Ad
Ad
Ad

За безплатно свършената работа. Фюю…

Мнозина не искат и да чуват това изречение, но темата да свършиш нещо срещу нищо е широко коментирана. И на въпроса “Струва ли си да работиш безплатно” няма верен отговор.

Правилният отговор е само у вас и зависи от настоящите ви нужди, цели, възможности. Това, което е правилно за вас, може да не е правилно за друг и това, което е правилно за вас днес, може да не е правилно за вас след пет години.

Имайки това встъпление предвид, няколко причини защо и как безплатната работа би помогнала да задвижите кариерата и/или бизнес нуждите си.

Шест примера, заради които този опит си заслужава.

Работата ви ще бъде представена пред нова аудитория.

Ако сега започвате и знаете, че това, което правите е точно, което света ще обикне, но сте в лек застой, не знаете как да излезете напред, съществува вакуум между идеята и нейното реализиране и просто да се провикнеш високо пред всички и кажеш кой си не е достатъчно. Открийте партньор, за който да реализирате това, което правите наистина. Партньор, който да сподели колаборацията ви, да сподели работата ви, да даде обратна връзка за преживяването ви на сайта си, социалните си мрежи, който да ви препоръча. Затова, когато влизате в подобни разговори предварително се подгответе да уточните всички малки детайли покрай това, което следва да получите в отговор.

Ще получите отзив и ще имате истински реализиран проект, който да качите в презентацията си.

Защото не винаги е достатъчно да опишете с какво се занимавате. Но кратка история за реализиран проект, професионално представена и заснета, независимо дали сте фотограф, дизайнер или консултант – това може да е входната врата към успеха. Никой не е необходимо да знае, че сте го свършили безплатно. Важен е резултата.

Ще имате реален опит.

Това е особено важно, ако сега стартирате кариерата си.

Добър пример за това е стажът. Подобен период помага да навлезете в техническата и организационната част, да пробвате възможностите си, да се учите, да се мотивирате да ставате по-добри.

Не е лесно, защото ставате всяка сутрин и отивате на работа, без да имате финансов стимул за това, но в подобни моменти по-важна е личностната мотивация, че този опит ще ви помогне да стъпите на следващото стъпало. Навлязли сте до глезените в морето и знаете каква е водата, има ли пясък или камъчета и не се притяснвате дали ако скочите направо в дълбокото ще можете да се справите.

Преходът към работна заплата е много вероятен.

Стажът не е само за 19-годишни. Напротив, започнете ли в компания стаж и покажете, че платената работа е крайната ви цел и направите така, че да докарате приход на компанията, с който да покриете заплатата си, това отваря огромен потенциал за бъдещето ви назначаване.

Мрежата от контакти.

Понякога малки креативни проекти излизат на бял свят благодарение на влиятелни личности с възможности и много контакти. Познаването на хора с опит в бизнеса, продажбите, организирането, воденето на събития, маркетинта, рекламата винаги е плюс – особено, когато си допринесъл с нещо пред тях, с което да те запомнят и препоръчат и дори назначат.

Ще свършите нещо добро за света.

За благотворителността или доброволната работа. Това следва да е изходната позиция в картата към успеха винаги. Както казват: „Мисли колко даваш, не само колко получаваш“. Колкото повече давате, толкова по-добре ще се чувствате. Има и проучвания, които доказват, че тайната към истинското щастие е в помощта за другите.

Просто бъдете наясно предварително за времето, което можете да посветите на подобна дейност и помагайте – както и където можеш.

***

Фото корица Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.