Ad
Ad
Ad
Интервюта

Хобито чупи „коловоза“ на ежедневието: Анелия Йосифова от ДиамантАрт

Pinterest LinkedIn Tumblr

Мнозина приемат отделянето на време и енергия за хоби, като още едно нещо, което има да се свърши. Ежедневните задължения вкъщи и на работа оставят много малко място за нещата, които ни харесват.

Тук сме, за да ви припомним, че хобито носи много личностни и професионални ползи. Хобито ни изважда от бита и ни дава шанс да правим нещо, което наистина обичаме. То е като умствено бягство и е чудесен начин да се откъснем от работата и монотонните графици. Освен това, доказано е, че хобито ни помага да се справим със стреса.

Разсъждавайки в тази посока, днес ви срещаме с Анелия Йосифова – собственик на ДиамантАрт, чийто бизнес помага на хората да се срещнат с още едно хоби – диамантени гоблени. Не пропускаме да я попитаме и как хобито влияе на професионалния успех и какви са бизнес предизивкателствата, с които се е срещала, като собственик на малък бизнес.

Здравей, моля те представи себе си, с какво се занимаваш?

Здравей, казвам се Анелия и съм собственик на онлайн магазин за диамантени гоблени. Щастливо омъжена с две деца – момченце на 3 години и момиче на 7г.

Раждането на дъщеря ми ме провокира да преосмисля приоритетите си и с какво наистина ми харесва да правя и така се отдадох на електронната търговия преди 7 години и до днес това продължава да е моята страст.

“Моята работа е важна защото…”

Осъзнах, че моята работа е наистина важна, когато започна пандемията. Тогава всички – искаме или не, се наложи да започнем да се снабдяваме с доста от покупките си онлайн. За всички клиенти е важно да получат качествен продукт, на добра цена и в кратък срок. И това, че аз и моят екип успяваме да удовлетворим тези изисквания, ни мотивира да работим все по-добре.

Би ли ни разказала как се появи идеята за диамантените гоблените?

Идеята за диамантените гоблени се зароди съвсем случайно – често пъти при мен случайностите носят много хубави емоции! Преди 2 години за коледните празници аз и дъщеря ми получихме подаръци от роднини от Русия – диамантени гоблени. По това време аз само бях чувала за това хоби, но никога не бях виждала такъв гоблен. Дотогава от време на време шиех гоблени, но за съжаление не бях много постоянна, тъй като това си е трудно и доста времеемко занимание.

Когато получихме тези подаръци, толкова много ги харесахме и двете, че съвсем скоро след това започнах да търся от къде мога да си купя други от България. За съжаление не успях да си харесам нищо – бях твърде объркана от това, че сама трябва да измисля размера на гоблена, после вид на мънистата, и за „капак“ трябваше да чакам 30 дена! Аз просто исках да си купя комплект, който изглежда така, както е на снимката и да си го редим вкъщи. Толкова много се затрудних в избора, че се отказах. Тогава започнах да се оглеждам в Англия и САЩ какво се предлага, както и от Китай, и реших да си поръчам от там – така и така щеше да се чака 30 дена. И накрая получих нещо, което пак не беше това, което очаквах.

Тогава вече търговецът в мен „заговори“. Не можех да повярвам, че това красиво изкуство не е представено, както подобава на българския пазар. По това време вече имах необходими знания и контакти от другият ми бизнес и реших, че е крайно време да направя онлайн магазин за диамантени гоблени в България. Целта ми беше да предложа готови комплекти диамантени гоблени – определен дизайн, в най-добрия за него размер и с правилните мъниста. Нещо което, аз и дизайнерите, решаваме вместо клиента и по този начин улесняваме неговия избор. За всеки диамантен гоблен създадохме снимка, която показва точно как ще изглежда като е нареден – за да бъдат абсолютно сигурни клиентите, че това което поръчват, ще е това, което ще получат и крайният резултат ще ги удовлетвори!

Какви качества развива реденето на диамантен гоблен? Помага ли ни да сме по-добри личности и професионалисти?

Реденето на диамантени гоблени развива на първо място търпение. Камъче по камъче ти изграждаш невероятна картина, но за целта трябва да си достатъчно търпелив, защото просто няма как да прескочиш етапите и веднага да видиш крайния резултат. Според мен в днешния забързан свят това е много важно умение. Всички сме свикнали доста от нещата в ежедневието ни да се случват с един „клик“ на мишката 😊 А когато получиш нещо твърде бързо, не го и цениш толкова. За пример: дъщеря ми седмици след като завърши гоблен се хвали с него на всички. Супер горда беше от постижението си – че е имала търпението и концентрацията да го завърши. Това наблюдавам и при другите ни малки почитатели.

При децата това занимание развива и фината моторика – изключително важно за малките деца, защото добрата фина моторика доказано влияе и върху развитието на речниковия запас на детето.

Много добре се развива и концентрацията. Понеже си фокусиран само върху реденето се получава и ефект като при медитацията – минават часове неусетно, а ти така си изчистил съзнанието си от целия натрупан стрес. По този начин много отговори на трудни възпроси, които са те мъчили преди, се появяват от само себе си. Така че това за мен дава добър отговор на въпроса дали това хоби ни прави по-добри личности и професионалисти 😊

Действат ли различно картините – например би ли препоръчала такива с релаксиращо действие и отделно за стимулиране на творческия заряд?

Според мен всяка картина наистина носи своя заряд. Това може да се обясни и със цветовете, които преобладават във всяка картина – всички сме чували за цветотерапия (хромотерапия) и как тя влияе върху духа, ума и тялото.

