Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

5 съвета за справяне с финансовия стрес

Pinterest LinkedIn Tumblr

Думите „бюджетиране“ и „спестяване“ винаги носят леко притеснение със себе си. Чувствали ли сте се така, сякаш разходите и заемите ви са толкова големи, че не си представяте някога да излезете от ситуацията, в която се намирате?

Разбираме това чувство, то си има име – финансов стрес. И ако не се справим с него в краткосрочен план, може да има наистина отрицателни ефекти в дългосрочен. Започва с тревожност, липса на сън и може би някои симптоми, като главоболие и стомашни неразположения. Но ако финансовият ви стрес не бъде овладян навреме, негативните му ефекти върху здравето в дългосрочен план могат да включват хронични заболявания, като диабет и сърдечни проблеми. А това не звучи никак добре, нали?

Имаме няколко стратегии, които ще облекчат част от този стрес. Не целия, колкото и да ни се иска, но това, което можем да обещаем, е че тези стъпки ще ви улеснят, особено ако в момента преживявате не само финансов, но и стрес в работата, например. Да се гмурнем през тях заедно:

Научете езика на парите

Ако докато мислите за бъдещето си виждате само финансова несигурност, то редно е първо да се справите с един по-различен проблем. Част от финансовия ви стрес може да се дължи на факта, че не знаете как да управлявате парите си. И в това няма лошо.
Всеки започва отнякъде, финансовата грамотност не е нещо, с което се раждаме. Отделете време, за да научите това, което не знаете. Позволете си да грешите в началото, докато не разберете какво точно правите. Като мислим дългосрочно, се стремим да отстраним корена на проблема, а не само симптомите.

Потърсете подкрепа

Седнете и помислите за подкрепа. Към кого можете да се обърнете за съвет или просто да ви изслуша? Чувствате ли срам, когато говорите за финансите си? Защо?

Терапията е вариант за чудесно начало, ако търсите неутрален слушател. Вашият терапевт може да ви преведе и през различни стратегии за справяне с финансовия стрес и дори да ви помогне да откриете първоизточника за него.

Или финансов консултант. Това би облекчило част от стреса, който изпитвате. В началото може да ви се струва ненужен разход, който не можете да си позволите, но няма да разберете, докато не говорите с професионалист. Той би могъл да ви помогне да влезете в правилния път и да се окаже най-добрата инвестиция, която някога сте правили.

Практикувайте грижа за себе си

Първото нещо, което се случва, когато се претоварим или сме под стрес, е да избутаме назад грижата за себе си от списъка с приоритетите (логично). Но точно в тези моменти имаме най-голяма нужда от нея. И тук нямаме предвид сложни маски за лице или вани, а малките неща – тези, които правят огромната разлика, като разходки, четене и упражения за разтягане. Има много идеи за грижа за себе си в интернет, от които да избирате. Намерете начини да премахнете стреса и да се погрижите за здравето и доброто си усещане. Това променя всичко.

Дневник

Воденето на дневник е страхотна практика. И има толкова много положителни ползи за психичното здраве. Когато става дума за финансов стрес, започнете да си описвате целите в него. А след това можете да го използвате като инструмент за проследяване на напредъка. Чувството, когато се върнете към записките си след като сте постигнали финансовите си цели, е невероятно.

Позволявайте си награди

Знаем, че процесът не е лек. Първо се учите на чисто нови умения. След това е е необходимо да практикувате тези умения (а в началото винаги има и разочарования). И накрая, от време на време се препъвате и падате и се чувствате сякаш нищо от упоритата ви работа досега не си е струвало. Но истината е, че целия този път си заслужава.

Затова правете нещо хубаво за себе си всеки път, когато достигнете нов етап. Без значение колко малка е постигнатата цел, не забравяйте да я отпразнувате с малък подарък от вас за вас. И бъдете мили към себе си. Вашите психично здраве и благополучие ще са ви благодарни.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.