Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

Как да не пропуснете възможностите за растеж на работното място

Pinterest LinkedIn Tumblr

Да се научите как да не пропускате възможности за растеж на работното място е от ключово значение, ако искате да се отличите кариерно. Мнозина са привърженици на гледната точка: „Моята работа говори сама за себе си, няма нужда да промотирам способностите си. В крайна сметка си върша добре работата и ръководството трябва да е наясно с този факт. Повишението само ще дойде“.

Но в повечето случаи, ръководството вижда, че „просто си вършите работата“, докато другите колеги активно демонстрират умения и търсят възможности за растеж, излизат от зоната си на комфорт, за да може мениджмънта да забележи пълния им потенциал.

Ако наблюдавате и говорите с колеги и познати, които са били повишени, бързо ще разберете, че е необходимо да сте гъвкави, да сте проактивни и готови да поемате нови и нови задачи. За да получите възможност за израстване, трябва сами да предприемате стъпки за развитие. Само така ще се трансфорирате от способен служител в повишен служител. Това е пътуване, личностно развитие и процес.

И така, какви възможности за растеж виждате в работата си?
Вероятно, когато мислите за нея, първото нещо което ви идва на ум са вашите роля и отговорности по длъжностна характеристика – нали? Лесно е да гледате само през една лупа – какво се очаква от вас да правите. Но докато се фокусирате върху този едноизмерен поглед, пропускате златни възможности. А именно възможностите, които не виждате от тази позиция ще ви позволят да се откроите.

Да се придържате към това, което правите е ОК, ако искате да стоите там, където сте. Но ако искате да напредвате, хубаво е да демонстрирате ясно потенциала си, за да преминете към следващото ниво.

Като вършите добре работата си, просто показвате, че сте способни. Ако искате да се изкачвате по стълбата, трябва да покажете, че сте изключителни.

Как се постига това?

  • Бъдете постоянно нащрек за възможностите, които ви вадят от зоната ви на комфорт и ви позволят да се развивате.
  • Бъдете отворени да учите постоянно и придобивате нови умения. Това ще повиши и знанията и увереността ви, и незменно ще доведе до другите да имат по-голямо доверие във вас.
  • Не всички възможности ще ви бъдат предоставени на тепсия. Трябва да ги потърсите и предизвикате – бъдете проактивни.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.