Ad
Ad
Ad

Когато определяме дали някой е богат или заможен, може да се объркаме, че това е едно и също нещо, но не е. Тези две думи звучат като синоними, но са напълно различни. И така, каква е разликата?

Какво означава да си богат?

Да си богат означава просто да имаш много пари. Свежда се до колко имате в банковата сметка. Но това, че сте богат, не означава, че сте заможен.

Всъщност да си богат често означава, че харчиш много. А може и да имате дългове. Няма значение колко имате, ако разходите ви са повече от приходите. Да си задлъжнял определено не е нещо, към което трябва се стремите!

Хората, които са богати, може да карат луксозна кола или да живеят в невероятна къща в най-добрата част на града, но това си има цена. Ако правите 200 000 годишно, а харчите 225 000, може да изглеждате богати, но сте на път да се разорите.

Какво е да си заможен?

Да си заможен означава не само да имаш достатъчно пари, за да посрещнеш нуждите си, но и да можеш да си позволиш да не работиш, ако не се налага. Става дума за натрупване на активи и за това парите ви да работят за вас. С други думи – да притежавате значителна нетна стойност.

Заможните хора не притежават непременно най-новите джаджи или коли или организират пищни партита. Това, което имат, са много активи, като недвижими имоти, инвестиции и спестявания.

Например, ако месечните ви разходи са 5000 на месец и имате 30 000 в спестявания, тогава разполагате с пари напред за около шест месеца. Ако инвестирате тези 30 000 и започнете да печелите по 5000 на месец приходи от инвестиции, вие сте заможни.

Каква е разликата между богат и заможен

Има нещо повече от това колко пари имаш в банковата си сметка. Дори е възможно някой, който месечно изкарва по-малко от богат човек, да бъде по-богат от богатия с луксозната кола.

Това е така, защото богатите хора харчат много, а заможните спестяват и инвестират по-голямата част от парите си. Заможните хора може да имат пари, но не ги харчат наведнъж. И със сигурност нямат дългове, освен ако не са за много ясна цел, като например инвестиция в къща.

Заможният човек спестява възможно най-много пари и ги инвестира в активи – закупуване на недвижим имот или инвестиране на фондовия пазар. Независимо как инвестират, заможните хора знаят, че за да увеличат богатството си, трябва да превърнат парите си в активи.

Как да станем заможни

Сега знаете разликата между богат и заможен. Така че, ако искате да сте заможни, има няколко неща, които можете да направите, за да започнете. Не се фокусирайте само върху това колко голяма е заплатата ви. Също, избягвайте схеми, които ви продават идеи за бързо забогатяване. Вместо това можете да следвате тези стъпки:

Спестявайте 10-15% от заплатата си всеки месец

Първата стъпка към забогатяване е да спестявате част от заплатата си всеки месец, без значение колко печелите. Винаги заделяйте поне 10% до 15% всеки месец.

Изплатете дълговете си, като започнете с дълговете с висока лихва

Това е другата разлика между да си богат и заможен – липсата на дългове. Съсредоточете се върху изплащането на дълга си, като започнете със заеми с висока лихва, като дългове по кредитна карта.

Инвестирайте възможно най-скоро и колкото можете

Един от най-бързите начини да увеличите богатството си е като инвестирате. Разбира се, инвестирането носи своите рискове, но има много налични опции.

Не пръскайте средства за ненужни разходи

Ключът към увеличаването на богатството е да сте пестелив и да живеете според възможностите си.

Всъщност трябва да живеете далеч под възможностите си, за да можете да инвестирате допълнителните си доходи и спестявания.

Това означава да устоите на желанието да си купите тези дизайнерски дънки или най-новия модел iPhone, когато стария също работи и върши работа. Бъдете разумни за какво харчите парите си и купувайте само нещата, от които не само се нуждаете, но и които ще ви носят дълготрайна стойност.

Помислете за вашите дългосрочни финансови цели и активи

Каква е другата разлика между това да си богат и заможен? Дългосрочните цели и активи. Увеличаването на богатството е дългосрочен ангажимент, не нещо, което се случва за една нощ. Може да ви отнеме години, за да го натрупате и това е добре. Когато нещата станат трудни, спомнете си дългосрочните си цели и защо сте избрали този път.

Да си заможен е начин на мислене

Заможността започва с правилното мислене. Спестете част от доходите си, съсредоточете се върху това да се освободите от дълговете и инвестирайте рано и често, винаги мислите за дългосрочните си цели. Искате ли да се пенсионирате рано? Да притежавате няколко къщи? Пътувате? Когато мислите не се фокусирайте само върху приходите си, а в инвестициите и активите, които ще могат ви издържат няколко живота.

Не пропускайте да последвате Woman Vibe в Instagrаm и Facebook за още интересни съвети и мотивация за постигане на целите ви.

***

Снимки: Unsplash

Comments are closed.