Ad
Ad
Ad
Lifestyle & Wellness

Добър сън, добър живот.

Pinterest LinkedIn Tumblr

Проучвания сочат, че  хората с „нормална“ продължителност на съня, от шест до девет часа на нощ, имат по-високо качество на живот и по-рядко страдат от депресия.  

Заспиването силно зависи от поведението ни и всякакви прекъсвания  на рутината преди лягане могат да доведат до безсъние. Както децата, така и възрастните имат нужда от подготовка за сън. Това може да е чрез ритуали, ангажиране с конкретни дейности, които помагат по-лесно да извършим този преход. Такава е и днешната ни цел, да ви припомним част от тях, за да спите по-добре.

Точно както насърчаваме децата, така и възрастните се нуждаем от ежедневни ритуали преди лягане, които ни позволят да се отпуснем и да се подготвим психически за заспиване. Представете си да заведете 5-годишното си дете в увеселителен парк, а след това се прибирате вкъщи  и го слагате да си легне.  Шансът да заспи е много малък. Няма как и след ежедневното бързане, решенията, отговорностите, които поемаме, да очакваме съня да дойде така лесно и просто когато си пожелаем.

Ритуалите за сън следва да включват тихи активности в краткия период преди лягане. А колко време отделяте за размотаване може да варира. Ако заспивате веднага през повечето нощи, може би няма да имате нужда от време за преход.  Но ако страдате от безсъние или ума ви не спира да работи, докато се опитвате да заспите, ритуалите биха могли да помогнат и 30-60 минути биха били достатъчни.

Какви ритуали?

Те варират и зависят до голяма степен от личните ви предпочитания и това, което намирате за релаксиращо. Помислете за всичко, което ви успокоява, защото това е чувството, което търсите.  Тук няколко идеи:

  • Четене
  • Слушане на релаксираща музика
  • Разтягане
  • Топъл душ/вана
  • Медитация

Прекалено стимулиращите дейности, като физически упражнения, работа на компютър, видео игри, телевизия, могат да нарушат съня.

Просто си отделяйте нужното време всяка вечер и ще спите много по-добре.

Снимки: Unsplash

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.