Ad
Ad
Ad

Всички човешки същества са креативни и творческото мислене е основа на себеизразяването – дар, чрез който допринасяме и за себе си и за света. Следователно творчеството е в сърцето на връзката ни с живота (и работата). Креативността, както всяко друго умение, може да бъде насърчавана и развивана. При подходящи условия музата (творческото вдъхновение) ще посети всеки един по свой уникален начин.

Какво е креативност?

„Творчеството е връзката между човешкото същество и мистериите на вдъхновението.“

Елизабет Гилбърт

За някои творчеството се изразява в правенето на изкуство. Но креативността на работното място също е важна. В идеалния случай го ценим и поставяме високо, за да насърчаваме хора, екипи и организации да бъдат по-иновативни, устойчиви и високоефективни. На работното място креативните хора често са тези, които помагат да се изградят нови насоки в разработването на продукти, производителността, ефективността и иновациите.

Ето 5 начина, с които можете да култивирате креативността в живота и работата си:

1. Обособете си творческо пространство

Много работни места имат отделена специална зона за брейнсторминг, проектиране, мислене и създаване, за насърчаване на креативността у екипите. Може да е много лесно, като например диван и маса в стаята за срещи или място на открито, където хората да се събират и да участват в творчески разговори. У дома бихте могли да разположите пейка в задната част на гаража или голям удобен стол под отворен прозорец. Където и да изберете, поемете инициатива и кажете на глас: „Това е моето творческо кътче“. Не отлагайте откриването на  своето пространство. На работа или у дома, означава, че приемате креативността сериозно и отваряте място (буквално) за вдъхновение.

2. Влизайте редовно във своето творческо пространство

Това е много важен момент. Мнозина имат творческо пространство, но никога не влизат в него. Силата на това просто да присъствате в него е огромна, независимо къде, творческата енергия и синергия ще се случат.

Съветът на Съмърсет Моъм към младите писатели е бил да застават пред празната страница по едно и също време всеки ден, на едно и също място и ако е необходимо, просто да пишат името си отново и отново, докато думите потекат. И ще потекат. Това е акт на воля (ангажимент) да се заявиш пред празната страница, платното, новия бизнес план, парчетата от ново изобретение или все още не напълно оформената нова идея. Това е проста творческа истина: когато сядате редовно във вашето творческо пространство, творческото мислене естествено ще се появи.

3. Отделяйте време за тишина

Всички водим твърде зает живот. Отделянето на време за спокойствие и мълчание може да е рядкост за много хора (което отчасти е причината стресът и свързаните със стреса заболявания да са толкова разпространени в нашата съвременна култура). Някои редовно планират и ходят на едномесечни ритрийти, дружи медитират, за да подхранват своя вътрешен живот и творчество. Но бихте могли да отделите и 5 минути време за тишина през деня, да седнете и да помислите над въпрос, като: Защо? Защото музата идва при тези, които се вслушват в себе си за нови идеи и творчески импулси?

Говорим за тези спокойни моменти на сутринта, преди останалите да са се събудили, с първата чаша кафе и дневник в ръка. Можете да напишете повече идеи за тези няколко минути, отколкото за цял ден, когато разсейването и задачите са в повече. Спокойствието и тишината ни помагат да изчистим ума си, помагат ни да се отпуснем и да забавим темпото и отварим вътрешно пространство за новите идеи.

Тишината може да стане част и от културата на работното място. Хора, екипи, мениджъри и лидери могат да бъдат насърчавани да отделят време за моменти далеч от бюрото и компютъра си, да правят паузи, да дишат, да останат неподвижни и мълчаливи, за да изчистят умствения безпорядък, така че новите идеи да изгреят. Когато хората спрат да бързат за момент и останат неподвижни и тихи, продуктивността, иновациите и креативността могат действително да разцъфтят.

4. Разказвайте истории

Ние живеем нашите истории. Организациите имат корпоративни истории и истории, които оформят текущите операции, ангажираността на служителите, културата на работното място и др. Брандингът е свързан с разказване на истории – включително историите, които вашите клиенти разказват за вас. Разказването на истории е творчески процес, който позволява учене, трансформация и растеж както на индивидуално, така и на организационно ниво.

Разкажете своята история – Защо правите това, което правите? Как правите това, което правите? Нашите истории  говорят за личното ни присъствие и могат да подчертаят нашите силни страни, интереси, таланти. Когато говорим на слушател (колега, екип, приятел и т.н.), ние откриваме нови източници на вдъхновение, които са уникални за нас, но в основата си имат универсално значение. Каква е вашата корпоративна история? Защо вашата организация прави това, което прави? Целенасоченото разказване на истории подхранва креативността на работното място. Опитайте при следващата среща с екипа.

5. Насърчавайте любопитството

Творческите култури, които насърчават ученето, себеизразяването и растежа, споделят един общ фокус – любопитството – в рамките на проекти, решаването на проблеми и лидерството.

Великите лидери признават и определят любопитството като крайъгълен камък за учене и растеж. Организациите могат да са любопитни как да правят нещата по-добре, как да процъфтяват по време на промени. Тогава хората се вдъхновяват да мислят различно, да опитват нови неща. Любопитството е горивото на творческото изразяване.

Пауза за размисъл

Следните въпроси са чудесни упражнени, ако си водите дневник или просто искате да подредите мислите си,  да изчистите визията си, да напишете стихотворение . Творческият избор е ваш…

  • Каква е вашата уникална форма на себеизразяване или креативност?
  • Какво е за вас креативността?
  • Как креативността се проявява в работата и живота ви?
  • Ако се стремите да станете по-креативни, какви действия бихте предприели?
  • Кой е най-креативният човек, когото познавате? Какво го прави креативен?
  • Какви ползи бихте искали да изпитате от култивирането на повече креативност в живота си?
  • Как може по-голямото творческо себеизразяване да подобри живота и кариерата ви?

***

Фото корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.