Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

Основи на Small Talk след година на пандемия

Pinterest LinkedIn Tumblr

small talk [´smɔ:l¸tɔ:k]
n (теми за) салонен разговор

small talkнепринуден разговор, беседа

За мнозина тези разговори са голяма борба. И особено след пандемията и изолацията, все повече хора се затрудняват да започнат разговор. Не само с непознати, но и с колеги, приятели. Сега е момента за съживяване на тези комуникативни умения, които може да са леко поръждясали, и да започнем да се връщаме към “нормалното” общуване. Ето и няколко съвета, които ще помогнат.

Намерете обща тема

Независимо дали говорите със стар приятел или непознат, универсално правило е да откриете общи идеи, интереси, хобита, ценности или вярвания. Особено в сегашната ситуация, когато има разногласия около ваксините и мерките за безопасност, придържането към теми, които са в общ интерес, е особено важно. Това не само задържа двете страни ангажирани, но и гарантира избягването на конфликт.

Поддържайте оптимизма

Правете всичко възможно да поддържате разговора лек и оптимистичен. Особено след година на пандемия, всички търсим малко чувство за хумор. Може да не знаете какво е преживял човека срещу вас, затова ако се отвори темата за коронавируса, използвайте я като трамплин да насочите разговора към участниците в разговора. Попитайте дали някой е открил нови хобита, започнал е нови проекти или е научил нови рецепти.
Съсредоточете се върху личния напредък, как сте се приспособили да работите от вкъщи и какви телевизионни предавания сте гледали, споделете скорошни книги, които сте прочели, или други забавления по време на пандемията.

Внимавайте с езика на тялото

Не на последно място, не забравяйте, че езикът на тялото говори много. Леките жестове, установяването на зрителен контакт и усмивката са утвърдителни сигнали, че присъствате в разговора и слушате внимателно, което насърчава диалога. Ако разговорът не е на приятна за вас тема, не се чувствайте принудени да участвате. Поддържайте спокойния тон и предложете нова неконфликтна тема.

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.