Ad
Ad
Ad

На прага на времето от годината сме, когато броят на децата с температура и сополиви носове значително нараства. Това е кошмар за всички майки – но особено за тези, които работят извън дома. Никой не обича, когато малките се разболеят – стават толкова жални и всичко, което желаят, е да легнат и да се гушкат в мама.

Пропускането на една седмица работа заради болно дете не е идеалната ситуация. Честно казано, дори и липсата на един работен ден може да изреже джобовете наистина дълбоко и да ви откаже от проекти и инициативи. Битката, през която преминават майките, когато децата им са болни, е наистина напрегната. Желаем да сме там, за да се грижим за тях. Стресирани сме, защото искаме да се оправят и да се върнат към нормалното си здраве. И все пак не искаме да ни възприемат като слаби, несериозни или като хора с багаж, в работата.

Когато се опитвате да разберете как да се справите с болно дете и работния си график, умът започва да подскача напред-назад между два въпроса:

Колко болно е детето ми всъщност?

  • Какво да правя с работата и/или следването ми?
  • Как ние, като майки, се справяме с всичко това!?

Събрахме 5 идеи, които да помогнат на майките, когато болните деца променят плановете за работа.

1. Обърнете внимание на знаците и се научете да предвиждате

Винаги има признаци, когато заболяването наближава. Раздразнение, сълзене на очите, хрема, мудно поведение и т.н. Изследвайте детето си, когато е болно и започнете да се учите да предвиждате първите прояви на симптоми. Когато хванете заболяването достатъчно рано можете да посетите педиатъра или да започнете своя  превантивна лечебна програма. Ако сте проактивни, това ще ви помогне да не пропуснете толкова много работа.

2. Комуникирайте с вашия работодател

Колкото и да е неудобно да отсъстваш от работа заради болно дете, вие сте майка на първо място и вашето дете е ваш приоритет. Споделете с вашия работодател. Информирайте вашия лидер за възможността да пропуснете работа предварително. Не давайте обещания и фалшиви надежди, че можете да работите от вкъщи, знаейки, че вниманието ви ще бъде посветено върху детето през свободното време. Грижата за болно дете изисква пълната ви ангажираност. Ако стигнете до имейлите си, това е страхотно, но не се пренапрягайте. Уверете се, че сте поставили ниски очаквания, за да не се натоварвате твърде много през този стресиращ период.

3. Поемете контрола върху грижите за децата

Запознайте се с правилата в училището, детските градини или забавачките за гледане на деца, когато става въпрос за болни деца. Тези правила са силен фактор при определяне дали ще можете или не да отидете на работа. При много детски градини ако детето има температура, то няма да може да се върне през следващите 24-48 часа и дори изискват лекарска бележка за завръщане. Предварителното разбиране на политиките ще ви помогне да планирате по-добре дните по болест, да съобщите колко време ще останете болнични.

4. Потърсете помощ от медицински специалист

Вашият педиатър трябва да стане вашата дясна ръка в тази ситуация. Обадете се на вашия доверен лекар и обяснете симптомите и/или заведете детето си на посещение. Вие като майка ще знаете кога е необходима допълнителна помощ и нещо не е наред. Доверете се на интуицията си. Позволете на лекарите да ви уверят, че правите правилно неща, за да излекувате вашето дете.

5. Планирайте „Време за себе си“

Уверете се, че отделяте време, за да се грижите и за себе си, за да не се разболеете. Проучванията сочат, че родителят, който е вкъщи и се грижи за детето, обикновено се разболява през следващата седмица.

Не се грижиш за себе си = повече отсъствие от работа.

Планирайте си почивка по време на дремките на детето. Прегрупирайте това време за себе си, за да можете да се върнете на работа отпочинали и готови за нови успехи.

И преди всичко помнете, че вина нямате нито вие нито вашето дете. Така стоят нещата, децата се разболяват, затова запазете максимално спокойствие и не позволявайте на разочарованието от ситуацията да ви застигне. Фокусирайте се върху лечението и връщането ви към продуктивната рутина и всичко ще бъде наред.

***

Снимки: Pexels

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.