Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

Как да се справим с неочакваните новини на работа

Pinterest LinkedIn Tumblr

Понякога шокиращите или неочаквани новини, независимо дали са добри или лоши, ни тласкат в най-правилната посока. Загубата на работа може да ви отвори врата за започване на свой собствен бизнес. А да не получите желаното повишение на работното място, всъщност може да се окаже най-доброто нещо, което ви се е случвало.

И така, срещали ли сте се с неочаквани новини на работа? Ако трябва да сме честни, повечето работодатели знаят как да  хвърлят бомбата:

  • От съкращаване на хора 
  • Намаляване на заплатите 
  • Загуба на бизнес партньори
  • Или да не дадат повишението, за което сте работили толкова усилено.

Каквито и да са новините, ето няколко съвета как да се справите с неочакваното:

Не се паникьосвайте

Напълно нормално е и е заложено в  човешката ни природа да реагираме мигновено на информацията. Изненадващата новина може да ви подтикне да скочите и незабавно да изразите как се чувствате. Всъщност социалните медии дори направиха това още по-лесно за хората.

Въпреки това, когато става въпрос за вашата работа, може да се наложи да помислите два пъти преди да реагирате и споделите онлайн. Важно е винаги  да отделяте време, за да обмислите  всяка изненадваща или неочаквана новина. Същото важи и когато ви се предложи страхотна възможност. Не бързайте да действате. Винаги претегляйте възможностите си.

Което ни води до следващата точка…

Направете равносметка на момента

Всяка новина или информация заслужава да бъде внимателно разгледана. Разбира се, някои повече от други, в зависимост от естеството. Преспете и си отговорете на въпросите: „Това ли  наистина  искате?“, „Можете ли да го поемете?“, „Правилно ли е да приемете тази оферта?“

Ето защо е важно първо да направите равносметка на момента и да обмислите това, което ви е предложено, преди да действате. Независимо дали става дума за бизнес сделка или страхотна възможност за работа, добре е да попитате отсрещната страна „Имам ли няколко дни, за да помисля?“.

Отпуснете се, успокойте се – може би не е толкова лошо, колкото си мислите
Неочакваните новини шокират. Ако новината е добра, гаранция, че нищо не може да наруши радостта ви през този ден. Лошите новини, от друга страна, имат обратен ефект. Важно е обаче да се опитате да видите положителното в нещо, което изглежда и се усеща доста негативно. Защо? Отрицателната ситуация може да ви накара да изгубите надежда, а ако загубите надежда, няма да можете да планирате добре  следващите си стъпки. Ако имате нужда от няколко дни почивка, за да осмислите каквито и новини да сте получили, това е напълно приемливо. Така наистина ще си помогнете да видите, че нещата не са толкова лоши, колкото си мислите.

Разсъждавайте и останете позитивни

Можете да продължите напред само ако останете позитивни. Ако имате нужда от ден или два, за да поплачете и да изпуснете парата, направете го. Докато размишлявате върху новините, имайте предвид, че е здравословно да изразите как новината всъщност ви е накарала да се почувствате. Плюс, за да се справите с неочакваните новини в работата (и дори в живота като цяло), уверете се, че сте заобиколени от хора, които ще ви повдигнат. Хора, които ще гледат от положителната страна на нещата, дори ако на вас ви е трудно да я видите в момента.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.