Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

Как да заменим думата „съжалявам“ в бизнес комуникацията си

Pinterest LinkedIn Tumblr

Езикът е голяма сила и имаме способността да излъчваме самочувствие с правилния избор на думи. В дигиталния свят, в който живеем  (и който се засили по време на пандемията) писмената ни комуникация се превърна във  важна възможност.  Затова да се ​​отървем от самоунищожителните думи, като „съжалявам“ би  донесло огромна разлика в начина, по който ни възприемат другите.

Независимо дали говорим шефа, доставчика или клиент, важно е да градим доверие. А да се представим с по-уверената си версия може да е много лесно, когато преценяваме как се изказваме.

Казахте ли или написахте „съжалявам“ днес, когато не сте направили нищо нередно? Прегледайте имейлите и съобщенията си и ще се изненадате колко често я използвате.

Мнозина принудително се извиняват, когато искат нещо или отправят разумно запитване. Да, определено има моменти, когато е необходимо и трябва да изкажем извинение – допуснем грешка или нараним някого.  

Но нека поговорим за кога не е нужно да го казваме и по -важното – какво можем да кажем вместо това. Ето и няколко варианта как може да се замени думата „съжалявам“.

  • Ако молите зает човек за среща или съвет, вместо да кажете „извинете, че ви притеснявам“, опитайте с  „благодаря, че отделихте време да се срещнете/поговорите с мен“.
  • Когато изпълнението ви по проект се бави поради друга спешна задача, обикновено казвате на шефа си:  „Съжалявам, че ми отне толкова време“. А бихте могли  замените с: „Благодаря за търпението, имах нужда от още малко време. Ще го изпратя в понеделник. „
  • Когато приятел или колега ви изслушва докато изпускате напрежението по време на обедната почивка и ви се иска да им изпратите съобщение: „Съжалявам, че говорих толкова много днес!“, опитайте да напишете: „Благодаря, че ме изслуша днес! Оценявам съвета и търпението ти. “ Това показва, че цените времето им.

Силата ни е в способността ни да се движим с увереност през ежедневието и да сме непоколебими в чувството си за себе си. Когато усетим тази сила, я излъчваме, а другите я вземат под внимание. Независимо дали става дума за нашите деца, за които сме уверени възрастни,  колегите, които ценят точността ни, партньорите, които виждат, че знаем какво искаме или работодателя, който забелязва силата ни – начинът, по който ни възприемат те е в следствие на това, което проектираме.

И като изтрием тази подкопаваща дума „съжалявам“, звучим по-уверено в електронната си комуникация.

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.