***

Снимки: Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.