Ad
Ad
Ad

Независимо дали сте завършили наскоро или сте опитни професионалисти, създаването  на кариерен план е от полза за израстването, без значение на кой етап се намирате. Може да попитате „защо имам нужда от план за кариерата си?“ Е, ако не се фокусирате върху това да имате план за живота и кариерата си, истината е, че някой друг ще го направи вместо вас и с радост ще ви накара да следвате неговите планове, ако нямате собствени такива.

Освен това планирането на вашата кариера може да ви помогне да останете фокусирани не само когато става въпрос за напредък в кариерата, но и за постигане на определени житейски цели.

Като цяло е препоръчително да имате петгодишен план, тъй като той дава по-реалистична перспектива за бъдещето. Например, помислете къде се виждате кариерно през следващите пет години и след това разбийте това на мини планове за всяка от тези години.

Ето как да съставите плана си за кариера:

Стъпка 1: Оценете себе си

Първата стъпка към създаването на успешен план е да помислите за това, което обичате да правите. С какво искате да се занимавате щастливо до края на живота си? Кои са тези неща, които можете да правите с часове? Не е задължително да е нещо, в което сте изключително добри, просто трябва да имате истински интерес и любопитство към него.

Стъпка 2: Оценете уменията си

След като идентифицирате това, към което сте запалени или имате голям интерес, е време да погледнете уменията си. Колко добър сте в това конкретно нещо? Кои са ключовите умения, от които се нуждаете? Трябва ли да подобрите уменията си в тази област? Имате ли нужда от обучение или наставничество?

По време на този етап ще трябва да бъдете честни със себе си и да определите какви са вашите силни и слаби страни и как можете да работите за подобрение. Запишете уменията или квалификациите, от които се нуждаете, така че по време на кариерното си пътуване да можете да ги превърнете в мисия да ги придобиете.

Стъпка 3: Определете професиите, които отговарят на тези ваши умения

Както всичко останало в живота, постигането на вашата кариерна цел е пътуване и отнема време. Може да не сте в състояние веднага да правите това, което ви харесва на пълен работен ден, но има определени професии, които са близки до това, което искате да правите, или които ще ви помогнат да придобиете уменията, от които се нуждаете.

По време на този етап е изключително важно да се доверите на процеса и да прегърнете пътуването. Може да виждате себе си като главен изпълнителен директор, но започнете с обслужването на клиенти. Работата в отдел за обслужване на клиенти, ще развие уменията ви, като търпение, да изслушвате хората, да управлявате очакванията на хората и т.н.

По същество настоящата ви заетост може да не изглежда така, както я виждате през следващите пет години, но всяка работа идва със своите ценни уроци. Просто трябва да сте отворени да ги идентифицирате.

Стъпка 4: Поставете си SMART цели

Всеки план за кариера се нуждае от набор от цели и най-добрият начин да направите това е като си  поставите SMART цели. SMART просто означава:

Конкретен: бъдете подробни и конкретни относно целта, която искате да постигнете.

Измерим: изберете цел, която действително можете да измерите количествено. Важно е да можете да измервате или идентифицирате кога сте постигнали целта си.

Достижим: поставяне на реалистични цели. Тоест, целите, които действително можете да постигнете.

Уместен: да имате цел, която е подходяща за това, което искате да постигнете.

Въз основа на времето: определете конкретна времева рамка, в която тази цел искате да бъде постигната.

След като сте задали своите SMART цели, важно е да се връщате често към тях и да проследявате напредъка си.

Стъпка 5: Потърсете насоки от ментор или кариерен коуч

Един от най-добрите начини да се научите е като се учите от други, които са били там преди вас. Като част от вашия план за кариера, не се страхувайте да достигнете до хора, които работят това, което искате и вие. Социалните медии ни улесниха в изграждането на контакти и възможността да се свързваме с хора във и извън нашата мрежа. Не се страхувайте да попитате дали някой, на когото се възхищавате, желае да ви наставлява… или най-малкото, което можете да направите, е да проследите пътуването му онлайн.

Освен това, ако забележите, че имате определени недостатъци, като например ниско самочувствие, липса на увереност, свържете се със сертифициран кариерен коуч, който ще ви помогне да преодолеете тези проблеми.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.