Ad
Ad
Ad

Мислите ли да започнете кариера на свободна практика? Не сте сами. Днес повече хора от всякога избират да са фрилансъри – по необходимост или нужда от гъвкавост и неизбежното съмнение в себе си, което идва с работата за себе си, може да направи този път още по-плашещ.

Въпреки че да работите за себе си може да е забавно, не значи, че просто ще седите на лаптопа, а клиентите ви ще се редят на опашка. Изграждането на бизнес е труден процес и може да ви накара да се чудите, особено ако току-що започвате, как точно другите фрийлансъри постигат успеха и се справят със съмнението в себе си по пътя? Ето няколко съвета:

Запознайте се с бизнес аспектите на работата на свободна практика

Преди да започнете да работите на свободна практика, напишете си домашното. Съмнението в себе си често се появява, когато навлизаме в нови и непознати сфери. Интернет е океан от информация, възползвайте се от многото налични статии, видеа и подкасти. Открийте по кой път искате да поемете и как да развиете уменията си. Тези образователни платформи и уебсайтове, предлагат и много курсове за почти всеки набор от умения. Ето някои въпроси, на които е хубаво да си отговорите предварително:

  • Как ще спечелите първия си клиент?
  • Каква е ценовата ви листа?
  • Откъде ще дойде системната ви работа?
  • Как ще израстнете до положението, в което клиентите сами се свързват с вас?
  • Как ще развиете солиден фокус и самодисциплина?
  • Как ще идентифицирате рисковете, които си струва да поемете?
  • Какви умения вече имате и какви трябва да развиете?
  • Опишете всички потенциални разходи, специфични за вашия бизнес. Имате ли нужда от визитни картички, лого за вашата страница в социалните медии, домейн за продажба на вашите продукти или услуги? Вземете предвид всичко.

Открийте откъде произтича неувереността ви

Някои месеци работата може да е ненадеждна и не винаги ще постигате целите си. В такива моменти съмненията са най-силни. Но помнете – дори най-успешните фрийлансъри и предприемачи се съмняват от време на време в себе си.

Да си припомняте защо правите това, което правите, ще ви помагне да продължите напред въпреки съмненията ви.

Най-добрият начин да се измъкнете от този начин на мислене е като продължите да работите и правите каквото можете.

Въпреки че съмнението в себе си не е нещо, от което можем да се отървем изцяло, можете да предприемете стъпки, за да разберете по-добре произхода му, тъй като то често се развива след негативно преживяване или дори травматично събитие. Ако преди сте се провалили в проект, може да се почувствате несигурни относно бъдещите си способности.

Първата стъпка към преминаването през съмнението е като го признаете. Проведете честен разговор със себе си и се опитайте да си отговорите на няколко въпроса: „Защо се съмнявам толкова много в себе си?“, „От какъв негативен опит идва това мое чувство?“

Говорете за съмнението си с колеги

При всеки бизнес е полезно да откриете вашия кръг хора, с които да празнувате победи и да обсъждате предизвикателства. Нужно е да имате безопасно пространство, за да говорите с другите за човешкия аспект на работата и за себе си – като опити, неуспехи, чувство на изгубеност и несигурност.

Воденето на здравословни разговори за неувереността ви ще ви помогне да осъзнаете, че не сте сами. Толкова е лесно да изключим привидно ненужните мисли и чувства, като приемем, че това само съсипва фокуса ни. Но говоренето за тях ще ви помогне да ги обработите по по-здравословен начин.

Продължавайте напред дори да сте уплашени

Страхът и съмнението в себе си вървят ръка за ръка. И те не са врагове. Можете или да бягате от нещата, които ви плашат (като да напуснете работата от 9 до 5 и да станете фрийлансър на пълен работен ден), или да използвате страха си за пътеводител.

Тази промяна – от нагласа за недостиг към нагласа за изобилие помага да съсредоточите енергията си върху опитите да спечелите възможно най-много, да усъвършенствате уменията си, да знаете стойността си и да оцените по-високо, това което предлагате.

Доверете се на вашия процес и напредък

Може да не искате да чуете това, но един от големите уроци е да сте готови за  провала, защото той неминуемо ще се случи и е неизбежен. А когато очаквате тези провали, те стават по-малко изненадващи и превръщащи се все повече във възможности.

Като фрийлансър е важно да се доверите на процеса и напредъка си. Съсредоточете се не само върху провала, но и върху областите, в които можете да се учите и да растете. По същия начин приемете, че ако се движите по-бавно от другите, няма нищо нередно. Това е вашето пътуване!  Дайте си пространството да напредвате със собственото си темпо и се доверете на своя процес.

Спомнете си за миналите си успехи

Празнувайте успехите си, без значение колко малки са. Обърнете внимание на пътуването си и разпознайте всеки важен етап по пътя. Записвайте си тези успехи. А можете и да пазите положителните референции и обратни връзки в папка и когато синдромът на съмнение е особено силен  да я преглеждате.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.