Ad
Ad
Ad

Всички се борим с негативните вярвания. А преди да се впуснем в предприемачеството, тези негативни теории в главите могат да ни отдалечат от постижения в работата и вълнуващи нови възможности. Но тези убеждения имат истинска сила само, ако им позволим да ни дърпат назад. Следователно можем да работим по въпроса. В тази статия ще разгледаме 4 от най-често срещаните негативни вярвания, които сигурно пречат да успеете в бизнеса. Може да преживявате едно или всичките накуп, но и четирите са свързани и се коренят в страха от провал. Да видим:

Перфекционизъм и отлагане

„Не знам достатъчно, затова не съм готов да започна“ или „ВСЕ ОЩЕ не съм експерт, ще изчакам, докато получа магистратурата си”

Съвършенството е просто страх от провал и причина за отлагане. Мислим си, че когато знаем всичко, тогава ще сме готови. Но истината е, че никога не сме наистина готови, нали? Подготвителната фаза може да продължи вечно, а изпълнението да се отлага до безкрай за „някой ден“. Това е голяма бариера за изява. Нямате нужда от тази лъскава магистърска степен, за да затвърдите стойността си. Нещата няма да са перфектни и това е целта – движение напред, а не съвършенство.

Сравнение и вярване в неуспеха
„Вече е направено, така че защо да опитвам?“

Всеки креативен човек (ако внасяте нещо ново в света, вие сте креативен) е усещал това. Чувството, че „вече е направено“ е саморазрушително. Да, невероятни марки за грижа за кожата са вече факт и доминират в пространството. Има толкова много счетоводители, дигитални агенции, софтуер… Но не са създадени от вас и помнете вие сте специалният сос!

Всичко, което правите, ще бъде уникално ваше и за него има място на този свят. За да противодействате на чувството „не мога да създам нищо ново“, променете убеждението: напимер, че имате право да опитате, защото съществувате. Защо не, нали? Вие го правите и не се тревожите за това, което „вече е направено“.

Спиралата на знанието

„Не знам как да направя ABC от началото до края, следователно не мога“

Всъщност никой не знае какво прави. Порастваме в кариерата с изкривената идея, че всеки знае какво прави, а ние просто се въртим. Ако сте начинаещ предприемач, знайте, че никой не е знаел, но го е разбрал по пътя. След като стартирате, парчетата ще започнят да се сглобяват и ще добиете уменията, от които се нуждаете, ще се усъвършенствате и един ден ще станете експертът, който сте искали, докато сте планирали бизнес идеите си. Единственият път е през спиралата на обучение по пътя.

Независим до провал

„Мога да правя всичко сам, нямам нужда от помощ“

Рим не е построен за един ден и със сигурност не е построен от един човек. Трябва да се научите как да делегирате и да работите според силните си страни. Може би МОЖЕТЕ да направите всичко, но когато става въпрос за мащаб и поддържане на бизнес – просто не е така.

Ако се припознавате в тази ситуация , може би мислите и, че ако се обърнете за помощ означава, че по някакъв начин сте се провалили. Но най-успешните хора имат екип зад себе си. Никой не го прави сам. Не оказвайте ненужен натиск върху себе си, за да сте човекът, който прави всичко. Потърсете помощ. Наемете асистент. Изнесете маркетинга. Правете каквото трябва, за да сте свободни да работите с пълния си потенциал.

Спрете да мислите, че сте способни да измислите всичко. Ако нямате достатъчно време, което да инвестирате, наемете експерт. Не позволявайте на отрицателните вярвания, на които светът ви е научил, да ви възпрепятстват от пълния ви потенциал. Вие сте достатъчно добри, достатъчно умни и готови, за да изградите всичко, за което мечтаете.

***

Снимки: Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.