Ad
Ad
Ad

Професиите в областта на изкуството са богати, защото предоставят платформа да изразите себе си и да вдъхновите другите. В миналото постигането на успех в областта на изкуството е било рядко и предизвикателно явление, но възходът на технологиите и маркетинга на съдържание увеличива търсенето на творчески професионалисти много бързо. Работодателите търсят кандидати, които могат да превърнат визията на бизнеса в разпознаваема марка, която да ги отличава от конкурентите. От своя страна и артистите са станали по-любопитни към различните стилове.

В тази статия правим обзор на кариерните възможности в областта на изкуството и представяме 10 професии, които бихте могли да обмислите.

Какви са професионалните възможности в областта на изкуството?

Опциите се разделят на две категории. В първата попадат творците, които споделят работата си и продават своите произведения. Втората категория обхваща професионалистите, които използват художественото си око, за да добавят стойност към бизнеса. За разлика от първата категория, често тези представители се нуждаят от диплома от реномирана институция, за да бъдат наети. Това е бързо разрастващ се сегмент в арт индустрията, тъй като все повече организации наблягат на значението на естетиката във връзка с цялостното изживяване на клиентите.

Съвременната арт индустрия претърпя динамична промяна през последните години. Определението за изкуство не само се разшири, но и стана по-опортюнистично, и следователно по-атрактивно за кариерно развитие.

Кой трябва да преследва кариера в областта на изкуството?

Ако сте творческа личност с въображение, може да помислите за кариера в областта на изкуството. Но за разлика от повечето професии, където има ясно обозначен път на развитие и израстване, артистичните изискват по-голяма самостоятелност. Ще трябва не само да откриете вдъхновението за създаване на изключителни произведения на изкуството, но също и да се свържете с други професионалисти в бранша, за да получите признание в публичните среди.

При традиционните рисуване, скулптура и писане, може да отнеме известно време, за да получите възвръщаемост на работата си. Ако търсите по-голяма сигурност на работното място, квалификации в областта на изобразително изкуство или история на изкуството биха увеличили конкурентността ви в бизнес средите – като фотограф, графичен дизайнер, преподавател например.

10 професии в областта на изкуството

Професионалните възможности в областта на изкуството са обширни и разнообразни. Работодателите ще искат да ви наемат заради креативността,  усета ви за стил и вниманието към детайла. Откриването на професионалист, който отговаря на творческата визия на дадена марка може да бъде предизвикателство, следователно работодателите са готови да отделят повече ресурси, за привличането на точния кандидат. Тук 10 позиции, които бихте могли да обмислите:

Мениджър на галерия

Основни задължения: Мениджърът на художествена галерия следи ежедневната работа. Организира заплатите на персонала, разпределя ресурсите и се занимава с всички оперативни проблеми. Също така сътрудничи при планирането, придобиването, каталогизирането и управлението на художествени колекции. Като управител на галерия, вие ще отговаряте за представянето и поддържането на художествени експонати, за популяризиране на художествената и културната сцена във вашия регион.

Арт аукционер

Основни задължения:  аукционерите извършват оценки на различни предмети на изкуството. Това включва определяне на възрастта, произхода, качеството и състоянието. Използвайки тази информация, могат точно да установят начална цена за произведение на изкуството. Това ги прави съществена връзка между продавачите и купувачите на изкуство. Аукционерите обикновено работят в аукционна къща, галерия или други. Въпреки че повечето работни места няма да изискват специфично образование, важно е да покажете доказателства за вашия опит със съответен професионален опит и сертификат.

Фотограф

Основни задължения: Фотографите редовно работят като фрийлансъри за компании за организиране на събития, рекламни агенции и издателства. Те използват набор от техническо оборудване за заснемане на изображенията и софтуерни инструменти за редактиране на изображенията. Много фотографи започват кариерата си като асистенти, настройват осветление и подреждат декори. Все пак, ще ви е необходима квалификация по изящни изкуства, за да си осигурите роля в по-конкурентни индустрии, като модата.

