Ad
Ad
Ad

Една от най-големите лъжи, които си повтаряме е, че колкото повече неща свършим, толкова по-продуктивен ще е денят ни. Но това не е напълно вярно. Да си продуктивен не е свързано с колко вършиш. Става дума за колко сте ангажирани с това, което правите. Истински продуктивен ден е, когато доставяте голяма стойност, качество, а не количество. И така, колко продуктивни са дните ви?тавяте голяма стойност, качество, а не количество. И така, колко продуктивни са дните ви?

  • Продължавате ли да отлагате?
  • Има ли твърде много неща в списъка ви със задачи?
  • Претоварвате ли се?

Ако можете да отговорите на всички въпроси по-горе с „да“, вероятно е време да преразгледате приоритетите си. Наличието на твърде много редове в списъка ви със задачи само ще ви накара да се почувствате стресирани, претоварени и изтощени.

Така че, независимо дали сте наскоро завършили или на пълен работен ден, работеща на свободна практика по нов проект или сте на път да стартирате собствен бизнес, ето 4 лесни начина, които ще ви помогнат да направите по-продуктивен деня си.

Създайте си реалистичен списък със задачи

Има много различни мнения относно добрия стар списък със задачи. Често се твърди, че списъкът със задачи е една от тайните на продуктивността. И въпреки че може и да е вярно, всичко зависи от това как организирате списъка си.

Например, ако имате над 10 задачи до края на деня, това може да не ви помогне да сте по-продуктивни. Вероятно ще прекарате половината време в тревоги как ще свършите всичко и ще се чувствате претоварени всеки път, когато го поглеждате. Придържането към 3-4 основни приоритета за деня определено е по-реалистично и управляемо.

В допълнение, поставянето на „не толкова забавните неща“ в долната част на списъка не е ефективно. Кой иска да прекарва времето си в трудности, веднага след като цялото забавление е свършило? А и няма да има какво да очаквате до края на деня. Така че винаги се захващайте първо с най-трудните задачи.

Правете по едно нещо

Живеем в забързан и натоварен свят, в който много се случва наведнъж. Следователно не е изненада, че за да сте в крак с времето, сте склонни към мултитаскинг. И да, особено жените са гениални, когато става дума за мултитаскинг. Повишената продуктивност обаче идва с правенето на нещата едно по едно.

Какво означава това?

Това значи, че може да се наложи да оставяте телефона си по-често и да стоите далеч от всичко, което би ви разсеяло. Ако е възможно, опитайте с промяна на работната среда или метод, който ще ви държи вдъхновени, а мозъка ви буден. Например работата със слушалки може да ви помогне да останете по-концентрирани. Ако работите често от вкъщи, може също да помислите за смяна на работната среда от време на време.

Добре е да казвате „не“.

Да се научат да казват „не“ определено е нещо, което жените с натоварена кариера трябва да започнат да правят по-често. Стартът на нова работа или проект е вълнуващо. В някои случаи обаче може да бъде и доста непосилно. От вълнение сме склонни да мислим, че можем да поемем всяка задача. Не е нужно обаче да правите всичко едновременно – наистина е добре да казвате „не“, независимо дали това се отнася за лични или работни ангажименти.

Дайте си почивка

Да правите чести кратки почивки също ще ви помогне да останете по-продуктивни през деня. Ако и вие сте перфекционист, има опасност да не можете да спрете, докато работата не бъде свършена… или съвършена.

Общото погрешно схващане е, че колкото по-малко почивки правите, толкова повече неща ще свършите. Но всъщност, колкото по-малко почивки (или кратки прекъсвания) правите, толкова по-неефективни ще бъдете.

Изследвания сочат, че мозъкът ни е много по-активен, когато мечтаем и когато мислите ни блуждаят. Мечтането е важно когнитивно състояние, при което несъзнателно насочваме вниманието си от непосредствените задачи, към сортиране на важни проблеми от живота.

Поглеждайки назад във времето, имали ли сте такива моменти, в които си почивате, като просто си вземете душ, приготвите храна или се разхождате? И изведнъж „най-добрата“ идея изниква в главата ви? – Да, точно така почивката повишава креативността и продуктивността.

***

Снимки: Pexels

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.