Ad
Ad
Ad

Всички мислим за пари, но колко често  питаме?

Проучихме финансовите съвети, за да ви предложим малко яснота по темата. Защото парите могат да бъдат и много стресиращи. Независимо дали става дума за разделяне на пари за подарък да рожден ден между дванадесет приятели или управление на заем, много от нас се чувстват безсилни и честно – малко неинформирани за всичко.

Сериозно, защо не ни учат на тези неща в училище?

Затова събрахме десет от най-страшните въпроси за парите и направихме всичко възможно, за да отговорим накратко:


1. Колко лошо е, ако не изплащам кредитната си карта всеки месец?

Много лошо. Имате нужда от добър кредитен рейтинг – за лизинг на кола, теглене на заем или наемане/купуване на апартамент. Все доста важни неща. Лошата кредитна история може да ви попречи по много начини.
Помислете как я използвате и прилагайте за спешни случаи. Кредитните карти са полезни, когато нямате достатъчно кеш, за да платите неочаквана сметка (за ремонт на автомобила например) или спешен полет. Ако не можете да изплащате кредитната си карта всеки месец, не влизайте в подобен риск.

2. Как изглежда един реалистичнен бюджет?

50/20/30. Сигурно сте чували за формулата  50/20/30. 50% от парите ви отиват за режийни разходи (наем, комунални услуги, автомобил), 20% – за спестявания и 30% са за гъвкави разходи – храна, забавление, излизания, което работи чудесно, когато живеете сами и сте склонни да се храните повече  навън, отколкото вкъщи.

3. Какъв заем е твърде голям заем?

Зависи. Но когато става въпрос за кредит, придържайте се към правилото 30% или по-малко. За дълга ви като цяло (включително кредит за автомобил,  недвижими имоти, потребителски кредити) целевото число е 20% или по-малко.
Ако все още не сте сигурни? Задайте си и тези въпроси, за да прецените: Можете ли да се справяте с  минималния размер на разходите си и остават ли ви средства? Пропускате ли някои сметки, за да платите други? Изчерпани ли са вашите карти? Живеете ли от заплата до заплата?

4. Колко всъщност трябва да харча за забавление ?

Това до голяма степен зависи от начина ви на живот и местоживеенето ви. Много финансови експерти препоръчват да се отделят 9-10 процента . След като си определите число, старайте се да се придържате към него. Що се отнася до „забавните“ бюджети, попаднахме на  много различни съвети, включително че 30 процента могат да бъдат посветени за „неща, които искате, но от които не се нуждаете“, както и че 10 процента е магическото число.

5. Необходимо ли ми е  допълнително здравно осигуряване?

Препоръчително е. Много изследвания и прегледи не се поемат от здравната каса, но се покриват от допълнителното здравно осигуряване. Някои работодатели го поемат, но ако това не е вашия случай и имате възможност, направето го сами. 


6. Кога  трябва да започна да спестявам за пенсиониране?

Веднага щом можете. Колкото по-рано започнете да спестявате, толкова повече натрупвате благодарение т.нар. сложна лихва. Отново, ако работодателят ви не предлага допълнително пенсионно осигуряване, консултирайте се и си отворете пенсионен фонд. 

7. С каква сума пари е хубаво да разполагам във фонд „Спешност“?

Месечният ви нетен доход за три до шест месеца е нормално. Шест месеца е идеалният вариант, но като се има предвид, че мнозина нямат спестявания за спешни случаи, опитайте се да разполагате с поне за минимум три. 

8. Как да спестя достатъчно, за голямо пътуване веднъж годишно?

Чрез създаване на отделна сметка само за това пътуване. Всяка седмица можете да я захранвате със спестените пари от процента за забавление.  Също помислете къде бихте могли да намалите разходите си, за да си помогнете по-бързо да постигнете целта си. 


9. Бюджетът е изпилен на макс (пропускам латето, опаковам си обяд за работа…), но пак  не е достатъчно. Сега какво?

Да си спестите тоста с авокадо няма да ви върне в магическо финансово положение. Помислете, може би вашите разходи надскачат приходите ви. Направете си подробен отчет и ги коригирайте. Ако това не сработи, може би е време за ход увеличение на заплатата или опции за допълнителен доход. 

10. Пренасям се при моя партньор. Как да разделим финансите си?

Преместване и разделяне на разходите – звучи сякаш би осигурило много спокойствие, но може да се окаже точно обратното. Разделянето на всичко по равно със сигурност изглежда идеално, но всички знаем колко по-сложни са отношенията. Така че не се придържайте към стандарти и какво смятат хората за редно. Вместо това си измислете ваши правила, които ще са задоволителни и за двама ви.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.