Ad
Ad
Ad

Нетуъркигът е необходимо зло, но когато се използва за силите на доброто, се превръща в инструмент, който събужда възможности чрез изграждането на взаимоотношения. За да го правите добре са необходими набор от умения, които изискват практика, но преди всичко важно е да сме честни и истински. Ето няколко съвета за какво „трябва“ и „не трябва“ да правите по време на нетуъркинг, които ще ви помогнат да преминете през следващото събитие по-леко и успешно.

 1. Не се страхувайте да се представите.
  Въпреки че може да бъде много смущаващо да се приближите до някого и да инициирате разговора, често е необходимо. Но не е срамно да си признаете, че този вид срещи не е любимият ви подход за създаване на контакти. Искреността често е много важна, затова бъдете откровени и споделете неудобството си. Ако пък не сте от притеснителните, подгответе си предварително какво планирате да кажете, за да ангажирате аудиторията си.
 2. Опитайте първо да бъдете приятел.
  Не се впускайте веднага гъм предложението си. Подходът „аз, аз, аз“ не води никога до голям успех. Интересувайте се с кого говорите. Повечето хора обичат да говорят за себе си, така че започнете от там. Задавайте им въпроси за това кои са те, откъде са и какво правят, преди да ги залеете с информацията за себе си.
 3. Когато споделяте информация за себе си, не забравяйте да бъде стегната и интересна.
  Подгответе си основите, но се уверете, че няма да звучите по сценарий. Говорете със страст и увереност, но не забравяйте, че това е опознавателен разговор, не търговска среща.
 4. Бъдете кратки и любезни.
  Ако общувате чрез имейл или съобщения в социалните медии, важно е да сте кратки и любезни. Прекаленият спам, честите съобщения, обикновено се пропускат или напълно се игнорират. Темата е също толкова важна, колкото и дължината на боди текста на мейла ви. Интересното заглавие ще накара отсрещната страна да отвори и прочете вашето писмо.
 5. Доведете си близък човек.
  Понякога присъствието на приятел или бизнес партньор до вас, който ви познава добре, помага разговора да се случи малко по-естествено и неформално. И НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ВИЗИТНИТЕ СИ КАРТИЧКИ!
 6. Направете нещо, с което да ви запомнят.
  Забавна история, бърз анекдот или привидно несвързан въпрос за живота на вашия партньор в разговора ще ви накара да се откроите и ще ви даде шанс да продължите контакта. Малко хумор и остроумие могат да помогнат много. Това е особено важно, ако сте на нетуъркинг събитие, където всички имат сходни цели и се провеждат много разговори.
 7. Търсете общото.
  Страхотно е да откриете общ интерес със събеседника си, без значение дали е свързан с работата или свободното време. Независимо дали става дума за взаимна страст към пътуванията, любов към ръчните занаяти или сериал, намирането на общ език е чудесен начин да се затвърдите в сърцата и умовете на всеки, с когото разговаряте.
 8. Не бъдете прекалено жадни.
  Ако усетите, че този, с когото говорите, не се интересува: грациозно се оттеглете. Това е като при срещите – много по-добре е да си призракът, отколкото да тичаш сле призраци.
 9. За нетуъркинг в онлайн пространството не се страхувайте от „студените контакти“.
  Не е срамно да си направите малко проучване за отсрещната страна преди това, без да задълбавате и да следите, разбира се. Така ще изглеждате подготвени и показва, че не искате да губите ничие време. Имате реална причина за осъществяването на контакта.
 10. Последващите действия са важни.
  Изпратете подсещащ имейл за говоренето по време на срещата ви до няколко дни – седмица по-късно. Поддържайте разговора с нови въпроси и интереси, за да може контакта ви да се развива. Направете план за бъдеща среща.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни в Instagram

Comments are closed.