Ad
Ad
Ad

В един или друг момент се обзалагаме, че сте се натъкнали на бохо стила. Той е ярък, цветен, мултикултурен, запомнящ се с напластяването на стилове и елементи и който не можете да пропуснете или забравите заради своята нескромна уникалност.

„Бохо“ идва от думата „бохем“, която се свързва с “определен начин на живот, разпространен сред бедната интелигенция, обикновено актьори, художници и музиканти, които имат нестандартни идеи за своето време” (уикипедия).

Но какво прави бохо стила толкова отличителен и как да го  постигнете в дома си, без да прекалите? Тук ви споделяме няколко основни фокуса, към които можете да се придържате.

Семпла основа

За да създадете благодатна основа, стартирайте със семпъл основен цвят за всяка стая в бохо стил. Топлите и земни тонове са идеалното платно. Изборът на неутрална основа ще ви позволи да добавяте изразителни цветове и шарки за перфектния микс.

Растения

Растенията се вписват идеално в бохо стила. Те са достъпен и лесен начин за постигане на спокойна атмосфера, като същевременно добавят измерение към стаята. Растенията изпълняват още едно важно задължение – за пречистване на въздуха и същевременно обогатяват с цвят, без да пречат на цялостния дизайн и да объркват окото.

Игра с щампите

Наслояването е сред най-характерните черти на бохо стила, което същевременно добавя и декадентска нотка към пространствата. От килими с контрастни шарки до цветни възглавници и покривки, използването на различни шарки е от ключово значение.

Ниско разположени мебели

Може да звучи странно, но колкото по-близо до пода сте, толкова по-близко сте и до създаването на автентична къща в бохемски стил. Помислете за дивани с ниска облегалка и разпръснете  много плюшени, удобни възглавници по тях. Добавете пуфове за допълнителни места за сядане.

Отделете внимание на ценните находки

Материалите и мебелите трябва да изглеждат така, сякаш са живели живот и преди да влязат в дома ви.  Бохо стилът се свързва с подбрани с  много любов предмети, които изглеждат така, че сте  закупили от много далечен пазар от екзотично място.

Далеч от минимализма

Тук важи правилото “повече е повече”, тъй като този стил не се свързва с изчистени повърхности и празни пространства. И все пак, придържайте се към качествените находки , а за спалнята балансирайте – оставете въздух и не претрупвате с мебели и предмети.

Ярки цветове

Когато мислим за бохемски декор, често се сещаме за ярки цветове и смели нюанси. От розово, до лилаво, портокал и зелено – колкото по-смели, толкова по-добре, когато става дума за бохемски лукс.

Металик ефекти и огледала

Металните и огледалните повърхности са отличителни за бохемския интериорен дизайн и служат много добре, например всекидневната да изглежда по-светла и голяма. Тези акценти добавят още и фокус точки на стаята, плюс усещането за ежедневен блясък.

Много слоеве

Наслоете декоративни елементи и текстил в бохо стил – килими, възглавнички или покривки. Бохемският стил е свързан с наслояване. Комбинирайте един, два или дори три килима в различни стилове и модели. По този начин ще постигнете релаксиращото усещане и вибрация, които  носи бохемския стил.

Арт аксесоари

Отново, аксесоарите трябва да създават впечатлението, че сте пътували много (дори и да не сте). Арт  аксесоарите ще добавят нов акцент към уюта на вашето домашно пространство. Бъдете смели и избирайте ярки художествени произведения, които се открояват.

***

Снимки: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.