Ad
Ad
Ad

Уелнес коучът е вид здравен специалист, който помага на клиентите да поставят и постигат своите здравни цели, обикновено свързани с физическото и емоционалното здраве.
Повечето хора знаят какво „трябва“ да направят, за да поддържат живот в добро здраве. Хранете се балансирано и избягвайте преработените храни, движете се редовно, давайте приоритет на съня, намалете стреса и култивирайте положителните възгледи за живота, което включва цели, смисъл и връзка с другите. И все пак, този на пръв поглед прост контролен списък и произтичащото от него удовлетворение от живота и благосъстояние, затруднява мнозина.

Уелнес коучовете имат уникалната възможност да подкрепят своите клиенти в изграждането на трайна и смислена промяна в начина на живот и личната трансформация към благополучие.
Термините фитнес, уелнес и благополучие често се бъркат сред обществеността. Но какво наистина е уелнес?

Уелнес може да се определи като „лично пътуване на индивида към умствено, физическо, социално и емоционално подобряване на живота“.

Бихме искали да допълним това познание и затова питаме Татяна Матевахолистичен коуч, какво е уелнес и защо се нуждаем от уелнес коуч?

Фото: Теодора Керанова

Какво всъщност е уелнес?

Преведена буквално от английски, думата означава „да си добре“ или обратното на „да си болен“ и точно такова е било определението й в Оксфордския речник през далечната 1650 г. Думата се е използвала рядко и единствено като термин, означаващ липса на болест. Уелнес или добруване е цялостното ни усещане за комфорт в тялото и в живота ни. Основните блокове за добро светоусещане са 3 – работа, любов и дом. Или също така има аспекти като физическо, емоционално, ментално добруване.

Кои са сферите на добруване?

Според Нюйоркското училището IIN Institute of integrative nutrition, в което уча, има 12 сфери, които влияят на нашето благоусещане в живота. И те са:

 • Здраве
 • Образование
 • Кариера
 • Финанси
 • Креативност – всичко, което създаваме в живота си, дори и бизнес планът.
 • Духовност
 • Радост
 • Социален живот
 • Взаимоотношения
 • Домът
 • Приготвянето на собствени ястия
 • Физическата активност

Каква е работата на един уелнес коуч и защо да рабим с такъв?

В днешния забързан свят се изправяме пред много предизвикателства. Искаме да започнем нов проект, да променим начина си на хранене или да направим крачките в промяна на комуникацията с партньора ни. Именно тук е ролята на уелнес коуча. Да ни изслуша, без да коригира, приеме точно такива каквито сме. Да повярва заедно с нас в нашите мечти и със своите въпроси и присъствие да ни помогне да реализираме проектите си или стигнем до отговорите, които търсим. Слуша ни. Чува ни. Приема ни. Вярва в нас. Държи ни отговорни към крайния резултат.

Бихте казали, но дали наистина вярва в нас? Тук идва ролята на интро интервюто, в което един коуч и клиент правят опознаване и виждат дали има пространство за съвместна работа. Това е новата професия на нашето време, която е на път да стане безценно важна в развитието на нашето общество и неговото добруване.

Следващото уелнес пътешествие на Татяна „Разцъфти в Бали“ е съвсем скоро. Можете да прочетете и да се запишете тук, както и да пишете на Татяна, за да получите 15 минутна безплатна уелнес интро сесия.

***

Снимка: Pexels

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.