Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

Как да се справяме с критиката?

Превърнете критиката в гориво за успешна и удовлетворяваща кариера.
Pinterest LinkedIn Tumblr

Движени от успеха и като професионалисти, приемаме работата си доста лично, а и критиката, когато получаваме такава.

Когато сме уверени и силни в повечето случаи отговаряме конструктивно на всяка дошла към нас критика, но има и една тежка, която буквално може да ни постави на колене. Това е тази обратна връзка, която преобръща най-силно нашите самооценка, сила да вървим напред и самочувствие.

Когато срещнем силна критика, много важно е да следваме практиката първо да се отдръпнем и да се доверим на асертивността си. Всъщност асертивността е един от ключовете на емоционалната интелигентност за ефективна комуникация на работното място.

Следващите стъпки, които днес искаме да споделим с вас ще ви помогнат да отчитате обратната връзка, без да се чувствате принудени да изоставяте собствената си позиция.

Стъпка 1: Позволи си да чувстваш

Носим толкова много скрити ограничаващи вярвания зад определени свои чувства. Гневът, тъгата, срама и други отрицателни емоции, в резултат на получаването на критика, могат да активират тези наши вярвания – като например какво не ни е наред и ни липсва като човешки същества или „слаб съм“, „лош съм“, „не се справям“.

Дайте си шанса да почувствате как наистина се чувствате.

Защото в противен случай можете да се противопоставите, отхвърлите или отречете тези чувства и така те да станат още по-силни и саморазрушителни.

И когато забележите тези чувства, изберете да гледате на тях не като индикация за това кой сте, а като знак за това кое се нуждае от вашето внимание, за да можете да реагирате адекватно на ситуацията.

Стъпка 2: Напиши го, проговори го, отработи го

След като сме си позволили да почувстваме е хубаво да изразим това, което чувстваме. Сигурно сте чували, че енергията е движение. Така е и с емоциите – те не са тук статично присъстващи у нас, напротив – като течност, която се движи през нас са.

Емоциите са енергия в движение.

За да превърнем чувствата си от негативни в положителни, е хубаво да ги изкажем с думи и да споделим за тях на хора, на които имаме доверие да ни изслушат.

Друг вариант – с физическо движение. Танци, удряне на възглавници или упражнения. Това е един от най-бързите начини да поддържаме емоциите ни да се движат в положителната посока, особено когато се фокусираме върху дишането.

Стъпка 3: Когато комуникарате критиката с другата страна:

  • Опишете ясно фактите и ситуацията.
  • Изразете как се чувствате и какво е вашето мнение по въпроса от своя гледна точка.
  • Изразете желанието си и заявете това, с което не сте съгласни.
  • Опишете как и защо вашите желания и откази допринасят положително за ситуацията.
  • Останете фокусирани и присъстващи в разговора, без да отвличате вниманието към други теми.
  • Запазете увереност.
  • Бъдете отворени да обсъдите възможни варианти за решаване на ситуацията с отсрещната страна, така че да бъдат срещнати и техните и вашите нужди.

Ориентираните към успеха личности често минават през трудни ситуации, в които е необходимо да защитят достойнството, позицията си. Това води до личностно израстване и голям принос за него има именно справянето с критиката.

И трите споделени стъпки ще ви помогнат да вървите уверено по своя път, превръщайки критиката в гориво за успешна и удовлетворяваща кариера.

Фото: Unsplash

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.