Ad
Ad
Ad
Интервюта

Радостина Христова създава общност от радостни майки, които работят, развиват се и са полезни

Юлия Атанасова
Pinterest LinkedIn Tumblr

Добре дошли в рубриката „Интервюта“, където питаме жените, на които се възхищаваме за старта на собствен бизнес, баланса между кариера и личен живот, финансовите и бизнес предизвикателства.

Днес ви срещаме с енергичната и изключително позитивна Радостина Христова, която нямахме търпение да попитаме откъде черпи този заряд от енергия, за да върши толкова много неща, какви са съветите й към работещите майки и кое е важно да знаем за професия инфлуенсър и успешните инфлуенс маркетинг кампании.

Здравей, моля те представи себе си, с какво се занимаваш?

Аз съм Радостина на 36, радостна мама на двама 🙂 Последните години работя като мама блогър и инфлуенсър на пълен работен ден, консултирам малки брандове как да работят с инфлуенсъри за първи път и активно участвам в събития като лектор на тема инфлуенсъри, дигитален маркетинг и изграждане на личен бранд.

“Моята работа е важна защото…”

Моята работа е важна, защото вдъхновява, дава нова информация и създава общност от радостни майки, които работят, развиват се и са полезни 🙂

Ти си изключително активна жена, занимаваш се с толкова много неща и си майка на две деца, откъде черпиш цялата тази енергия?

Моята тайна са водораслите, които вземам всяка сутрин, но освен тях – името ми налага да съм радостна и енергична. Винаги съм била. Сега енергията ми идва от по-малкото време, с което разполагам и множеството съобщения, които получавам, че това, което правя има смисъл за тях.

В колко часа те буди алармата и кое е първото нещо, което правиш, когато се събудиш?

Лятото в 6, зимата 7.20. Първото нещо, което правя е да хвана телефона и да видя съобщенията си в Инстаграм, Месинджър, после малко Туитър и ставам 🙂

Как изглежда една типична твоя сутрин?

Моите сутрини започват с много смешки за децата, които да се разсънят без сърдене и плач, после ги водим до градината и започвам – през ден правя упражнения, а когато не го правя или съм на ранна среща към 8.30, или вече съм на компютъра с кафе и планер.

Какъв съвет би дала на работещите майки относно недостига на време и носенето на много дини под една мишница?

Спри! Такъв съвет бих дала. Приоритизирай! Няма нужда да сме перфектни вкъщи, с децата, с приятели и в офиса. Все нещо ще ни куца, затова е важно сами да изберем кое да е то. Лично аз загърбвам домакинската работа, като я слагам най-ниско в задачите ми за деня. По-важно ми е да работя и да съм радостна, да заведа децата на детски кът, вместо да сготвя например. Иначе ставането преди всички също върши работа. Тогава имаш поне 1-2 часа повече, ако лягаш след всички получаваш още 1-2 часа.

Как реши да станеш инфлуенсър?

Месец преди да родя второто дете седнах да помисля как искам да протече моето второ майчинство и какво искам да работя в дългосрочен план, защото след първото знаех, че да гледам дете по цял ден не ми стига. Имам енергия, идея и възможност да реализирам проекти и майчинството просто ми дава супер възможност. Разписах план и на 08.03.2018 г пуснах блога си заедно с новите социални акаунти. Така планирано и обмислено станах мама блогър, в инфлуенсър ме превърна пазарът и аудиторията ми малко по-късно.

От твоят професионален опит, какви качества са необходими, за да си успешен инфлуенсър? Какво би посъветвала всички, които имат подобни бъдещи планове?

Инфлуенсър е работа като всички останали. Да, нямаш работно време и ти определяш ангажментите си, как и къде да ги свършиш, но имаш ангажименти, договори, срокове и фактури, с които да си в час, така че просто работиш. Бих добавила качества като отговорност, постоянство, търпение и една линия на комуникация, която да следваш. Разбира се, винаги можеш да разнообразяваш, но когато си обещал нещо като послание и комуникация, аудиторията ти го очаква и е редно да й го предоставиш.

Какво е важно да имат предвид бизнесите преди да планират инфлуенс маркетинг кампания?

Инфлуенсър маркетингът, както и всеки друг, не работи с еднократни действия. Трябва планиране, стратегия, постоянство и сериозен ангажимент от двете страни. Една игра, един пост или видео няма да доведат до желани резултати в дългосрочен план. И нека не забравяме, че инфлуенсърите работят най-вече за изграждане и поддържане на бранд имидж и чак тогава за продажби. Не тръгвайте с идеята за бързи продажби след първата публикация.

Кое е най-голямото предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

Снимките на децата, на семейството и на мен всеки ден. Това е трудно, на моменти досадно, да не говорим, че имам клиенти, които са за детски продукти и услуги, а децата невинаги искат да се снимат. Също постоянната комуникация он-лайн е доста предизвикателна, за нея търся баланс ежедневно, но все още не съм намерила ключът към „хем да отговарям на всички бързо, хем да не съм на телефона нон-стоп“.

Кой е най-добрият бизнес съвет, който си получавала?

Винаги да имам план Б, да съм еднакво отговорна и сериозна, както към най-големия клиент, така и към най-малкия. Да не давам ниски цени, защото пазарът ще знае, че съм евтина от ден 1 🙂

Кой е бизнес съветът, който ти би дала?

Планиране и ясна цел и концепция за мен са ключови. Отлична подготовка преди началото на каквато и да е дейност, после постоянно обучение в сферата и накрая – заобиколи се с професионалисти, които са по-добри от теб.

Имаш ли бизнес ментор или коучър?

В момента използвм партньори, с които работя да ми вършат тази услуга. Мъжът ми и майка ми управляват свои бизнеси и често ме съветват, но в истинския смисъл на думата ментор все още нямам.

Жените, които те вдъхновяват с постиженията и лайфстайла си?

В България това е Мая Бобева-Атанасова, създател на издателство Клевър бук и в САЩ Мишел Обама, която не успя да остане в сянка по време на управлението на мъжа й 🙂

Планираш ли подробно всяко следващо бизнес начинание, изготвяш ли бизнес план? Каква е твоята бизнес методология?

Да, обичам да планирам, да разписвам и винаги ми върши работа в момента, дори и после да не го погледна този план. Винаги включвам и списък с хора, които могат да ми помогнат в началото.

Как това, че си майка, промени приоритетите ти и фокуса ти по отношение на кариерата ти? Смяташ ли, че майчинството те е направило по-добра в бизнеса?

Майчинството и децата ми отвориха очите за възможности, които имам и не искам да пропускам . Усетих сила и енергия, че няма нещо, което да поискам и да не мога да свърша:) Научиха ме да планирам по-добре, да съм по-изпълнителна и да съм по-точна в срещите и времето, с което разполагам.

Когато си претоварена или чувстваш липса на вдъхновение, как се зареждаш?

Пазарувам, срещам се с приятелки, слушам подкасти, гледам любовни сериали, вдъхновявам се за нови проекти в Pinterest.

Кои са твоите здравословни навици и ритуали, които ти помагат да се пазиш здрава, свежа, креативна и да постигаш целите си?

От година и половина започнах да правя йога и упражнения, спрях да пия прясно мляко, не закусвам и ям чак след 12 часа, приемам водорасли и много се смея. Мисля, че смехът е в основната на здравето 😉 А за креативност – слушам много аудио формати, срещам се с различни хора, посещавам събития и не спирам да уча всеки ден.

Снимки: Личен архив Радостина Христова

Към сайта https://www.mama.radostna.com/

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.