Ad
Ad
Ad
Интервюта

Чувах всякакви съвети, но да изчистя бариерите пред себе си е най-доброто, което мога да направя за себе си и идеята – Нели Апостолова

Pinterest LinkedIn Tumblr

Да стартираш бизнес не е никак лека задача. Мнозина се провалят още през първата година. Но да се противопоставиш ли на шансовете, да работиш това, което обичаш? 

Нели Апостолова започва да шие и плете още докато работи на пълен работен ден в компания като маркетинг специалист.  Но всички около нея й казват, че трябва да приеме това хоби по-насериозно. 

В рубриката „Интервюта“ ви срещаме с жените, на които се възхищаваме и в този брой, питаме Нели  какво й е било необходимо, за да вземе нелекото решение да стартира Handmade Nel и през какви трудности е преминала 
до сбъдването на идеята. 

Здравей, моля те представи себе си, с какво се занимаваш?

Казвам се Нели и от няколко години се занимавам с изработката на цветни и практични бебешки артикули под марката Handmade Nel.

“Моята работа е важна защото…”

Моята работа не е важна, важни са тези, които поръчват и тези, които ползват продуктите ми. Без тях и техните нужди нямаше да съществувам. Обратната връзка е, че моите изработки радват и усмихват, носят цвят и настроение в ежедневието на хората и за мен това е най-важно.

Как се реши да напуснеш корпоративния свят и да стартираш собствен малък бизнес?

Сега след толкова време осъзнавам, че е било неизбежно. Реалността не отговаряше на вътрешните ми нужди и разбирания за мениджмънт, вътрешна комуникация и скорост на случване в големи корпоративни структури. След работа се разтоварвах с плетене и шиене. Все повече хора около мен започваха да говорят едно и също: „Ти трябва да се занимаваш с това!“ и един ден ми светна, че май наистина трябва да опитам.

За кое не беше подготвена тогава?

За нищо не бях подготвена или поне така си мислех. Всъщност голяма част от образованието и практиката ми помогнаха много след това. Нямах идея в какво влизам, гледах и да не го мисля, просто правех малки крачки по пътя и това водеше до друго по-голямо. Учех в движение как ще се случват нещата в този бранш.

Сподели моля те три неща според теб, които никой не ти казва преди да стартираш бизнес?

Наскоро прочетох някъде, че успешните хора преди да стартират нещо ново изчистват това, което би ги спряло – страхове, вярвания, саботиращи програми. Мисля, че това е гениално! Чувах всякакви съвети, но да изчистя бариерите пред себе си би било най-доброто, което бих могла да направя за себе си и идеята.

Какви бяха предизвикателствата в началото и какво би променила?

Предизвикателство си беше да се оформя като автор, човек който създава, но не копира творчеството на друг. За мен това беше изключително важно, затова си дадох време да открия кое е моето. Ако се налагаше да правя нещо съществуващо на пазара обмислях какво ново да добавя, за да се различавам, да съм надградила и подобрила по някакъв начин.

Другото предизвикателство беше да видя голямата картина и целият процес. Но и това с времето се изчисти. Честно казано не бих променила нищо в началото. Не бих се пушвала излишно, защото когато няма напрежение процесът е много красив. Което си проличава в иделията и комуникацията с крайни клиенти.

Коя според теб е най-важната област, в която собственикът на бизнес трябва да съсредоточи енергията си и защо?

Всички области от даден бизнес са важни. За мен създаването на качествен продукт винаги е било на първо място. За съжаление не мога да огрея навсякъде достатъчно качествено особено при много работа. За всяка стъпка от процеса вече си има отделна професия, и когато работиш сам без екип е нужно допълнително енергия в обучение за по-добро презентиране като снимки, текстове, рекламни кампании т.н.

Имаш ли бизнес или финансов ментор и смяташ ли, че собствениците на фирми се нуждаят от такъв?

Ползвам услугите на финансов консултант за лични финанси с дългогодишна перспектива. А ментор – да. Имам късмет около мен да има много успешни хора, които винаги са ме подкрепяли с адекватни съвети.

В момента работя по нов проект и за него ползвам бизнес ментор, който е наясно с новата област, в която планирам влизане. Човек, който е минал през това е много полезен. Не е нужно да откриваме сами топлата вода. Нещата са много динамични и всяко спестено време и усилия са винаги добре дошли.

Кой е най-добрият бизнес съвет, който си получавала?

Много са, но два се открояват. Първият промени коренно събитията при мен. Приятел ми каза: „Напиши, че работиш по поръчка!“. Другият е: „Не решавай вместо клиентите си!“. Каза ми го близка приятелка, която от години работи като търговец.

Какъв бизнес съвет би дала на бъдещите предприемачи?

Не му мислете толкова много! Няма перфектни неща, няма перфектни хора, няма перфектно време.

Това, че дадена идея, продукт или период не е перфектен, не бива да ви спира да действате. Идеите кръжат, и ако вие не реализирате вашата, ще се намери друг, който да го направи. Пък с времето ще си покаже дали това е правилната идея за вас или има нещо друго. Както казва Марк Зукърбърг: „Движи се бързо!“ Аз бих добавила: и създавай красота по пътя си.

***

Снимки: личен архив

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.