Ad
Ad
Ad

Нова година, нов аз“ е популярното изказване, което обичаме да споделяме в началото на всяка нова година. Стартираме развълнувани с новите си новогодишни обещания и вълнението бавно утихва скоро след това. Истината е, че можем да си даваме всякакви обещания, но ако не успеем да се замислим, продължаваме да изпадаме в едни и същи навици, които ни самосаботират и ни дърпат от тези отдавна неизпълнени цели.

Всеки път, когато минаваме в нова година, е толкова важно да отделим време за размисъл. Помислете за вашата кариера, бизнес, взаимоотношения, постижения, провали и преживявания. Саморефлексията ни помага да идентифицираме определени навици, от които е хубаво да се отървем, за да бъдем най-добрите версии на себе си, както в личния живот, така и в кариерата.

Не можете да си поставите правилните цели в живота, ако не превърнете в навик размисъла, особено преди края на годината. Често, ако не успеете да се самоотразите или дори да се самоизследвате, има вероятност лесно да се върнете към старите навици и рутина, които по същество причиняват повече вреда, отколкото полза. Така че, ако искате да имате успешна година напред, споделяме с вас седем навика и негативни модели, които е препоръчително да изоставите.

Неувереност в себе си

През 2024 г. е време да спрете да се съмнявате в собствените си способности. Вие сте повече от способни да промените кариерата си или да започнете свой бизнес. Съмняваме се в собствения си процес на вземане на решения и не вярваме, че имаме знанията или опита, за да постигнем целите си. Позволяваме на страха да контролира какво можем или не можем да направим и това често се причинява от начина, по който мислим и говорим със себе си. Така че вместо да говорите негативно за живота си, което само увеличава съмнението у самите вас, започнете да говорите с добро. Вместо да казвате „не мога“, започнете да казвате „мога“.

Сравнение

В нашето време и ерата на социалните медии изглежда невъзможно да не се сравняваме със семейството, приятелите, колегите и дори знаменитостите. А чрез хората, които живеят бляскав и перфектен живот в Instagram, може да се излъжете и да помислите, че тревата е по-зелена… буквално навсякъде, с изключение на вашия двор. Истината е, че сравнението е крадецът на всяка радост – ако сравнявате живота си с това, което другите имат и какво правят, никога да можете да сте истински благодарни за вашия.

Затова тази година си поставете за цел да спрете да сравнявате своята кариера, бизнес, връзки или нещо друго с това на останалите. Ще се изненадате как отношението на благодарност и благодарното сърце могат да доведат до много отворени врати и невероятна година.

Токсични връзки

Въпреки че може да е трудно, не можем да отречем важността му. Токсичните приятелства и взаимоотношения играят огромна роля, когато става въпрос за хора, бизнеси и планове, които остават в застой. Ако чувствате, че не сте продължили напред в живота, спрете и погледнете обкръжението си и се запитайте „С кого се асоциирам?“.

Истината е, че лошата компания може да ни държи в един и същи повтарящ се цикъл в продължение на много години. Така че, за да процъфтявате през 2024 г., трябва да прекъснете или ограничите контактите с токсични приятели, близки, колеги.

Кого допускате във вътрешния си кръг е нещото, което внимателно да обмисляте ежедневно. Не всеки, когото срещнете ще е най-добрият ви приятел. Колкото повече остарявате, толкова по-важно е да подбирате разумно връзките си.

Липсата на здравословни граници

Говорейки за токсични връзки… те вървят ръка за ръка с поставянето на здравословни граници. През 2024 г. не можете да си позволите да не поставяте граници. Независимо дали това е в личния или професионалния ви живот. Хубаво е да поставим граници, защото това ни помага да се защитим. Липсата на здравословни граници всъщност може да ви лиши от вашата увереност и да ви накара да загубите себе си, амбицията и стремежа си по-късно.

Играта на дребно

Играта на дребно има много общо със съпротивата при следване на нашите цели. Играем на дребно, защото мисълта за успех всъщност ни носи доста страх. Страхуваме се, че успехът ни може да сплаши хората около нас и това ни подстрекава да се свиваме. Но да играеш на дребно няма нищо общо с това да си смирен – особено, когато се съобразяваш само с комфорта на другите.

Когато играете дребно, вие не можете да реализирате пълния си потенциал. За да постигнете успеха, който желаете, трябва да притежавате своите постижения и това кой сте. Време е да спрете да се свивате само за да се вместите в места, които вече сте надраснали.

Прекомерно планиране/разтягане

Ако прекалявате с графика, замислете се дали не страдате от синдрома на „да“. Винаги искаш да помагаш на хората, така че казваш „да“, без дори да мислиш или да проверяваш дали се вписва с графика ти. Прекомерният график ще ви накара да сте винаги заети и да имате по-малко време за завършване на определени проекти, защото сте казали „да“ на твърде много неща.

Определянето на вашите приоритети е едно от основните неща, които ще ви помогнат да преодолеете прекомерния график. Ако наистина не можете да направите нещо, не е нужно да се насилвате да го правите. Не е нужно да присъствате на „всяко“ събитие или среща, на която сте поканени, освен ако не сте го маркирали в списъка ви с приоритети.

Така че, преди да кажете „да“, ето няколко въпроса, които бихте могли да обмислите:

  • Дали казвам „да“, без наистина да го обмислям?
  • Дали казвам „да“ само защото се чувствам зле или виновен?
  • Бави ли ме моето „да“ или ме води по-близо до целите ми?
  • Моето „да“ спира ли ме да прекарвам повече качествено време с нещата и хора, които имат истинско значение за мен – като семейството, приятелите, личните ми проекти?

Отлагане

Това вероятно е едно от нещата, с трябва да се справяме всяка година. Отлагането е знак за липса на дисциплина, а без дисциплина наистина не можете да постигнете успех и да сте успешни. Можете ли да си представите нещата, които бихте постигнали, ако бяхте направили всичко, което казахте, че ще направите в началото на годината?

Въпреки че да имате цели е изключително важно, липсата на дисциплина за постигане на тези цели е също толкова лошо, колкото и липсата на цели изобщо. И едно от основните причини, които ни пречат да постигнем целите си, е отлагането. Често пъти отлагаме поради мързел, липса на мотивация и небалансирани приоритети.

За да се отървете от този навик, опитайте се да определите конкретните моменти, в които започвате да отлагате. Например, отлагате ли работа всеки път, когато се почувствате претоварени или уплашени? Анализирайте какво може да е препъникамъкът ви – вместо да се справяте с една огромна цел наведнъж, опитайте се да съставите план за действие и да разделите всяка цел на малки задачи.

Да се отървете от старите навици и модели означава да ги замените с нови. По същество да се отървем от лошите или нездравословни навици и модели, които ни пречат да просперираме през новата година, е изключително важно. Понякога това означава, че трябва да намерим нови и здравословни навици, които да заменят старите. Може да не е винаги лесно, но един ден ще погледнете назад и ще кажете, че всичко си е струвало.

***

Фото корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.