Определено обаче не бих препоръчала определени картини. Всеки човек е на различен етап от своя живот и има нужда от нещо специфично. Именно затова аз се старая да осигуря разнообразие – картини с пейзажи, хора, животни, фантастика, любими герои – за да може всеки да намери дизайна, който ще го вдъхнови. Именно в това се състои магията, когато редиш диамантен гоблен – привлечен си от точно определена картина и тя те държи запленен, докато не я довършиш.

Защо хората имаме нужда от хоби?

Хобито чупи „коловоза“ на ежедневието, в което всички неименуемо изпадаме. Може би единствено пътешествениците могат да се похвалят с толкова разнообразно ежедневие, че да нямат нужда от хоби 😊 Някои хора считат, че работата е тяхното хоби. Всъщност и аз така мислех преди, но когато хобито ти се превърне в работа, която вършиш всеки ден – трябва да си намериш ново хоби 😊

Хобито те кара да се разсееш, да се отдалечиш от това, върху което се трудиш неуморно всеки ден, за да може после да се върнеш със свежи сили. Дава ти енергия и оптимизъм.

Свързано ли e хобито с професионалния успех, как?

Хората, които са отпочинали, успели са да се освободят от стреса и са успокоили ума си, доказано се справят по-добре професионално. Според мен така влияе практикуването на хоби върху професионалния живот.

Как хобито подобрява качеството на живота?

Ами аз може би дадох вече отговора на този въпрос – когато имаш хоби и отделяш време за него, ти обогатяваш личния си живот и не го пренебрегваш за сметка на работата. Именно равновесието между личен и професионален живот определя качеството на живота.

Колко часа седмично е препоръчително да отделяме на хобито си за балансиран живот?

Това пак е толкова индивидуално, че не може да обобщавам. Като цяло не харесвам такива препоръки – всеки сам трябва да почувства от какво има нужда и кога. Лично при мен е имало месеци в които въобще не съм редила диамантени гоблени 😊 И после цяла седмица не мога да спра. Аз много обичам и да чета, и да пътувам. Опитвам се и да спортувам редовно. Според мен правилото е – ако се чувстваш добре – продължавай в същия дух. Ако усещаш напрежение или умора – отдели време за себе си и твоето хоби!

По твои наблюдения, от какви картини най-често търсят вдъхновение българските жени?

Определено фаворитите са сред пейзажите – красивите, цветни картини, които радват окото! След това идва ред на дизайните с животни – котенца, бухалчета…Много жени купуват и детските ни диамантени гоблени и ги редят като подарък за малките си дечица или ги редят заедно с тях, ако са достатъчно големи (съветваме над 6 години).

Какъв е твоят съвет, как човек да открие своето хоби?

Човек, според мен, не трябва да спира да опитва нови неща – да експериментира със себе си и вкуса си. Това презарежда и вдъхновява. Аз винаги съм съветвала новите си клиенти за диамантените гоблени – да започнат с малка и лесна картина. За да могат бързо да видят крайния резултат и да преценят дали това хоби е за тях. Специално сме създали категория „За начинаещи“ и сме подбрали вътре само гоблени, които са лесни и приятни за редене от хора, които никога преди не са се занимавали с това хоби.

Кое е най-голямото предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

Когато имаш собствен бизнес всеки ден ти поднася нови и нови предизвикателства. Даже сега не мога да определя точно някое за „най-голямо“. Защото когато се сблъскаш с трудност, почти винаги ти изглежда най-голямата досега. Принципа, който следвам е да търся мнение на специалисти в конкретната област и да се доверявам на тяхната преценка и професионализъм, като добавя малко своя интуиция в решението. Обичам да контактувам с хора, които обожават работата си и дават сърцето си за нея. Сам човек не може да постигне това, което може да направи един добър екип. Вярвам в това искрено.

Кой е най-добрият бизнес съвет, който си получавала?

Всъщност са два – първият е именно, че сама не мога да постигна това, което мога да постигна с точния екип от хора. Втория е – да си познавам маржа, т.е. да знам точно колко печеля и от какво 😊 Прекалено много бизнеси се провалят в началото на своя път, защото не са направили предварително добър бизнес план – какви ще са им разходите, кои ще са им клиентите, защо ще купуват именно от тях, как ще се развиват, от какво ще печелят. Това са все въпроси, които в началото ще ти помогнат да поставиш рамката, върху която да построиш своя бизнес.

Кой е бизнес съветът, който ти би дала?

Аз считам, че клиентът винаги има право. В България забелязвам, че има колебания по този въпрос 😊 Но аз бих посъветвала всеки стартиращ бизнес, или такъв със затруднения, да проверят – кои наистина са им клиентите (а не кои мислят, че са), какво ще ги зарадва, какво ги затруднява. Какво би ги накарало да предпочетат твоя продукт пред този на конкуренцията?

Кои са твоите здравословни навици и ритуали, които ти помагат да се пазиш здрава, свежа, креативна и да постигаш целите си?

Неуморно се опитвам да въведа здравословни навици и ритуали в ежедневието си, защото с две деца, съпруг и бизнес това май е най-голямото ми предизвикателство 😊

В края на миналата година започнах да спортувам всяка седмица, виждам че това влияе добре на тонуса ми и се опитвам да намирам време за това. Също така водя неравна битка с любовта ми към шоколада 😊 Общо взето вярвам, че движението, качествената храна и любимото хоби, особено когато го практикувам със семейството ми, са достатъчни за да ме правят щастлива и жизнена.

DiamantArt ще откриете и тук: 

***

Снимки: личен архив Анелия Йосифова

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.