Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

Когато не усещате, че се развивате професионално

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Нямам чувство, че израствам в професионално“ – извод, до който мнозина стигат в даден момент. И честно казано, това е един от въпросите, които всички трябва да си задаваме ежедневно: „Развивам ли се кариерно?“.

Професионалният растеж е важен аспект, който не бива да бъде пренебрегван или подценяван не само, защото е ключ към щастие, но и защото носи чувство на удовлетворение.

Да работиш за една и съща компания в продължение на години, да правиш едно и също отново и отново, често води до пределна точка на нужда от развитие и нови знания.

Ако всичко това ви звучи познато, ето няколко идеи за следващи стъпки:

Задайте посока на желаната от вас кариера

Едно от първите неща, които е редно да предприемете, когато почувствате, че не израствате кариерно, е да определите желаната от вас посока. Помислете къде сте сега и къде се виждате след 3 до 5 години. Кои са позициите или мечтаните работни места, благодарение на които ще реализирате кариерните си цели.

И още нещо, тук ще ви е необходима ясна пътна карта, за да визуализирате как ще изглежда вашето кариерно пътуване. Например, ако сте маркетинг асистент и желаете един ден да станете ръководител на отдел маркетинга, кои са стъпките, които трябва да предприемете, за да стигнете до там. И тук не говорим само за длъжностно повишение, а и за уменията, с които трябва да се сдобиете и вашето личностно развитие, за да сте най-добрата версия на себе си професионално.

Поемете инициативата

След като визирате пътя, е време да поемете инициативата. Работата в рамките на вашата длъжностна характеристика не води до растеж. Бъдете готови да стигнете по-далеч. Това не значи, че трябва да се претоварвате или работите до късно, но да бъдете по-ангажирани в работата си и да покажете колко ценнни сте за по-нататъшното разрастване на бизнеса. Например, в рамките на вашата позиция бихте могли да предложите начини за подобряване на работните процеси, увеличаването на продажбите или задържането на клиенти. Всичко е свързано с желанието ви за поемане на инициатива.

Говорете с вашия мениджър

Важно е да проведете честен разговор с вашия мениджър или шеф относно визията ви за кариерно развитие. Истината е, че много фирми се стремят да осигуряват развитие и добри повишения на своите служители. Затова, ако не говорите с ръководството си, те може и да не разберат, че се чувствате заседнали в настоящата си длъжност и искате да се движите нагоре по корпоративната стълбица.

Това е разговор, който можете да започнете по време на годишните срещи за оценка на ефективността. В отговор, вашият мениджър или HR отдел, ще очертае стъпките, които да предприемете, за да се класирате за повишение.

Не се страхувайте да продължите напред

В някои случаи, въпреки че сте поели всички инициативи и сте говорили с мениджъра си, нещата просто не се променят. Може да сте заявили желанието си и да получите безброй обещания за възможности, но без резултат.

Ако се окажете в таци позиция, важно е да вземете решение дали сте готови да стоите без гаранция и не е ли време да продължите напред.

Изследвания сочат, че мнозина са склонни да стоят на работни места, които не им гарантират никакво развитие от страх, страх от промени, липса на комфорт и от финансова нестабилност. Да, преминаването към нова работа може да е предизвикателно, но по-страшно е чувството на съжаление след като не си направил нещо за себе си.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.