Ad
Ad
Ad

Със старта на 2023 е хубаво да сме подготвени, за да извлечем максимума от новата година. Мнозина пишат резолюции в началото на новата година, но за да дадем истински приоритет на успеха, добре е да се съсредоточим върху правилното полагане на личните цели.

Конкретизирайте какво искате да постигнете през 2023. Събрахме тези полезни съвети, за да сте сигурни, че целите ви са реалистични и постижими и ще ги отметнете от списъка си със задачи за нула време.

Познавайте разликата между цели и намерения

Всички се стремим към целите, но това не е мястото, откъдето да започнем. Вместо това стартирайте, като отделите малко време, за да помислите как искате да се ЧУВСТВАТЕ през 2023 и да получите яснота относно намеренията си за новата година. Каква е разликата между цел и намерение? Целта трябва да е SMART (умна): конкретна, измерима, постижима, реалистична и ограничена във времето. В нея трябва да има количествено число и дата, до която ще се случи. Намерението е по-скоро всеобхватен план за това, което искате да постигнете.

Започнете с нуждите си и голямата картина

Намеренията трябва да предоставят отговори на следните въпроси: Как бих искал да се чувствам през 2023? Какво бих искал да е въздействието ми през тази нова година? От какво съм готов да се откажа? Как въпросът ЗАЩО играе роля във всичко това? Както целите, така и намеренията са важни, но е много по-ефективно ако започнете с големите намерения и СЛЕД това планирате конкретните цели/стъпки, които ще ви отведат там.

Поемете отговорност

Независимо дали просто ще си запишете вашите топ 3 цели на бяла дъска, която да виждате всеки ден, или ще разкажете за плановете си на няколко близки приятели или колеги, направете нещо, което ще ви държи отговорни да се движите напред към вашите цели. Използването на утвърдителен език също може да помогне. Например, вместо да кажете „Бих искал да стартирам бизнеса си до юни 2023“, използвайте „Ще стартирам бизнеса си до юни 2023“. Самото виждане или чуване на тези положителни утвърждения ще ви даде тласък и увереност и ще ви помогне да повярвате, че наистина ще постигнете целта си.

Преминете от макро към микро

Вместо да си поставяте една огромна цел като „започвам собствен бизнес“, разбийте я на по-малки, приложими стъпки – като имате предвид крайния резултат. Може би целта ви през януари ще е да регистрирате бизнеса и търговската си марка. През февруари ще наблегнете на бизнес плана и уебсайта. А до края на март ще имате за цел да оживите този уебсайт и да стартирате бизнеса си. Прецизността на стъпките, необходими за постигане на по-голямата, всеобхватна цел, ще ви накара да се почувствате много по-силни.

Зарадете се с издръжливост

Помнете, че не всичко става лесно – особено когато говорим за високи цели. Преди да се ангажирате да се справите с тях, погрижете се за ума си. Не позволявайте на неуспехите да ви отклонят от курса. Вместо това използвайте своята страст и позитивно мислене, за да упорствате. Приемете, че постигането на вашите цели е дълга игра и че всички препятствия, които ще преодолеете, ще направят постиженията ви много по-сладки накрая.

***

Фото корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.