Ad
Ad
Ad
Бизнес и предприемачество

Никога не приемайте първата оферта

5 идеи за успешни преговори
Pinterest LinkedIn Tumblr

Преговорите са неизбежно събитие в живота ни. Но, както е казал Джон Кенеди: „Нека никога не се страхуваме да преговаряме“.

И е прав – няма за какво , особено с тези съвети:

БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ

Влезте в преговорите с възможно най-много знания. Това означава, че трябва да сте си направили проучването! Ако имате среща с шефа си за повишение, проучете колко получават другите на пазара на вашата позиция, във вашата компания. Ако преговаряте за цена с клиент, проучете пазара на конкретни продукти и вижте за колко другите продават.

И още нещо много важно – бъдете уверени и знайте какво точно вие предлагате и слагате на масата. Предвидете ситуации и въпроси, които биха могли да възникнат и се подгответе.

Един практически съвет – поставете се в обувките на другата страна – какво биха искали да знаят? Какви опасения могат да имат?

ГЪВКАВАТА ДОЛНА ГРАНИЦА

Хората понякога си имат „долна граница“, на база на която преценяват, кога да напуснат преговорите. По-добрата практика е да имате гъвкава такава. Нещата могат да се променят по време на преговорите – да се появят нови факти, нови опции или просто да разберете, че долната ганица, която сте си поставили е нереалистична. Да си гъвкав позволява да обмислиш всички възможности, преди да решиш, че е време да си тръгнеш.

Нещата могат да се променят по средата на преговорите. Гъвкавите граници са далеч по-успешен подход от дъното и оттеглянето.

Хубаво е също така  предварително да си изясните какво очакване имате от тези преговори (и защо заслужавате да ги спечелите – вижте #1).

И отново  –  Бъдете отворени и не се ангажирайте с нищо, преди да имате всички факти.

ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДА НА СВЪРЗВАНЕТО: ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСИ И СИ ЗАПИСВАЙТЕ ОТГОВОРИТЕ

Съществуват два „типа“ преговори:

Едните разпределят ефекта – губя/печеля – тоест имаме една пица и трябва да си я поделим.

Вторите увеличават ефекта – базиран на печелившия за всички страни манталитет – имаме една пица и идеята е как да я направим по-голяма.

В повечето случаи хората влизат в преговорите, настроени за първия тип, но в крайна сметка втория, свързващия вариант е далеч по – успешен.  А и кой не иска по-голяма пица?

Ако ще използвате втория подход, подгответе се да задавате въпроса Защо? Така ще създадете диалог с другата страна, ще разберете по-добре нейните нужди, ще се свържете по-успешно. Слушайте внимателно и разберете всички за и против, които са в мислите на вашия партньор.

ОБМЕНЕТЕ ИДЕИ (BRAINSTORM)

След като разберете интересите на другата страна, обменете идеи и насърчете и другата страна да стори същото. Не пускайте веднага всяка своя идея. Вместо това, след като и двете страни сте стигнали до  възможно решение, преминете последователно през всяка идея и коментирайте защо е задоволителна или не е. Не пропускайте да имате предвид и гъвкавата си долна граница и намеренията си, докато оценявате идеите, но не забравяйте да останете отворени.

БЪДЕТЕ ГОТИНИ

Понякога по време на преговори страните стигат до задънена улица – и в това няма лошо. Само не се оплкавайте колко време сте отделили и изгубили, и не приемайте изобщо това време за загуба, защото това би се отразило на по-нататъшните ви взаимоотношения и работа с този партньор.

Отделяйте  хората от проблемите. Поемете си дъх, дайте си малко почивка, резюмирайте случилото се, освежете се, развеселе се – и двете страни. Бъдете готини винаги, имайте стил и грация. Това е печеливш ход.

Фото: Unsplash

***

Последвайте ни и в Instagram

Write A Comment