Ad
Ad
Ad

Има две големи предимства на отглеждането на собствени билки: знаете точно откъде идват и какво е вложено в отглеждането им. Плюс постоянната наличност. Ако се чудите какво да отглеждате на терасата си, ето идея за един букет от 6 билки (и не забравяйте винаги да проверявате качеството на билките, които купувате):

Лавандула

Лавандулата принадлежи към клас билки, наречени nervine, които действат за поддържането на здрава нервна система и чувство за баланс в тялото. Други с подобен ефект са лайката, кава, маточина и валериана. Лавандулата създава усещане за спокойствие.

Розмарин

Розмаринът можете да използвате, когато искате да подсилите паметта, тъй като той повишава мозъчната функция. Най-познат е за тази цел: дори има цитат от Хамлет, който казва, че розмаринът е за спомен. В билкарството се приема също, като газогонно средство или храносмилателен тоник и се смята, че поддържа здравословно кръвообращението.

Розов здравец

Подобно на хамамелиса, розовият здравец има стягащ ефект, което означава, че може да бъде добра подкрепа за вашата кожа и храносмилателен тракт. Нямате нужда по много от него, лист, два са достатъчни.

Маточина

Маточината е част от семейството на ментата. Има донякъде цитрусов вкус. Лимоненът, като съединение, е популярно за поддържане на слънчевото настроение – ще го откриете също и в лавандулата и хвойната. Маточината е чудесна преди лягане заради успокояващите си свойства.

Риган

Освен, че се използва, когато имунната система се нуждае от подсилване – той е естествено антибактериално, противогъбично и антивирусно средство. Най-често се приема през устата, но може да се прилага и локално върху порязвания и ожулвания. Плюс, като цъфти, риганът привлича пчели и други насекоми опрашители.

Мента

Ментата е страхотна след хранене за успокоение на стомаха. Има охлаждащи свойства, което можете да усетите докато миете зъбите си с паста за зъби с мента или нанасяте масло от мента върху кожата си. Тъй като има охлаждащ ефект, действа успокояващо при състояния, като киселинен рефлукс или определени видове главоболие. Някои хора също я използват при хълцане. Забавен билкарски факт: Ментата е една от билките, споменати в най-стария запазен опис на лечебни растения в папирусът на Еберс – египетски текст, датиращ от около 1550 г. пр.н.е.

Четете още Пълноценен живот по Средиземноморски

***

Снимки: Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.