Ad
Ad
Ad

Едно забавно нещо около темата за грижа за себе си е, че тя изглежда различно за всеки. Някои хора предпочитат да медитират, докато други искат да се поизпотят. Да се научим как да постигаме добър баланс между професионалния и личния живот означава да включваме грижата за себе си във всеки аспект от живота си.

Тези практики са чудесен начин да работите върху себеусъвършенстването си. Ако има нещо, което искате да подобрите, като графика си за сън, можете да го добавите към списъка си с неща за време за себе си.

Ето 10 стратегии и примери за подпомагане на баланса между работата и личния живот:

Наспете се

Нека бъдем сериозни с времето за лягане. Започнете с приоритизирането на вечерна рутина, която ще ви подготви да се отпуснете – като пиене на чай или практики с етерични масла. Тази промяна ще помогне да започнете и да се събуждате по-рано, което пък ще отвори повече време практики за грижа за себе си и спокойни утринни процедури.

Практикувайте медитация

Отделянето на време през деня, за да се свържем със себе си, ни позволява да сме в по-голяма хармония с емоциите си. Практикуването на медитация не изисква много време и може да се вмъкне в обедните почивки или след работа.

Отидете на поход

Време за малко физическа активност. Излизането на поход също така дава възможност да подишаме чист въздух, да се свържем с природата и да оценим промяната на обстановката.

Научете се да казвате „Не“

Страхотно е, че искаме да помагаме на другите, но също така трябва да се научим кога да поставяме себе си на първо място. Следващият път, когато колега ви помоли за помощ по проект и вече сте затрупани, кажете „не“, за да дадете приоритет на енергията и времето си.

Изключете се от социалните мрежи

Докато социалните медии са удобни за свързване с другите, те също така са много изтощителни. Заглушаването на известията, ограничаването на използването на приложенията или седмична дигитална детоксикация ще помогне да прекарвате по-добре личното си време и да сте по-концентрирани в работата си.

Поставете граници

Поставянето на граници в нашия професионален и личен живот помага да поддържаме отношения с уважение. Не се страхувайте да седнете и да разговаряте с хората относно поставянето на здравословни граници. Това е акт на грижа за себе си.

Прекарвайте качествено време с любимите хора

Социалните контакти ни повдигат и дори и да не сте екстроверти, качественото време с близките действа положително и презареждащо.

Освободете се от нуждата да бъдете перфекционист

Някои неща не ни вървят и не винаги имаме пълен контрол над тях. Следващият път, когато работният проект не се случи, както сте се надявали, подсетете се какво сте постигнали до момента и се гордейте.

Изследвайте нови места

Пътуването е вълнуващо преживяване, но не е задължително да е екстравагантно. Опитайте да откриете ново кафене в друг квартал или да хапвате в нов ресторант на всеки няколко седмици.

Погрижете се за хигиената

Освен маска за лице, може да вземете успокояваща вана, или просто да измиете зъбите си. Всичко, което ни помага да се чувстваме чисти, свежи и подмладени, е страхотна практика за грижа за себе си.

***

Фото корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.