Ad
Ad
Ad
Интервюта

Архитектурата и интериорния дизайн са много ефективни начини човек да е полезен на другите: София Петрова-Юрукова

Юлия Атанасова
Pinterest LinkedIn Tumblr

Знаете ли какво е “икигай”? Това e eдна от онези непреводими думи, която съдържа в себе си цялата философия за смисъл на живота. Описват я като „причината да ставаш сутрин“. “Икигай” за японците е осъзнаването на всички онези неща, които придават смисъл на живота им и го правят стойностен – приятелствата, труда и почивката, правенето на добро и отношението към храната и света около теб. Казват, че за всеки човек “икигай” е нещо различно. Важно е всеки да си го открие.

За София Петрова – Юрукова от SofArchArt този смисъл се крие в архитектурата и интериорния дизайн. Поканихме я в това издание на „Интервюта“, за да почерпим знание от нейните свят, принципи в работата, любовта й към професията и връзката й с природата и изкуството.

Здравей, моля те представи себе си, с какво се занимаваш?

Здравей, казвам се София Петрова- Юрукова и съм архитект. В професията съм от близо 18 години. Създадох моя проектантска фирма и се отдадох на самостоятелна практика преди 9 години. Занимавам се основно с интериорен дизайн и проектиране на еднофамилни жилищни сгради. Поемам обекти, които мога да обхвана сама, защото търся „бутиково“ отношение към клиентите и проектите си. Намирам общ език с хората, за които проектирам и много често между нас остава трайно приятелство дори и след приключване на процеса по проектиране и реализация.

“Моята работа е важна защото…”

Защото създавам среда на живот и организирам дом. Човек прекарва голяма част от живота си в своя дом. Там намира спокойствие и време да усети себе си, отглежда децата си, работи. Поради това домът е не само място за пребиваване, но и среда, която формира съзнанието, влияе на мислите и настроението.

Кое те привлече към архитектурата?

Прекрасното за мен съчетание в тази професия на изкуство и занаят, практичност и поетичност едновременно. Създаването на среда за живот.
Архитектурата и интериорния дизайн са много ефективни начини човек да е полезен на другите. Да се докосне до личния свят на хората и да го претвори. Това е приключение, в което взаимно се учим на доверие.

Какви качества са необходими, за да си добър архитект?

Да си добре организиран и технически подготвен, но едновременно с това да не губиш волността на творческата личност и вдъхновението. Да притежаваш особено отношение и внимание към детайла, да бъдеш рационален и икономичен с ресурсите.

Фото: Йордан Симеонов

Би ли описала твоя стил като архитект?

Вярвам, че сградите и интериора в тях, трябва да бъдат обединение на нашите нужди и нашета жизнена среда. Те трябва да вълнуват ума и чувствата ни така както произведенията на изкуството го правят и едновременно с това да служат на нашите намерения и навици, както инструментите и машините.
Харесвам изчистените и минималистични линии, съчетани с топлината и суровостта на природните материали, с тяхната богата текстура и дълбочина на цвета. Понякога обичам да ползвам и акценти с ярък цвят.

Кои умения на архитект ти служат най-добре и в живота?

Да съм организирана и добре подредена, но едновремено с това адаптивна към различните ситуации. Вниманието към детайла.

На кой в работата си се възхищаваш и защо?

Възхищавам се на много колеги и не бих казала, че се придържам към един стил. Любими са ми предимно европейски архитекти.
Испанците Рикардо Бофил и Сантяго Калатрава ме впечатляват с пламенния размах с който ползват чистите геометрични форми и класическия детайл.
Начина по който скандинавските архитекти прилагат природните елементи и материали в проектите си. Прекрасното отношение, което имат към дървото – Snohetta Architects.
Гръцките архитекти и тяхната осъвременена цикладна архитектура.

Какви интериорни решения би споделила за „хоум офис“?

Живеем в особени времена в които изолацията и принципа „моят дом е моята крепост“ стават все по категорични. Докато преди мястото, което обитаваме беше важно и съдържаше значими моменти от ежедневието ни, то сега е вече „целия ни живот“. Точно заради това е необходимо дома ни да бъде още по- организиран и да побере в себе си още повече функция. Налага се жилището ни да е внимателно премислено, създадено с професионален поглед и отношение към нещата и така че те да бъдат обединени в цялостна концепция. В противен случай хауса е унищожителен за и без това натоварената ни вече психика 🙂

Предлагам две решения за „хоум офис“.

Първото решение е за хора работещи с компютър и не разполагащи с отделно помещение за кабинет. Обособен е кът за работа в близост до кухнята и трапезарията, но така че да бъде малко встрани от основните ходови линии. Намерено е място за всички нужни вещи, включително принтер и втори монитор. В този кът няма ярка слънчева светлина, която да пречи на възприемането на екрана. Ползва се вградено ЛЕД осветление с възможност за димиране според нуждите.

Второто решение е за тези, чиито жилища разполагат с отделна стая, която да бъде работна. В случая помещението се ползва за ателие за творчески дейности, където естествената светлина е за предпочитане. Оформени са отделни зони според различните нужди и настроение на артиста- за рисуване, свирене, работа на маса, почивка и срещи. Същевременно има достатъчно неангажиращо пространството място за съхранение на вещи- вграден гардероб и скрин.

Кой е най-добрият бизнес съвет, който си получавала?

Когато търся и подбирам подизпълнители за проектите си, да не избирам тези с най- ниска или най- висока цена, а тези по средата.

Кой е бизнес съвета, който ти би дала?

Да импровизират смело и да не се отказват.

Кое те мотивира?

Стремежа към красота и това да бъда полезна на хората.

Кое е най-голямото ти предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

Това да имам стегнат времеви график през деня и да го спазвам. Все още работя по въпроса 🙂

Когато си претоварена или чувстваш липса на вдъхновение, как се зареждаш?

С разходки в природата или с хобито си – отглеждане на цветя. Имам стотици растения в дома си.

Кога се чувстваш най-креативна?

В началото на нов проект, когато започвам нещо ново, когато съм добре отпочинала и слушам любима музика.

Снимки: Йордан Симеонов и личен архив София Петрова – Юрукова

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.