Ad
Ad
Ad

Накъдето и да се обърнете ще видите хора под натиск, чувстващи се длъжни, че трябва да направят нещо наистина смислено – сега. Разбира се, чудесно е, ако можете да напишете бестселър роман или да пуснете иновативен продукт на пазара, но понякога тази нужда да бъдем смислени и продуктивни може да се окаже много токсична. Ето някои признаци, които ще ви подскажат дали токсичната производителност е част от живота ви – и какво можете да направите, за да прекъснете този цикъл.

Какво представляват токсичните поведения?

На първо място, токсичното поведение е поведение, което е вредно за вас, вашите цели и ежедневния ви начин на живот. Съвременната култура придава голяма важност на производителността (награждаваме най-добрите студенти, впечатлени сме, когато другите работят непрестанно, прославяме предприемачите, които се хвалят с работната си етика и липсата на сън). Рядко празнуваме, когато хората присъстват сега и живеят в настоящето, почиват добре или си поставят и постигат разумни цели.

По време на локдауна, когато вкички си бяха вкъщи и се опитваха да работят в среда на криза факт беше цялото това съдържание, което ни затрупа с идеи как да използваме „допълнителното време“ – да пренасочим бизнеса си, да вземем всеки възможен допълнителен онлайн курс по предприемачество, да отметнем всички задачи от безкрайните списъци – защото сега имаме много време.

Токсичната производителност ни кара да виждаме нещата по различен начин и ни наранява.

Ето три признака за токсична производителност:

Работите до степен, която вреди на вашето здраве или лични взаимоотношения.

Постоянството и решителността са възхитителни черти, но ако вашата работна етика ви кара да пренебрегвате човешките си нужди като ядене, пиене, сън, то тогава имате проблем с токсична производителност.

Членовете на вашето семейство може би многократно изразяват неудовлетвореност от вас и се оплакват, че „винаги работите“, „никога не сте наоколо“ или „винаги сте на телефона си“. Това, което те наистина ви казват е: „Липсваш ни. Нуждаем се от теб. Моля, прекарвай време с нас.”

Да забравяте и пренебрегвате личните си задължения и отговорности също е знак, че вашата работа вреди на вас и вашите близки.

Имате нереалистични очаквания към себе си и игнорирате важна информация.

Много хора очакват, че тяхното ниво на продуктивност и качество ще се запазят същите, дори в условия на криза, както беше по време на пандемията. А подобни нереалистични очаквания могат да влошат и без това травмиращата ситуация. Да очакваш същата продуктивност от себе си по време на криза е като да очакваш реколтата да е същата и след суша. Това е неразумно и само ще засили стреса ви, ако в такъв момент се опитвате да поддържате предишните си стандарти.

Трудности с почивката или движението.

Ако имате токсична връзка с производителността, може би ви е трудно да останете насаме със себе си по всяко време, когато не сте заети с работа. А когато най-накрая си вземете почивка или си позволите почивен ден, чувствате вина или усещате безпокойство или празнота в моменти на тишина, игра или други занимания, които може би отнасяте като „непродуктивни“.

Хората около вас може би се оплакват, че „не присъствате“ емоционално или физически. Например, може би бързате да миете чиниите след вечеря, вместо да седнете на масата и да се свържете със семейството си. Или може би сте нетърпеливи, докато любим човек ви разказва дълга история, защото за вас това е неефективно използване на времето.

Може да забележите, че имате и по-ниска себеоценка, когато не произвеждате, създавате или работите по някакъв начин и се разсейвате, като се сравнявате с други, които смятате за по-продуктивни от вас.

Как да излекувате токсичната си производителност:

Ако сте стигнали до извода, че страдате от токсична производителност, не сте сами. Добрата новина е, че не е нужно това да остане така. Има много неща, които можете да направите, за да имате по-здравословни отношения с нуждата си да сте продуктивни. По-долу ви споделяме няколко идеи:

Поставяйте си реалистични цели и коригирайте спрямо нуждите.

Важно е да вземете предвид контекста, когато поставяте целите си. Например, част от това да бъдете реалисти е да признаете, че ако работите от вкъщи вероятно ще имате и повече разсейвания, прекъсвания и стресови фактори, отколкото в нормален офис.

Когато сме под стрес, способността ни да се концентрираме и да мислим ясно страда, така че в подобни моменти полезно би било да удължаваме сроковете.

Ако управлявате екип, хубаво е да преразгледате и очакванията си и към тях.

Преосмислете какво означава да почивате и да правите почивки.

Почивката не е просто дума или удоволствие само за слабите. Почивката е 100% необходимост. Проучванията показват, че хората, които правят почивки, в крайна сметка са по-продуктивни от хората, които не го правят.

Направете почивката жизненоважна част от вашата производителност. Вижте я като необходим инструмент, който да ви помогне да постигате целите си по-ефективно. Вместо да правите почивки, когато се чувствате на ръба на колапса, какво ще кажете да ги планирате редовно през деня? Ще се почувствате много по-добре и вероятно ще можете да постигате още повече.

Практикувайте mindfulness.

Това е начин да се свържем със себе си и настоящия момент. Mindfulness е практика на наблюдението –  да наблюдаваме и приемаме това, което се случва около нас и вътре в нас, без да осъждаме. Благодарение на това се учим се да сме по-наясно с нашето тяло и нужди и носи много ползи за нашето здраве.  

Mindfulness ни помага да се откъснем от инстинктите за оцеляване „бори се или бягай“ (които често ни държат в токсични модели) и да практикуваме по-зрели, здравословни начини за връзка със света.

Поемете лична отговорност.

Уверете се, че около вас има близки мъдри хора, които ще ви държат информирани относно  вашето саморазрушително поведение. Най-важното е да се вслушате в съветите им. Когато ви кажат, че работите твърде много и имате нужда от почивка, направете го.

Определете си ясни граници.

Преосмислете границите си личен живот работа. Създайте няколко „базови“ граници и ги спазвайте и усъвършенствайте.

Излекувайте разговора със събе си.

Определяте ли чувството си за собствена стойност на база колко продуктивни сте? Ако е така, може да се окажете в цикъл на преследване на постижения, които ви дават временно усещане за стойност и след всяко ново да се нуждаете от следващото, за да се почувствате отново ценни.

За да излекувате разговора със себе си, започнете с:

  • Знанието, че вашата стойност не е в това, което произвеждате или постигате, а в това кой сте.
  • Запитайте се: „Бих ли имал същите очаквания към някой, за когото ме е дълбоко грижа?“ Ако отговорът е Не, то тогава не прилагайте тези очаквания и към себе си.
  • Практикувайте – упражнявайте се да говорите със себе си по начина, по който бихте го направили със скъп приятел.
  • Ако имате нужда от помощ, помислете за подкрепата на терапевт. Когнитивно-поведенческата терапия може да бъде особено ефективна и да ви помогне да излекувате токсичните разкази, които са ви задържали в цикъл на пристрастяване към производителността.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.