Аниматор  (Компютърен аниматор)

Основни задължения: Аниматорите свързват изкуствено проектирани изображения, за да създадат илюзията за движение, известна като анимация. Те работят в тясно сътрудничество с екип от режисьори, професионалисти по визуални ефекти и актьори, за да превърнат творческия бриф в сценарий, който след това използват като ръководство за своята анимация. За да станете аниматор, ще трябва да покажете силни технически умения и художествена визия. Това е конкурентна област, която изисква от вас да продължите да надграждате своите софтуерни знания и професионално портфолио.

Преподавател по изобразително изкуство

Основни задължения: Преподавателите използват страстта си към изкуството, за да вдъхновяват младите хора и да развиват прохождащи таланти. Ще ви е необходима преподавателска квалификация, за да преподавате в училище или университет, но някои художници създават свои собствени студиа, където провеждат различни курсове и преподават различни техники. За да бъдете ефективен учител ще са ви необходими отлични комуникационни и презентационни умения.

Графичен дизайнер

Основни задължения: Графичните дизайнери си сътрудничат с клиенти, арт директори и други творчески професионалисти, за да предоставят дизайнерски решения, които имат високо визуално въздействие. В зависимост от брифа, те могат да проектират маркетингови брошури, фирмени лога, знаци и оформление за уебсайтове. По същество те помагат да бъдат визуализирани ценностите и посланието на марките. Маркетолозите работят с тези решения, за да привличат клиентите на продуктите и услугите. За да станете графичен дизайнер, ще е необходимо да владеете компютърни програми, като Adobe Illustrator и Photoshop и да имате огрмно въображение.

Илюстратор

Основни задължения: Илюстраторите използват своите технически умения за рисуване, за да разказват истории и идеи на публиката. Някои филмови студия и творчески агенции могат да наемат илюстратори на пълен работен ден, но най-често тези професионалисти работят като фрийлансъри за мнозина клиенти, които съответстват на техните интереси. Традиционно илюстраторите биха използвали само химикал и хартия, но в съвременната художествена сцена, владеенето на CAD е основно изискване за работа. Обикновено илюстраторите споделят творческото си портфолио с клиенти, за да демонстрират своя стил и умения.

Куратор

Основни задължения: Като куратор, вие ще отговаряте за експонатите в галерия или музей. Любителите на изкуството разчитат на вас да изберете и да си сътрудничите с вълнуващи артисти и да представите работата им пред публика. От друга страна, кураторите са отговорни за живота на галерията и трябва да организират и провеждат събития, за да гарантират устойчивост. Те са действащите защитници на изкуството и културата.

Арт директор

Основни задължения: Арт директорът ръководи творческата визия на марката и одобрява всички маркетингови материали, преди редакторите да ги публикуват в уебсайтове, вестници, списания, на опаковки и във филмови продукции. На тази лидерска позиция работодателите ще очакват от вас да оглавите усилията за дизайн, като същевременно гарантирате, че те са в съответствие с ценностите на марката. Ще управлявате екип и възлагате задачи на различни творци, за да разработите стратегия за динамично съдържание. За да бъдете наети като арт директор, бакалавърската степен в свързана област, като графични изкуства или фотография, е минималното изискване.

Арт агент

Основни задължения: Арт агентът представлява артисти и техните творби с цел популяризиране и продажба. Агентът разбира света на изкуството и има ценни връзки, помага на своите клиенти да бъдат представени в галерии и художествени изложби, където да получат достъп до купувачи на изкуство. Арт агентите отговарят и за публичността на своите клиенти. Съветват ги при изяви и ги информират за възможности. Повечето агенти на художници работят на комисионна. Това означава, че получават заплащане само, когато се продаде произведение на изкуството или се сключи лицензионна сделка.

***

Снимки: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.