Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

5 идеи как да получите работата без предварителен опит – дори в пандемия

Pinterest LinkedIn Tumblr

За наскоро завършилите може да е обезсърчително да се опитват да намерят първата си работа. Излизането на пазара на труда може да се окаже предизвикателство, най-вече в този период – на пандемия, който е свързан с голяма доза несигурност.

Независимо от промяната на начина, по който работим и приспособяването към новото нормално, все още има много възможности, които да ви помогнат да увеличите шанса да получите първата си работа.

Продължете да четете, за да разберете как можете да получите работа без никакъв опит – дори и по време пандемия.

Изградете своя мрежа от контакти

Препоръките са един от най-мощните инструменти за влизане в дадена компания. Изградете контактната си мрежа и обсъдете вашите кариерни цели с приятели, семейството и ментори. Присъединете се към социални мрежи като LinkedIn и станете активен член на професионални организации, свързани с планираната от вас кариера. Активно търсете кариерни семинари и събития, на които да присъствате (както онлайн, така и офлайн). Тези семинари предоставят възможност да се свържете с най-добрите HR специалисти и бизнес лидери.

Стажове и доброволчество

Започнете доброволна работа или стажантска програма. Тези възможности помагат да развиете уменията си и да ви осигурят опитът, необходим, за да започнете кариерата си. Стажовете и доброволческата работа са добър начин да се интегрирате в една компания. Ако се справите добре с работата, има вероятност да бъдете задържани и да ви бъде предложена постоянна позиция в организацията.

В този период, когато дистанционната работа е новото нормално, има изобилие от възможности да започнете доброволческа позиция и в компании извън вашите географски граници.

Продайте своите „меки“ умения

Работили ли сте по проекти в университета или участвали ли сте в извънкласни дейности, които са помогнали за развитието на вашите комуникационни, междуличностни и лидерски умения?

Тези умения (известни още като меки умения) са важни за всички аспекти на вашата работа и кариера. Опишете ги в автобиографията си и обяснете как всяко ще ви помогне да изпълнявате ключови задачи и проекти, свързани с конкретната работа, за която кандидатствате.

Преработете автобиографията си

Уверете се, че автобиографията ви показва, че сте подходящи за работата и  подчертава как можете да добавите стойност за организацията.

Хронологичното резюме е подходящ формат  за хора с малък или никакъв опит. Не забравяйте да изпратите на човек от бизнеса или консултант да провери  автобиографията ви дали е добре написана.

Поставете си реалистични цели

Ако нямате предишен опит, да кандидатсвате за високи позиции ще е контрапродуктивно. Задайте си реалистични очаквания и кандидатствайте за работни места на начално ниво. Бъдете подготвени да започнете от ниско и да продължите нагоре към върха. Бъдете проактивни. Изпращайте запитвания до  компании, търсете свободни работни места в организации за работа и платформи като LinkedIn.

***

Фото: корица Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.