Ad
Ad
Ad

Всички вероятно мечтаем да имаме милиони в банковата си сметка и да сме финансово независими. Но само мечтането не помага за постигането на тази цел. За да живеете най-добрия си финансов живот, е хубаво да предприемете и действия, да си поставите финансови цели и да поемете контрола върху тези цели.

Много е лесно да пренебрегнете и изгубите представа за финансите си. След като месечната ви заплата се прехвърли в банковата ви сметка, може и да забравите за всичките си финансови приоритети. И кой да ви вини? Работили сте усилено, защо да не се поглезите малко?

Създаването и приоритизирането на вашите финансови цели може да е предизвикателство. Въпреки това, ако решите да сте умни за това как харчите парите си днес, ще си благодарите по-късно. Така че, за да започнете (ако все още не сте), ето няколко основни финансови цели, които всяко жена с кариера следва да си постави.

Спестяване, спестяване и спестяване

Спестяването е изключително важно и определено е една от финансовите цели, които всяка жена с кариера трябва да има. За щастие, не е нужно да печелите много, преди да започнете да спестявате. Можете да започнете с малкото, което имате. Това може да са 100, 200 или повече лева на месец. Спестяването е важно, защото ви помага да се защитите в случай на финансова криза.

Съветите са да се стремите да имате поне три до шест месечни заплати, спестени във вашия фонд за спешни случаи. Затова, ако харчите повече, отколкото печелите и спестявате, време е да си направите бюджет и да помислите как да намалите разходите.

Изчистване на дълговете

Независимо дали имате дългове по кредитна карта или друг заем, изчистването им е важна цел. Някои заеми, като ипотечен кредит, студентски заем, са неизбежни, но общо правило е, че НЕ трябва да ви е удобно да живеете в дългове. Особено ако имате големи суми дългове по кредитни карти – това може дори да ви ограничи от определени неща, като например притежаване на собствен дом или закупуване на кола.

Направете списък на всички дългове или лични заеми, които имате в момента, и започнете да планирате как да ги изплатите. Това най-вероятно ще е пряко свързано с вашата месечна заплата/ доход.

Създаване на множество потоци от приходи

Кой каза, че вашата месечна заплата е единствения приход, който трябва да очаквате с нетърпение всеки месец? Ако искате да сте финансово независими, създаването на множество потоци от приходи е от ключово значение. Това също е чудесен начин да генерирате допълнителен доход, за да изплатите всички финансови дългове, споменати в предната точка.

Не е препоръчително да разчитате само на ежедневната си работа и един източник на доходи. Не се надяваме да се случи, но какво ще стане, ако загубите работата си или бъдете съкратени? Ако не сте сигурни как можете да увеличите доходите си, започнете с нещо, към което наистина сте страстни. Бихте ли могли да се занимавате с писане на свободна практика или може би да станете блогър на непълно работно време? Присъединяването към партньорски маркетингови платформи за афилиейт маркетинг, например, е друг чудесен начин да започнете да печелите, докато работите от 9 до 5.

Дарения и благотворителност

Твърдо вярваме в принципа „дайте и ще получите“. Финансовото богатство е свързано и с даване, не само с получаване. Каква кауза подкрепяте и къде бихте искали да допринесете? Даренията и подкрепата са и чудесен начин за изграждане на социални връзки. А и дарението не е задължително да е под формата на пари. Можете да дадете, като доброволно отделите времето, енергията и уменията си.

Готови ли сте с вашите финансови цели за новата година?

***

Снимки: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.