Ad
Ad
Ad

30-те са различно десетилетие – сред житейските етапи и взаимоотношения вие сте все повече зрелия човек, който сте искали да бъдете. С променящите се приоритети и житейски перспективи може да осъзнаете, че кариерата, по която вървите, не е крайната ви дестинация. (Възможно е също така да изпитвате прегаряне.) Може би е време да обмислите кариерна промяна.

Добрата новина е, че кариерата ви не трябва да следва линеен път. Няма универсално решение за всички и не получавате оценка според ангажимента си към първата си кариера. Можете да преоткривате работния си живот толкова пъти, колкото искате. Това, че звучи обезсърчително, не означава, че не е възможно.

И така, откъде да започнете, когато искате да промените кариерата си или може би не знаете каква промяна търсите. Знаем, че може да е непосилно да обмисляте пълна промяна, така че каквото и да е вашето мислене, следните съвети ще ви помогнат да започнете своето пътуване.

1. Оценете мрежата си от контакти

Ползата от промяната на кариерата след 30 е, че не започвате от начало. Първо прегледайте списъка си с контакти, като започнете с имейл базата си и връзките  си в LinkedIn. Има ли някой, когото вече познавате на позиция, която ви е интересна? Имате ли си ментор, който би могъл да ви посъветва за следващата глава от вашата кариера? Направете електронна таблица с най-близките си контакти и отбележете тяхната длъжност, връзката ви с тях и защо те биха могли да бъдат обещаващ източник за вашето ново кариерно пътуване.

Целта е да започнете да проучвате нови кариерни насоки с подкрепата и напътствията на колеги, с които вече сте установили отношения. Това може да е добър момент да преминете към LinkedIn Premium, за да подобрите работата си в мрежата, а също така да увеличите достъпа си до мениджъри по назначаване.

2. Оценете уменията си

Запитайте се какви най-добри умения изисква настоящата ви работа. Взаимодействате ли с високопоставени клиенти или работите по стажантската програма на вашата компания? Имате ли опит в разработката на софтуер за управление на проекти? Може би пишете публикации за социалните канали на вашата компания или продавате решения за маркетингова автоматизация. Без значение какво работите в момента, вашите умения могат да се прехвърлят. Като упражнение напишете основните отговорности на настоящата си роля и какви умения са ви необходими. Обмислете как ще прехвърлите тези умения в нова сфера.

3. Запишете се на обучения

Интернет демократизира достъпа до възможности за продължаване на образованието. Проучете видовете сертификати, които могат да ви отворят врати за нова кариерна сфера.

Платформи като Udemy и General Assembly са чудесни ресурси за образование и трансформация в кариерата. И двете компании са специализирани в търсените умения и предлагат хиляди курсове онлайн. Чрез непрекъснато обучение можете да усъвършенствате нови умения, като същевременно разбирате пълния набор от интересни нови кариерни пътеки.

4. Бъдете отворени

Може би знаете в каква професионална област искате да отидете, но ако не знаете, потърсете наръчници за професионална и трудова статистика и започнете вашето проучване. Потърсете книги и статии по темата. Без значение къде ще ви отведе вашето изследване, бъдете отворени към кариери, които никога преди не сте обмисляли.

5. Планирайте промени в заплащането си

И накрая, промяната на кариерата ще се отрази и на заплатата ви в краткосрочен план. Но не се притеснявайте! Това е временна реалност на започване наново. Заплатите, както и кариерните пътеки, не винаги са свързани с постепенно нарастване. Помислете за странични дейности или работа на непълен работен ден, която да ви помогне да плащате сметките си, но все пак ви дава време да се развиете в новата си кариера.

***

Фото: Unsplash

Не пропускайте да последвате Woman Vibe в Instagrаm и Facebook за още интересни съвети и мотивация за постигане на целите ви.

Не пропускайте да последвате Woman Vibe в Instagrаm и Facebook за още интересни съвети и мотивация за постигане на целите ви.

Comments are closed.