Ad
Ad
Ad

Тормозът, нереалистичните очаквания, неподходящите действия и неуважителните коментари са признаци на токсична работна среда. Токсичната среда може да опустоши вашето самочувствие, увереност, енергия и цялостна способност да се справяте с ежедневните задачи. В даден момент от кариерата си може да се окажете в компания, която насърчава този тип поведение.

Разбира се, целта никога не е да попаднете в този тип атмосфера, но ако ви се случи, важно е да се погрижите за себе си. За да избегнете самоунищожението и прегарянето, важно е да дадете приоритет на грижата за себе си, да разпознаете токсичността, да намерите съюзник и да планирате бягството си.

Приоритет на грижата за себе си

Токсичните среди поглъщат и изтощават. Появяването всеки ден на работа, където сте неценени, омаловажавани и засрамвани, може да започне да оказва влияние върху самочувствието ви. След като увереността ви започне да намалява, може да се появи депресия, което затруднява функционирането в и извън офиса.

За да избегнете изпадането в дупката на депресия и безнадеждност, трябва да дадете приоритет на грижата за себе си. Как можете да направите това? Участвайте в дейности, в които сте добри и които ви харесват. Да стоиш в офис в продължение на 8 часа, през които поставяш под съмнение способностите и знанията си , ще те накара в даден момент да се запиташ дали си добър или не в това, което правиш, а това никак не е здравословно.

Когато умишлено се занимавате с дейности, където превъзхождате, вие естествено подсилвате своята увереност и щастие.

Освен това не забравяйте да включите и редовна физическа активност. Дори кратките разходки по време на обедните ви почивки спомагат за повишаване на креативността, а чистият въздух може да осигури усещане за облекчение и промяна на гледната точка.

Отчетете, че токсичната среда не е нормално нещо

Първата стъпка към придвижването напред винаги е да осъзнаете, че има проблем. Токсичната работна среда е като насилствена връзка – колкото по-дълго сте в нея, толкова по-нормална ви изглежда. Осъзнайте, че не вие, вашите умения, знания или опит са погрешни.

Вие сте в среда, която не прегръща, не повдига духа ви и не празнува това, с което вие допринасяте и това не е типа среда, в която заслужавате или искате да бъдете.

Токсичната среда не е нормална среда.

Намерете си съюзник

Често токсичната работна среда може да ви накара да се почувствате изолирани и самотни, което също може да доведе до разруха. Бъдете сигурни – не сте сами в това, което чувствате. Забавните, услужливи и насърчаващи колеги са това, което прави токсичните работни места поносими за времето, през което сте там.

Намерете си съюзник, който ще подкрепя гласа и идеите ви по време на срещи, такъв, който ще ви накара да се смеете в трудните дни и такъв, който ще подкрепи работата ви и ще ви напомни, че сте невероятни, точно когато се съмнявате.

Планирайте бягството си

Бягай, бягай, колкото се може по-бързо. След като осъзнаете, че сте попаднали в токсична среда, целта трябва да бъде да продължите напред възможно най-бързо. Отново, вие заслужавате да се чувствате мотивирани и насърчени, празнувани и приобщени на работното си място. Помислете как и защо сте решили да работите за тази компания и да приемете позицията.

Направихте ли проучване на организацията предварително? Ако не, не забравяйте да извършите задълбочено проучване, когато търсите следващото си място. Освен това се запитайте дали е имало червени флагове по време на процеса ви на наемане. Ако е така, какви бяха те и как можете да ги избегнете следващия път? Вземете всичко, което сте научили от този процес, за да направите подобрения за следващата си работа.

Токсичните работни среди понякога са неизбежни и неочаквани. Ако попаднете в такава, не забравяйте да дадете приоритет на грижата за себе си, да разпознаете знаците, да си привлечете съюзник и да планирате бягството си. Вие заслужавате здравословна работна среда, която ви позволява да процъфтявате на всички етапи от вашата кариера.

***

Снимки: Pexels

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.