Ad
Ad
Ad

Добре дошли в Средиземно море, където дните са изпълнени със здравословeн начин на живот, релаксацията изпълва въздуха, свежите храни са на масата и ястията са споделени с усмихнати лица. Перфектната пощенска картичка с бели пясъци и искрящи морета. Регионът включва страните на Средиземно море, като Италия, Гърция, Испания и Франция и е обичан заради естествената си красота, но това, което наистина определя дестинацията, е спокойния начин на живот, където простичките удоволствия, бавното живеене и здравословните навици се получават съвсем естествено. Средиземноморието се слави с нещо повече от вкусна храна и слънце и това е удовлетворяващия начин на живот.

Ето няколко тайни как да внесете тези удоволствия във вашето ежедневие.

Избирайте пресни храни и подправки

В средиземноморската диета ястията се приготвят от пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и включват здравословни мазнини като зехтин. Билките и подправките добавят вкус и разнообразие. Постните протеини като риба, морски дарове, боб, бобови растения, ядки заместват червеното месо, което все пак се сервира от време на време. Нискомаслените сирена и киселото мляко са добре дошли в умерени количества. Водата е напитка номер едно, но все пак можете да се насладите на сутрешна чаша кафе, успокояваща чаша чай и ежедневната чаша червено вино! И за разлика от модните диети, средиземноморският начин на живот не брои калориите, а цели единствено насладата от добре балансирания подход към храненето.

Споделяйте моментите и ястията с близките

В съзнанието на средиземноморските хора щастието идва от вкусната храна и хубавите моменти с любимите хора. Прекарването на време със семейството и приятелите е връхната точка на всеки ден. И добрите взаимоотношения, които произтичат, са ключът към добър живот и добро здраве. В средиземноморските страни лежерните обеди и вечери с приятели обикновено продължават с часове. Повечето магазини затварят следобед, за да могат хората да обядват заедно. Храненето е нещо повече от ядене, то е споделено време заедно.

Заменете Grab-and-Go с истинска почивка с вкус

Ако сте свикнали да закусвате, тичайки към офиса, да обядвате на бюрото и безсмислено ядете замразена вечеря, докато гледате телевизия, може да се почувствате сити, но не и пълноценни. Отделянето на време да се насладите на всяка хапка от всяко хранене е част от средиземноморския начин на живот. Средиземноморска диета значи да превърнете яденето в удоволствие. А това започва, като отделяте време да се насладите на ястията си. Забавянето и обръщането на внимание на храната е по-здравословен начин за хранене. В крайна сметка на мозъка са му необходими около 20 минути, за да сигнализира, че сте сити. Ако ядете твърде бързо, ще изконсумирате повече храна, мазнини и калории, отколкото ви е необходимо. Забавянето и настройването за хранене води до по-голямо удовлетворение от по-малките порции, и ще ви позволи да усетите кога наистина сте сити.

Преместете се на Средиземно море

В средиземноморските страни няма да намерите тълпи да се потят във фитнес залата, да вдигат тежести с часове или да се записват в лагери за обучение, за да поддържат форма. Вместо това ще видите хората да се разхождат из пазара, да работят в градината, да правят вечерни разходки със семейството си и да се разхождат и разговарят с приятели. Упражнението се случва естествено, тъй като поддържането на активност е част от живота. Така физическата активност предлага ползи за вашето тяло, ум и настроение. Средиземноморски начин на живот не е да тренирате, а да се движите по време в ежедневните дейности и правите това, което харесвате като тенис, плуване, градинарство и дори танци!

Махнете се от всичко

Ако животът ви е изпълнен със стрес и графици, време е да избягате към Средиземно море, където не само темпото е релаксиращо, но и хората. Проучвания показват, че забавянето и отделянето на време за релакс е един от най-здравословните навици, които можете да възприемете. Отпускането освежава ума, възстановява енергията, обновява визията и засилва положителната себеоценка и самочувствие. Начинът да внесете този средиземноморски навик у дома е като отделяте време за почивка и релаксация, като например следобедна дрямка, разходка в гората, четене на хубава книга или просто седене до успокояващо езеро.

Отделете място в живота си за смях

Може да звучи смешно, но добрият смях е най-добрият лек. Смехът и чувството за хумор са важна част от живота. А физическите, емоционалните и социалните ползи от смеха не са шега, защото смехът понижава кръвното налягане и укрепва имунната система. Освен това освобождава ендорфини за добро настроение, които облекчават стреса, намаляват напрежението, подобряват настроението и повишават увереността. Смехът е полезен за социалния живот, защото укрепва връзките и свързва с другите.

Средиземноморският начин на живот е релаксиращ и здравословен. Свързва се със споделяне, чувство за принадлежност и чувство за хумор, балансирано хранене и живот, активност и щастие. Внесете красотата на средиземноморския дух и във вашия дом с тези простички удоволствия.

***

Снимки: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.