Ad
Ad
Ad
Интервюта

Едита Цветков от KWIAT вярва, че постоянството е ключът към успеха

Юлия Атанасова
Pinterest LinkedIn Tumblr

Често търсим мотивация, като гледаме и слушаме световни емблематични за нашето време лидери и личности, но за мнозина от нас, казаното от тях действа по-скоро вдъхновяващо, отколкото приложимо за ежедневието ни. Има огромен плюс в това да се обърнем и попитаме за мнение колега, приятел, партньор, на които се възхищаваме. Защото, първо, те ще имат повече лично време за нас и второ, споделеното в по-голяма степен ще свържем със собствената ни реалност, ще ни помогне да се видим отстрани и отворим очите си за нови идеи и възможности.

Затова тук се срещаме и питаме за успеха, постоянството, знанието, баланса в живота жените, които всеки ден с работата си дават най-доброто от себе си и градят пътя за бъдещите поколения.

Едита Цветков е родена в Полша, живее в България от 2001 година. През същата година, заедно със съпруга си Павел Цветков, създават и проектират първата българска марка очила KWIAT. Тази година компанията КВЯТ навърши 30 години. За този период освен в България марката KWIAT налага присъствието си в Германия, Полша, Гърция и над 48 други държави на 5 континента. Ежегодно присъстват на най-големите оптически изложения в Милано, Париж, Ню Йорк и др. От полски КВЯТ означава цвете – като фамилия Цветков.

Би ли ни разказала накратко за професионалното си минало и как се стигна до старта на марката KWIAT

Първо бих искала да благодаря за поканата за това интервю. По образование съм магистър икономист. Началото на моята професионална кариера стартира в отдел за финансов контролинг във фирма влизаща на борсата. След това преминах към оперативни финанси и счетоводство. В момента се занимавам с финансите и администрирането на фирма КВЯТ. Фирмата е регистрирана 1991, а самата марка очила KWIAT като проект стартира през 2001 година. Като първата самостоятелна колекция се появи април 2003 година, когато се роди и първата ни дъщеря Адриана. По време на бременността ми аз и мъжът ми Павел Цветков бяхме много креативни и искахме да направим нещо повече – да направим нещо за България.

Кое е най-голямото ти предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

През тези 25 години съм срещала различни казуси, свързани с трендовете на световните пазари. И все пак може би най-интересен ми беше сблъсъкът с реалността на трудовия пазар в България. Справих се с него, научавайки бързо езика говоримо, да съм сигурна, че човекът отсреща разбира какво искам да кажа. След това се научих и да пиша на български и да търся обратна връзка дали правилно сме се разбрали в имейлите. Така изчистих казуса с правилното разбиране на задачите.

Кой е твоят номер едно финансов съвет, който би споделила с всеки нов предприемач?

Два пъти смятай, веднъж харчи. Препоръчвам да се прави финансов план на фирмата за година, дори за пет години напред.

Кога е нужно да потърсим помощ и каква?

Според мен, да потърсиш помощ от някого, означава да му зададеш един, максимално два въпроса, които могат да те насочат към решението на твоя казус, но не и да търсиш помощ в самото решение. Хубаво е да проучиш максимално нещата в интернет, за да знаеш какво да попиташ.

Ти как се учиш, от къде черпиш бизнес познания и колко често?

Често питам познати, приятели, бизнес дами за случки и познания в тяхната област и съответно ги преобразувам към това, с което аз се занимавам. Обичам да гледам лекции и видео уроци в YouTube. Старая се поне веднъж в месеца гледам някоя лекция, свързана с проекта, по който работя в момента. Така подсилвам знанията си за текущите решения.

Имаш ли бизнес коуч или ментор?

Може да прозвучи непрофесионално – но не, нямам. В тази сфера много разчитам на своята интуиция. Все още никога не ме е подвеждала. Разбира се, опитът и редовните ми обучения спомагат интуицията да не надделява над разума.

Кой е най-добрия бизнес съвет, който си получавала?

Съветите през годините се менят. Може да се каже, че преди кризата през 2008 съветите бяха едни и преди пандемията през 2020 други. Предполагам, че сега ще се появят нови. Но един от най-важните, който съм получавала, е че колкото и бързо да могат да се увеличават разходите в една компания, също толково бързо, в рамките на седмица – две, трябва да могат  да се свиват.

Кой е бизнес съветът, който ти би дала?

Ако трябва сам да си свършиш работата, дай си с един ден по-кратък срок от необходимото. Ако трябва някой друг да ти свърши работа, дай го на най-заетия човек, когото познаваш и му определи срок със седмица по-рано от планираното.

Каква е твоята бизнес философия?

Намери си работа, която обичаш и никога няма да ти се наложи да работиш.

Как пазиш връзката си с най-близките си, докато си толкова отдадена на работата?

Преди години, когато децата тръгнаха на училище, въведох правилото вкъщи да не се говори за работа след 18:00 часа. Вечеряме всички заедно на масата и разговаряме само за лични семейни неща. А когато децата бяха малки ги помолих след 21:00 часа думата „мама“ да се заменя с думата „татко“.

Децата нямат нужда от перфектна майка, а от здрава и щастлива майка.

Как намираш време да бъдеш успешна майка, съпруга, бизнес дама? Каква е твоята тайна?

Това е най-трудната задача за всеки човек. Първото най-важно е откриването на правилната половинка, с която ще можете взаимно да постигате общите цели. Успешен баща, съпруг и бизнесмен. Липсва успех, когато кантарът не е равен . Всеки ден отделям поне час преди или след работа и правя списък за семейните нужди, за децата, за съпруга си, за къщата и съответно го реализирам. Реализацията на толкова много задачи е въпрос само на организация. Относно работата с половинката ми – много важно е да се уважавате взаимно и дори в стресови ситуации да помните, че това е човекът, който реално те обича, не просто съдружник. Хвърлен камък и хвърлена дума не могат да се върнат. Ценно е да можеш да обличаш исканията си в хубави думи.

Когато си претоварена или чувстваш липса на вдъхновение, как се зареждаш?

Обичам слънчевите лъчи, празния плаж и шума на морето. С часове мога да слушам дискусиите в моето семейство и да гледам игрите на малкото ми кученце.

Едно от нещата, които много ме зареждат, са книгите. Обичам да чета книги за живота на хора в различни времена, как те се справят с перипетиите в живота. Така осъзнавам, че моите проблеми са една малка звездичка на небето от много звезди. И те ще отминат.

Би ли споделила три книги, които най-силно са те впечатлили?

“Четири вятъра” на Кристин Хана

“Вторници с Мори” на Мич Албом

“Шантарам”  от Грегъри Дейвид Робъртс

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.