Ad
Ad
Ad
Интервюта

В бизнеса няма една най-важна област: Мая Бобева-Атанасова

Pinterest LinkedIn Tumblr

Добре дошли в рубриката „Интервюта“, където питаме жените, на които се възхищаваме за старта на собствен бизнес, баланса между кариера и личен живот, финансовите и бизнес предизвикателства.

Днес разговаряме с една от създателките на издателство за детски книги Клевър Бук, Мая Бобева- Атанасова. За възникването на идеята за издателството, уроците на майчинството и най-добрите от нея съвети, за всеки който иска да бъде предприемач.

Мая, можеш ли да се върнеш назад и да споделиш какво те вдъхнови да стартираш бизнеса си?

Идеята се зароди в доста тежък за мен момент – бях бременна с второто ми дете, бременността беше тежка и с неясен изход. Едновременно с това имаше световна криза и съответно безкрайно стресови ситуации на работа… Лекарката ми каза, че просто трябва да легна и да „пусна“ всичко, което държах буквално и метафорично. За лягането – легнах, но как се спира въртележката в главата? Така и не успях, просто се замислих какво всъщност ми се прави, замислих се каква радост ми доставят книгите и така лека-полека се зароди идеята за издаването на детски книги.

Как създадохте шум около издателство Клевър Бук в началото?

В началото изобщо не ни е хрумвало да „създаваме шум“ – бяхме само аз и съдружничката ми, аз с новородено бебе, тя – работеща на друго място. Целта ни беше първо да издадем нещата, които сме харесали – активните карти. В момента, в който ги пуснахме на пазара, майките свършиха работата с шума 😊 Мълвата за интерактивните игри се разнесе мълниеносно, още преди реално да се захванем с маркетинга.

Какви бяха предизвикателствата в началото и какво би променила? Би ли препоръчала този свой път и на други предприемачи?

Предизвикателствата бяха много:
Да осигурим най-доброто възможно качество на продукта, постигнахме го след много обезкуражаващи опити с фирми в България и Китай. Например наложи се да лепим с допълнително тиксо първите 2000 кутии, за да не се разпадат. А също и да тестваме на ръка 3000 маркера и да установим 40% брак.

Да въведем система за финансово планиране и контрол, така че правилно да си определяме цените и да си контролираме приходите, разходите и паричния поток.

Не бих променила нищо – всичко, което се случи, беше част от пътя, който ни е довел дотук, и се надявам да продължим нататък.
Дали бих препоръчала моя път? Как бих могла? Всеки ще измине собствения си път, независимо колко се подготвя и кого се опитва да следва.

Коя според теб е най-важната област, в която собственикът на бизнес трябва да съсредоточи енергията си и защо?

Това е малко подвеждащ въпрос. В бизнеса няма една най-важна област и не мисля, че собственикът (когато е управляващ) трябва да се съсредоточава в едно нещо. Не можеш да кажеш, че продуктът е най-важният, защото така може да пропуснеш нуждите на клиента си или да не развиеш достатъчно дистрибуцията си. Не можеш и безкрайно много да рекламираш, а да спреш да развиваш продукта си или да създаваш нови.

Собственикът трябва да се съсредоточи да УПРАВЛЯВА бизнеса, т.е. да следи всички бизнес процеси и техните ключови показатели. Ако реши да навлиза в детайлите на конкретен процес, трябва да внимава да не изтърве останалите.

Какви бяха първите големи разходи като собственик на бизнес и как собствениците на малък бизнес трябва да се подготвят за това сега?

Зависи от бизнеса. В книгоиздаването прагът на влизане в бранша е сравнително нисък и съответно конкуренцията е много висока. Най-важният разход е разходът на време и мисловна енергия.

Какви финансови приложения или софтуер използваш? Кое работи и кое не?

Всички софтуери, които използваме, работят – иначе нямаше да сме с тях 😊 За счетоводна и складова програма използваме Dreem, той е изключително гъвкав и удобен. Интегриран е с електронния ни магазин, който е на Магенто 2. В него от своя страна има интеграции с модули на куриери.

Смяташ ли, че жените трябва да говорят повече за пари и бизнес? Защо?

Смятам, че мъжете и жените трябва да говорят за това, което ги интересува. Ако бизнесът е важен за тях – нека говорят за него, но е важно да си намерят правилните слушатели. Което е валидно и ако решат да говорят за децата си 😊

Ти си майка на три деца и собственик на бизнес. Как това, че си майка, промени приоритетите ти и фокуса ти по отношение на кариерата ти? Смяташ ли, че майчинството те е направило по-добра в бизнеса?

Просто приех, че не мога да имам всичко по едно и също време. Няма как да съм 100% отдадена на бизнеса и едновременно с това 100% да съм с децата си – аз нямам 200% от себе си.

Просто приех, че не мога да имам всичко по едно и също време. Няма как да съм 100% отдадена на бизнеса и едновременно с това 100% да съм с децата си – аз нямам 200% от себе си. Затова ги балансирам – в бизнеса имах съдружничка, която поемаше товара, когато аз не можех, в живота до мен е съпругът ми и така става по-леко – с партньор.

Майчинството определено ми помогна много, особено да съм по-търпелива към колегите и партньорите 😊 А също и за фокус, за отделяне на важното от не толкова значимото, управление на времето, управление на нервите – всичко това и още…

Имаш ли финансов ментор и смяташ ли, че собствениците на фирми се нуждаят от такъв?

Имам финансист, с който се съветвам често. Смятам да потърся още допълнителна консултация по финансови въпроси. Темата е важна и смятам да ѝ отделя достатъчно време и ресурси.

Кой е най-добрият финансов съвет, който би дала на бъдещи предприемачи?

Задължително е вашите финансови планове да бъдат проверени и валидирани от финансист, човек, който разбира от счетоводство, финанси и бизнес процеси.

Задължително е вашите финансови планове да бъдат проверени и валидирани от финансист, човек, който разбира от счетоводство, финанси и бизнес процеси. Същото се отнася и за отчетите на дейността ви – трябва да бъдат изготвяни или най-малкото – проверявани от компетентен човек. Една малка грешка с цифрите при определяне на себестойността може да доведе до голяма загуба в края на годината.

***

Снимки: Личен архив Мая Бобева – Атанасова

Към сайт на „Клевър Бук“ https://cleverbook.net/

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.