Ad
Ad
Ad

Има толкова много статии, за това какво да облека за интервю за работа и всеки е наясо, че трябва да носи „подходящи за интервю“ професионално изглеждащи дрехи. Но какво точно означава това?

Изключително важно е да запомните, че „подходящо за интервю“ има различно значение за различните компании. Тук е мястото, където най-много се греши. Мнозина смятат, че професионалното облекло включва елегантен черен костюм, бяла риза и високи токчета. И толкова много пъти сме чували за всичко твърде ярко, цветно или модерно твърдо „не“.

И така, какво точно трябва да носите, за да увеличите шансовете си за успех по време на интервю за работа?

Облечете се за ролята

Сега си представете, че сте на интервю в модерна старт-ъп компания и вие се появявате в черен костюм и с любимия си чифт токчета, докато служителите в тази компания носят естествени цветни дрехи и сандали. Какво ще бъде първото им впечатление за вас? Справедливо е да се каже, че ще изглеждате така, сякаш просто не ви е там мястото. Въпреки че можете да сте напълно квалифицирани за позицията, няма да изглеждате идеални за културата на компанията.

Всички знаем, че представянето ни по дънки и маратонки никога няма да е приемливо в адвокатска кантора. По същата логика, защо смятате, че корпоративното облекло ще е подходящо в старт-ъп компания? Което, разбира се, е една от най-големите грешки, които можете да допуснете, обличайки се за интервю – да не се облечете за ролята.

Вземете предвид фирмената култура

Когато става дума за дрескод за интервю, всичко е свързано с прилягането (и този път не говорим за правилното прилягане за формата на тялото ви). Ако не „пасвате“ с облеклото, ще се почувствате не на място и неловко и ще излъчвате грешна вибрация.

Много е важно да разберете дрескода в компанията, за която кандидатствате. Научете повече за работната обстановка, помещенията и стила на офиса. Компанията, за която кандидатствате може би има дългогодишни традиции, дрескода там е консервативен, масите са от секвоя, столовете от скъпа кожа. Това е характерно за консултантските фирми, банките, финансовите институции и други индустрии, които силно зависят от репутацията.

Да се явиш на интeрвю за Google обаче е различто от това за Merrill Lynch. Облеклото, отговарящо на вашата професия или индустрия, е важно да ви кара да се чувствате, че принадлежите на това място, че си пасвате не само с екипа, но и с цялата корпоративна култура.

Разкажете вашата история

Вашият гардероб разказва история. Избрани сте за интервю въз основа на уменията и опита си. Начинът, по който се обличате и представяте себе си, може да разкаже много за вашите характер, ценности, работна етика и жизнеспособност като бъдещ служител.

Преди да изберете облеклото си за интервю, отделете време, за да помислите каква история желаете да разкажете.

Ако искате:

Да покажете своя професионализъм – изберете изискан и строг костюм или риза и сако.

Да комуникирате своята креативност – изберете един смел и ярък акцент, например шал или огърлица.

Да излъчвате надеждност – изберете топли и приглушени цветове.

Вашето интервю е възможност да покажете на мениджърите, че сте идеални за позицията. Точният външен вид ви гарантира, че ще могат да си представят как се работи с вас.

Затова, направете си проучването, научете колкото се може повече за компанията и се облечете подходящо. Ако е удобно, попитайте мениджърът отговарящ за наемането на персонал кое би било най-подходящото облекло. И не забравяйте – няма нищо лошо да попитате, ако не сте сигурни.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.