Ad
Ad
Ad
Lifestyle & Wellness

Защо подкастите станаха така популярни? Част 2.

Защо вашият бизнес се нуждае от подкаст?
Pinterest LinkedIn Tumblr

ЧАСТ 1

Значението на подкастите като медия предизвика противоречиви реакции в бизнес средите, особено когато бе предложено да се използват и като маркетингов канал. Но е редно да се вземе предвид, че с нарастването на DTC (Direct-to-consumer) компаниите, е по-критично от всякога марките да са в директен контакт със своите потребители.

Традиционните отрицателни съображения на тема подкасти са: „Никой няма да слуша“ и „Вече има толкова много“. Но залитането в тези две крайности води единнствено до задънена улица и още по-голямо противопоставяне между екипите във фирмите.

Фактите са от значение, затова да разгледаме накратко какво действително се случва:

  • Проучванията сочат, че броя на хората, които слушат подкасти всяка седмица е нараснал 100% през последните четири години.
  • Що се отнася до демографските данни, няма по-добре профилирана среда от подкастите. Те привличат образована и относително по-богата аудитория. Слушателят на подкасти е 45% по-вероятно да има висше образование и 68% по-вероятно е да е със следдипломна квалификация, а също така да има по-висок месечен доход. Накратко казано, подкастите свързват с по-образована и богата аудитория.
  • Основите на съвременния маркетинг се промениха. Определено водещо е как да адаптирате компанията си изцяло към диджитъл, а много фирми все още не са го направили, което е огромен проблем.

И ако статистиката не е достатъчна, за да се оцени важността на подкастите, то имайте предвид и следните бизнес ползи:

  • Подкастите са лесни за консумация;
  • Подкастите привличат качествен трафик;
  • Те са възможност за изграждане на силно ангажирана общност;
  • Omnichannel, 24/7, винаги ON – това са подкастите.

Интересуваме се какви подкасти се слушат в България и споделяме нашите анкети с вас, за да освежите погледа, а и слушанията си.

Борислава Петкова

Digital manager с богат опит в рекламните агенции и медиа планирането, coffee lover.


1.Кои подкасти слушаш?

От българските: Свободно падане, 2 и 200, Животът и други неща, Говори интернет, Радини вълнения, Girls we are, Inстории (пдкаста на сп. InGlobo) и др.…Преди няколко години слушах много The Minimalists; следях и криминалните SERIAL & In The Dark.

2.Защо ги избра и ги препоръчваш?

Попадам на тях най-вече след като съм прочела някъде нещо или ги видя препоръчани от хора, които следвам в социалните мрежи. От всеки подкаст, от всяка обсъдена тема, гледам да взема по нещо за себе си. Често се улавям вдъхновена след като изслушам даден епизод 🙂

3.Как те мотивират?

Като се опитвам да водя по-съзнателен живот – с повече мисъл за природата, за хората около мен и по-малко за вещите и материалния аспект на живота.

Като се вглеждам повече в себе си и анализирам собственото си поведение.

Като просто ми помагат в и без това трудното и в повечето случаи еднообразно майчинско ежедневие и ме държат информирана и на фокус 🙂

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.