Ad
Ad
Ad

Гърция е невероятна и популярна ваканционна дестинация благодарение на красивите си гледки към океана, топлите пясъчни плажове, вкусната храна и богатата историческа култура. Ако искате да включите гръцки дизайн у дома си, има няколко лесни избора на стил, които можете да направите, за да внесете тази топла, естествена атмосфера в любимите си пространства.

Добавянето на щрихи от жакард или платове в синьо и бяло са евтини и лесни начини. По-сложните и скъпи ремонти може да означават варосани стени, тавани с дървени дъски или дори арковидни врати. Представяме ви списък от 21 начина как да включите красивите, исторически тенденции на Гърция в интериорния дизайн на вашия дом.

 1. Варосани стени

Имат силно рустикална енергия, както и откритите тухлени и каменни стени, които са често срещани при традиционно гръцките декорирани домове. Чиста естетика, едновременно доста топла и приветлива. Откритият камък също може да помогне за поддържане на прохлада в домовете през горещите лета.

2. Синьо – бяла палитра

Типичната цветова история за гръцката интериорна декорация е синьо и бяло. Тя отразява енергията на океана и девствените пясъчни плажове. Тези нюанси са популярни в гръцките драперии, килими, мебелни покрития и др. Екстериорите на много домове из гръцките острови се отличават с боядисани в синьо и бяло врати, колони и дори стъпала.

3. Маслинови дървета

Маслините заемат централна част в гръцката икономика и култура. Наличието на красиво маслиново дърво ще донесе жизненоважна част от Гърция във вашия дом.

4. Зехтин

Подобно на маслиновото дърво, зехтинът е другата съществена част от гръцката икономика, култура и кухня. Много основни хранителни елементи се съдържат в зехтина и той е често срещана съставка в безброй ястия. Гръцките домове често имат красиви бутилки със зехтин, пълни с билки и други добавки за създаване на богати и смели вкусове.

5. Прозрачни завеси

Обилното, топло слънцегреене на Гърция е важен елемент за дома и се пропуска през големи, непретрупани прозорци или капандури. За да го поканите искрено, прозрачните пердета са задължителни за пространството, вдъхновено от гръцкия стил. Нежно извиващите се леки материи напомнят за древногръцкото облекло: семпло, без украси и леко.

6. Колони

Един поглед към древногръцките руини бързо ще ви покаже, че великолепните, изящно изградените колони са важен елемент от гръцката естетика. Древните гърци са били брилянтни архитекти и колоните са изиграли силна роля в изграждането на техните сгради.

7. Дамаск

Дамаск – фигурно изтъкана материя с шарка, видима от двете страни, създадена чрез уникалeни процес на тъкане. Въпреки че дамаскът е византийско изобретение, той е бил обичан от древните гърци и е широко използван в домовете им.

8. Възглавници

Подобно на мароканския дизайн, гръцкият дизайн също е свързан с чист комфорт, което означава много възглавници. Никой гръцки дом не би и помислил за кът за сядане без голямо разнообразие от удобни възглавници.

9. Сини стъкло и керамика

Силният акцент върху синьо-белия декор прави сините стъкло и керамика идеални за всякаква употреба – от витражи до звънчета за бутилки и скулптури, като същевременно и един обикновен сервиз за хранене внася важен декоративен елемент.

10. Ниски маси

Ниски маси за хапване на пода и общуване са съществена част от гръцкия декор, който също се забелязва в голяма част от Арабския полуостров. Ниската, семпла маса с луксозни дебели възглавници за сядане, макар и необичайна за много западняци, е уютен и интимен начин за подреждане на масата.

11. Слънчева тераса

Нищо не говори за гръцката ваканция по-добре от това да седнете и да се насладите на прекрасна гледка към океана и слънчевите бани от терасата. За да привнесете атмосферата на гръцка тераса на вашата веранда или вътрешен двор, потърсете семпли ниски столове, изработени от естествено дърво и поддържайте пространството светло, като използвате светли цветове и много бяло.

12. Плочки

Облицовката с плочки е характерна за традиционните гръцки домове, както за стените, така и на пода. На пода плочките помагат да се запази прохладата по време на свирепите гръцки лета. В домовете на богатите гърци подовете от плочки често се отличават с традиционната шарка Meandros или с типичви гръцки мотиви.

13. Приглушени цветови нюанси

Докато синьото и бялото са преобладаващите цветове в гръцкия интериорен дизайн, много други цветове могат да бъдат включени, стига да останат приглушени. Гръцката естетика предпочита да се придържа към приглушените тонове на природни елементи като цитрусовите плодове и билките.

14. Скулптури

Наред с бюстовете и амфорите, скулптурите са друга красива отличителна черта на гръцката история и изкуство, която допълва всяко интериорно проектирано пространство с гръцка тематика. Всяка скулптура в комбинация с естествено дърво или камък би донесла великолепно, историческо усещане на вашия интериор.

15. Естествени цветове

В допълнение към широка гама от приглушени нюанси като лимоненожълто и градински чай, естествените цветове са задължителни за всяко гръцко пространство – топъл пясък, ментови листа, почва и много други.

16. Минималистични мебели

Дори богатите древни гърци са били склонни да имат прости, непретрупани домове, които са включвали шепа красиво изработени дървени мебели. Тази философия се вписва прекрасно в ерата на Marie Kondo за запазване само на нещата, които предизвикват радост, така че търсете от местни занаятчии, класически висококачествени мебели, които да ви служат цял ​​живот, независимо от стила на интериорен дизайн, който преследвате.

17. Каменна настилка

Подобно на подовата настилка от плочки, каменната подова настилка е друг начин да победите жегата на парещите гръцки лета, като оставите прохладата на земята да прониква през каменния под. Светлият каменен под може да е идеалният начин да превърнете банята или кухнята от традиционна в гръцка.

18. Вътрешни щори

Тежките, плътни завеси са абсолютно забранени за интериорен декор, вдъхновен от гръцки стил. Най-често в гръцките домове ще видите прозрачни, ефирни завеси, които пропускат много светлина в къщата. А много гърци изобщо не използват завеси и вместо това ги заменят с вътрешни капаци, които могат да се регулират през целия ден, за да контролират количеството и разположението на светлината в дома – задължително за горещите, ярки лета.

19. Дървени тавани

Рустикалните тавани с дървени греди са модерни в гръцките домове. Те внасят естествена красота вътре, която ви кара да се чувствате невероятно удобно и защитено, почти сякаш сте подслонени под голямо красиво дърво вместо покрив. Наситените, топли дървесни тонове също се съчетават прекрасно с гръцките тенденции на открити тухли и бяла мазилка или варосане.

20. Сводести врати

Извитите арки са невероятно популярни и се виждат широко на закрито и отрито в Гърция.

21. Черги, не килими

Килимите не са традиционни за гръцки дизайн. Подовете от плочки са много известни както с класическата си красота, така и с това, че помагат да осигурят по-освежаващо усещане на краката, когато настъпи пълната сила на лятото. А отгоре им по-скоро ще видите черги.

Четете още Долче детокс

***

Снимки: Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.