Ad
Ad
Ad

Да работиш на свободна практика си изглежда направо като сбъдната мечта. Работиш самостоятелно, когато и където си искаш, можеш да избираш с кой да работиш и с кой не. Ако и на вас ви допада тази идея и искате да се впуснете в приключението фрилансър и направите този голям скок да напуснете работата си на пълен работен ден, е повече от чудесно. Но звучи и страшно, нали? Като всяко друго предизвикателство в живота, изисква ново мислене, последователност и креативност.

Предлагаме ви да си вземете чаша горещ чай, да се отпуснете и да се запознаете с някои факти предварително:

Отбележете промяната

Покажете на всички около вас, че вече сте фрилансър, че сте преминали към независим бизнес и сте готови да работите. Свържете се с колкото се може повече хора, за да се презентирате, да разкажете за портфолиото си. Със сигурност е редно да имате и маркетингов план и стратегия за изграждане на вашата лична марка, което е изключително важно за да спечелите доверието на аудиторията си.

Още нещо, което трябва да имате предвид – свикнете и с нопоследователността на клиентите. Това, че вие работите качествено и на време, не означана, че клиентите ще ви плащат навреме. Затова се подгответе предварително финансово, за да можете да си запълните тази дупка.

Започнете да мислите като главен изпълнителен директор

Когато направите промяната и от служител на пълен работен ден станете фрилансър на пълен работен ден, следва да промените и начина си на мислене – от такова на служител към това на собственик на бизнес. Вече вие сте шеф, счетоводител, отговорник бизнес развитие, човешки ресурси, ръководител проекти – всичко в едно. Бихте могли все пак да помислите за финансов консултант и адвокат, който да преглежда договорите, за да се чувствате по-уверени и сигурни, че контролирате нещата правилно.

Най -важното, като предприемач е да разширявате и развивате уменията си постоянно, да работите ефективно и с фокус и да определите ясно приоритетите си.

Бъдете в час с финансите

Попитайте фрилансър за данъци и разходи и със сигурност ще чуете голяма въздишка. Мнозина на свободна практика смятат, че това е една от най-обезсърчаващите части на работата. Но не се притеснявайте, след известно време и това ще ви стане рутина.

Следете бизнес разходите си (от мебели, техника, до пътувания и представителни разходи). Контролът над финансите ще ви осигури спокойствие. Има и много полезни програми, които могат да ви помогнат с тази задача.

Градете мрежа от контакти и портфолио

От съществено значение е да изградите добра мрежа от хора, които ви ценят, потенциални клиенти и хора, които могат да ви свържат с други. Открийте къде се движат вашите клиенти. Направете си проучване в Google, LinkedIn, Facebook, Instagram, професионалните асоциации и др. Нетуъркингът отнема време, но ако сте последователни и печелите доверие, презентирате се, рано или късно ще създадете смислени и автентични връзки с хора, на които се възхищавате и в крайна сметка, които могат да станат ваши клиенти.

Фото: Pexels

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.