Ad
Ad
Ad
Lifestyle & Wellness

Защо подкастите станаха така популярни ? Част 1.

Попитахме ви кои подкасти слушате.
Pinterest LinkedIn Tumblr

Не може да се отрече, че подкастите са най -горещата медия в момента. През 2021 г. хората са прекарали 15 милиарда часа (да, милиарда) в слушане на подкасти. От 2005 г. насам са създадени над 700 000 подкаста с над 30 милиона епизода съдържание, повечето от които безплатно. Но защо така?

  • Животът става все по -натоварен и подкастите са удобство и добавена стойност за ежедневието. Аудиосъдържанието позволява на слушателя да прави много неща едновременно, т.нар. мултитаскинг. Слушателите могат да се потопят в темите, без да се налага да отделят време за четене или гледане на видео.
  • Подкаст за всеки. Едно от предимствата на формата е, че предлагат безкрайно разнообразие и възможности. Криминални, комедийни, за поп култура, новини, мода, книги, кино….. за всеки има по нещо.
  • Въпреки че цялото това безплатно съдържание е огромна стойност за крайния потребител, отнема много време за създателите. За да покрият разходите си, много от тях привличат спонсори и правят кратки четения на реклами. Подкаст рекламата стана все по -често срещана през последните години.
  • Голямото разнообразие от теми позволява на рекламодателите да достигнат нишови ауидтории от силно ангажирани слушатели.

За да освежите погледа и  слушанията си и добавите още интересни към списъка си, попитахме няколко успешни  дами  от кои подкасти черпят съвети и вдъхновение.

Преслава Преславова

Преслава Преславова има дългогодишен опит като журналист и PR експерт. Тя е работила 13 години в БНТ като редактор в Новините, като редактор и сценарист на различни предавания, сред които „24квадрата“ и „Чай“. В PR сферата Преслава има опит като част от екипите на агенциите: „Brigada“ , United Partners, CEHub. Като независим PR експерт, Тя стои зад проекти като успешния български филм „Източни пиеси“ на Камен Калев и „Семейни реликви“ на Иван Черкелов. Приятелството й с киното датира още от детството й, затова неслучайно е работила като PR с всички големи бг фестивали, включително София Филм Фест, от чийто е екип е част вече 15 години. От скоро Преслава е част от PR агенция Distinkt group.

1. Кои подкасти слушаш?

Сред подкастите, които слушам са:

Triple Eye Project , един подкаст на Ива Дойчинова, Ели Розберг и Евелина Павлова – три дами с голям опит в радиото, които много харесвам като гласове и като жени.

#257podcast, отново на човек от радиото, моята приятелка Катя Василева, която го прави заедно с експерта по бизнес етикет и протокол Кристина Крънчева.

От време на време слушам и Животът и другите неща на Сибина Григорова и Асен Григоров . Доста полезен, защото предоставя на своите слушатели нестандартен прочит на актуални теми от деня – новини, анализи и коментари.

У нас липсват готини подкасти за кино като изключим този на моят добър приятел и колега Димитър Дринов – Inglourious Kunts. Подкастът е на най-якия за мен сайт за кино в България Операция Кино. Димитър, Благой, Влади и Мартин  представят своя задълбочен кино анализ, като го комбинират с много интересни факти и забавна информация. Но аз биха направила нещо далеч по-различно от техния кино-подкаст.

2. Защо ги избра и ги препоръчваш?

За първите два – слушам ги, защото дамите, които ги правят ми харесват. Допадат ми техните гласове, макар да са много различни. А това е доста важно при подкастите – да имаш въздействащ, запомнящ се, мелодичен глас с характер, който да те отличава от общото говорене.

Слушам точно изброените от всички нароили се напоследък у нас подкасти, защото разказват интересни истории и са полезни за работата ми на човек, който се занимава  с PR и медии.

3.Как те мотивират?

Мотивират с начина си на разказване и поднасяне на историите. Всеки един от тези подкасти притежава стил и характер.

Рада Езекиева

Рада Езекиева работи в областта на културния мениджмънт и социалните инициативи. Участва в организацията на различни артистични проекти и събития. Интересува се от културна политика. Пише критически текстове за кино и театър.

1. Кои подкасти слушаш?

Не разпознавам себе си като най-регулярния почитател на подкасти, със сигурност не е и най-всеядният. Но ми допада много тенденцията на тази субкултура да ни учи да слушаме повече. Да слушаме избирателно и с внимание, с целенасочено отглеждане на времето за следващия епизод, в общия поток от информация и шум, в които, като че ли, все повече, думите се обезличават.

Подкастите могат да ни помогнат отново да се върнем към остойностяването на езика и разговора като форма на близост и приемане на другия.

Харесвам подкаста на Лили Гелева Свободно падане – откроявам го. На едни честоти сме.

Игрите на ума на Дарик радио е вторият сигурен. Беше много приятно и за мен самата да участвам в него преди време. След записа си казах – “ето, колко полезно може да е, в непринудена среда и спонтанен прилив на истории, да откроиш онова от теб в подсъзнанието, което чака един такъв разговор да го “отключи” на воля.

Радвам се, че и аз самата, съм в екип по концептуалното създаване и продуциране на нов за България подкаст – #ОтКликниНаИзкуството на Националната Стрийминг платформа 7Arts.bg. Ще чуете скоро подробностите!

2. Защо ги избра и препоръчваш?

Избирам ги, защото говорим на един език – буквално и в междуредието. Защото са съдържателни и леки, едновременно. Защото се правят от хора с близък до моя вкус и чувство за хумор.

3. Как те мотивират?

Дори само с факта, че мога да разчитам на тях, заради гореспоментатия вкус и чувство за хумор.

Таня Петрова

Таня Петрова е специалист по маркетинг и комуникации, в момента работи за Philip Morris Bulgaria. Интересни са й обществата, как се развиват брандовете и как изграждат връзка с обществото, „храни“ се с естетика – принт списания, мода, музика, обича да чете – от албумите на Taschen и Gestalten през Alain De Botton до Andre Aciman, John Banville, и нови автори, на които попада случайно от приятели или медиите.

1.Кои подкасти слушаш?

Подкастите на Monocle Magazine като например – The Monocle Weekly, Monocle on Sunday, Monocle on Culture.
Бележка под линия – Обговарянки на литературни преводи – автор Стефан Русинов.
Guys We Fucked – подкаст за секс и отношения от Corinne Fisher and Krystyna Hutchinson, които са stand-up comedians от Ню Йорк, съответно супер забавни и шумни. 😃
Pivot – технологичен подкаст, от където се информирам за всякакви новини в сферата. Водещи са американската журналистка Kara Swisher и професорът по маркетинг, който се държи като рок звезда, Scott Gallaway.
Corporate Lunch – The GQ podcast about clothes – името си го казва какво е и защо е. 🙂
Путкаст подкаст – един несрамежлив и нецензуриран подкаст за секс и отношения със Зази и Заря. 🙂

2.Защо ги избра и ги препоръчваш?
Защото са best of both worlds – информативни и забавни едновременно.

3.Как те мотивират?
Ценни са ми, дават ми усещането, че от тях получавам най-необходимата информация. Енергията на водещите най-вече ме държи да съм редовен слушател. Черпя идеи за моите си неща.

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.