Ad
Ad
Ad

Според проучвания мъжете предприемачи печелят повече от жените със собствен бизнес. Защо така? Защото жените не таксуват достатъчно за услугите си или се опитват да бъдат прекалено щедри, което пък води до мизерен марж на печалбата.

Като цяло проблем номер 1 за жените предприемачи е да оферират сума, която не само покрива разходите, но и им оставя здравословен марж на печалба (от 70%).

Ето три неща, които можете да направите, за да промените това и да печелите повече пари с бизнеса си.

Разделете се с някои клиенти

Ако имате клиент, който не иска да плаща това, което му струва, пуснете го с любов. Това ще отвори пространство за повече клиенти, които с удоволствие ще плащат каквато и да е таксата ви. И голяма истина е, че най-лесно се работи с големите клиенти, но няма как да ги обслужвате, ако сте твърде заети с клиенти, които не ценят вас или работата ви. Повярвайте, че съществуват повече възможности, определете границите си, пуснете трудните клиенти и се съсредоточете върху привличането на такива от по-висок клас, които ви обожават.

Калкулирайте правилно разходите си

Ако е необходимо да таксувате, например 5000 лева, за да покриете разходите и да реализирате печалба, един съвет – удвоете сумата. Когато изготвяте оферта, планирането на буферна сума ви позволява да инвестирате в допълнително време или разходи по проекта. Това ще ви гарантира още, че ако е необходимо да наемете помощ или да инвестирате в допълнителен материал, няма да излезете на минус. И тази стъпка е особено важно за проектните бизнеси. Калкулирайте правилно разходите си, за да можете а) да спечелите повече и б) да дадете най-доброто с услугите си.

Подгответе се с премиум оферта

Ако работите с месечни премии – да, възможно е да обслужвате по-малко клиенти, да работите по-добре с тях и да не претърпите загуба в печалбата. Подгответе се с няколко нива на оферти за клиентската ви база.

Но имайте предвид, че наличието на поне една премиум оферта е промяната в играта, когато става дума за мащаб в бизнеса.

Повишете ставките си и гледайте как се случва магията, докато работите по-малко и печелите повече. И още нещо – не се задоволявайте с „достатъчно“. Поставянето на висока летва за себе си и вашия бизнес показва, че не сте начинаещ в областта, а експерт. А това, което следва естествено – увеличаване на печалбите и по-добри клиенти.

***

Фото корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.