Ad
Ad
Ad
Кариера и пари

6 начина да повишите увереността си в работата

Pinterest LinkedIn Tumblr

Много жени са склонни да изпитват неувереност в работата. А за съжаление, борбата с несигурността пречи на мнозина да вървят към повишение, да поискат увеличение на заплатата или да споделят брилянтни идеи с мениджънта. Истината е, че да си жена в корпоративния свят не винаги е леко. Може би вече сте си имали работа с труден шеф или сте съжалявали, че не сте се изказвали, в моменти, когато е трябвало. Плюс чувството за неадекватност и постоянното усещане на необходимост от доказване, могат да се окажат сериозна пречка за доброто представяне и успеха в работата.

За щастие имаме добра новина – ето няколко идеи, които ще помогнат да повишите увереността си:

Идентифицирайте силните и слабите си страни

Една от основните причини, заради които може да се чувствате неуверени в работата си е, че вероятно се фокусирате повече върху слабостите си, отколкото върху силните си страни. А в което се фокусирате, в крайна сметка ще привлечете. Ако постоянно анализирате всичко, което не правите толкова добре, губите представа за нещата, в които всъщност сте страхотни. И това не означава, че не трябва да сте наясно със собствените си недостатъци – просто се старайте да ги подобрите, вместо да им позволявате да ви вкарват в капан. Ако е необходимо, потърсете обучение или насоки и подкрепа от вашия мениджър или колеги в областите в работата, в които не сте толкова уверени.

Задавайте въпроси

Никой никога не знае всичко – независимо дали сте младши или опитен служител, без значение на кой етап в кариерата се намирате, никога няма да имате всички отговори. И това е абсолютно нормално. Така че, когато се чувствате несигурни или неуверени, не се срамувайте да задавате въпроси.

Търсете обратна връзка

Да помолите колегите или хората, с които работите за обратна връзка е чудесен начин да повишите увереността си. Помага да разберете областите, в които сте успешни, и тези, в които може да се работи за подобрение. Това демонстрира и, че сте готови да учите и сте отворени да получавате конструктивна критика. Друга полза от търсенето на обратна връзка е, че винаги можете да разчитате на втори чифт очи за проверка на работата ви, преди да изпратите презентацията до важен клиент, например.

Отговаряйте за грешките си

Да отговаряте за грешките си, особено когато сте на нова работа, може да е доста притеснително и неудобно. Вече се опитвате да се докажете пред екипа и ако направите грешка, ще излезе, че сте били небрежни. Важно е обаче да запомните, че не сте първият и вероятно няма да сте и последния. Всички грешат. Отпуснете се, научете се да пускате и да се учите от тези грешки. Нуждата да „правиш всичко перфектно“ води единствено до още по-силно чувство на неувереност, особено когато не можеш да отговориш на собствените си високи стандарти.

Водете си записки

Независимо дали отивате на конференция или имате среща с колеги или клиент, винаги си водете бележки. Изследвания сочат, че когато записваме информацията, имаме по-голям шанс да я запомним, а за мозъка ни писането е като мини-репетиция за случването на това, което пишем. Затова и воденето на бележки помага за повишаване на увереността – записвайки ще се почувствате по-сигурни и подготвени още при поемането на новата задача.

Отпразнувайте постиженията си

Организирахте ли важна среща с клиенти? Или просто стартирахте успешна маркетингова кампания? Направете пауза и отделете време да признаете успехите си. И най-важното – да се възнаградите за тях. Няма нищо лошо да мислите за постиженията си – добре свършената работа винаги гради добро самочувствие.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.