Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

Краят на годината е време за искане на повишение

Pinterest LinkedIn Tumblr

Периодът за оценка на личната ни ефективност в края на годината идва. И може би искате повишение или търсите ново предизвикателство? Каквото и да е това, на което се надявате, можете да се подготвите за него с няколко важни стъпки. С тях ще спечелите яснотата и увереността, с които да преговаряте за по-добрите си условия на работа.

Съберете доказателствата.

Доказателствата могат да бъдат сведени до два типа – стойността, която сте създали и стойността, която сте запазили за компанията. Отделете малко време, за да се върнете обратно към бележките си и важните имейли през годината, за да опресните паметта си и да подсилите списъка си с ваши постижения и всичко, за което сте допринесли.

Оценете и опишете стойността, която сте създали за вашия екип или компания.

Мислете с размах, когато става дума за стойности, защото те не са само продажби или приходи. Стойността, която сте създали, може да е бил старта на нова инициатива, която да доведе до нов партньор или идеята и реализирането на нова кампания. Измерете техните стойности като резултати, ако не може в пари, измерети ги в хора или друга релевантна метрика. Но помнете, че стойност не значи винаги пари.

Каква стойност сте запазили?

Отново това, което сте запазили или спестили за компанията, могат да бъдат финансови спестявания или повишена ефективност. Ако някой от екипа ви е напуснал, например, и вие сте поели проектите му, вместо да бъдете преместен на позицията му, определено сте спестили разхода за едно работно място и сте повишили продуктивността си.

Направете си проучване.

Как ще знаете какво да си поискате, ако не си направите сравнителен анализ? Вашата цел е да получите информация за собствената ви компания, и отвън – от индустрията, в която сте.

Можете да започнете проучването си онлайн, като използвате уеб сайтове за работа и видите какви са обявените възнаграждения там. Попитайте познати относно възнаграждението за вашата позиция в други компании и какви са отговорносите на хората там. Говорете с хора, с които се чувствате комфортно и на които имате доверие. Струва си това проучване. Така ще влезете в преговорите много по – уверено и ще сте улеснени да се застъпите за самите себе си. Говорете и с хора на вашата позиция от други компании – ако се притеснявате да ги попитате, ето един примерен сценарий: „Правя си проучване, тъй като се подготвям да поискам повишение и смятам, че имате информация, която би ми била от помощ. Бихте ли споделили каква заплата получавате? “

Практикувайте, практикувайте.

Повикайта доверен приятел или колега и ги помолете да практикуват с вас. Ако никога не сте искали повишение преди, повтарянето на искането ви на глас е лесен и ефективен начин да превърнете шанса си в успех.

А ако не сте сигурни как да го кажете, отново още един пример, който можете да преработите спрямо вашата лична ситуация: “Според моето изследване, за подобни позиции, компаниите в нашата индустрия плащат сумата Х. Информацията не е просто от сайтовете с обяви за свободни работни места, говорих пряко и с няколко души на подобни позиции, затова вярвам, че искането ми е в съответствие с текущия пазар.”

Използвайте добре свършената си работа през годината, за да опаковате искането си и подкрепите възможността си. Подгответе се: с представянето и увереността си и влезте да си поискате.

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.