Ad
Ad
Ad

Всички искаме нашите деца да са успешни. Но какво всъщност означава това?

Определяне на успеха за тийнейджъри

Хубаво е внимателно да обмислим какво  имаме предвид под „успех“, в противен случай може да накараме нашите тийнейджъри да стеснят дефиницията си за понятието и това да попречи на просперитета им в дългосрочен план. Необходимо е да внимаваме и да не се фокусираме погрешно само върху тези две мерки за успех – усмивката на лицата им и оценките, които получават в училище.

Не съдете по щастието

Защо не? Защото е твърде лесно да направиш едно дете щастливо. Дайте на 5-годишно дете нова играчка и то ще засияе. Вземете на 12-годишно дете ново колело и ще е най -щастливото. Поръчайте билети за концерт на 16-годишен тийн и той ще полети от радост. По същия начин е твърде лесно да направите и едно дете нещастно. Поставянето на ограничения на времето за видео игра може да разплаче 7-годишно дете. Поставянето на твърди граници относно вечерния час за прибиране за 15-годишно дете може да предизвика негодувание, особено ако вашите ограничения се различават от тези, определени от родителите на приятелите на вашия тийнейджър.

Не съдете по оценките

Какво лошо има в преценяването на успеха по оценките в училище? Те измерват само един аспект от усилията на детето. Оценките може да накарат младите хора да се чувстват некомпетентни, вместо да ги стимулират да празнуват силните си страни, които притежават в недо оценени области. Когато съдим за успеха по оценките, тийнейджърите може да определят стойността си според това, което са постигнали до 18-годишна възраст. Това подкопава потенциала да виждат и ценят, че животът предлага непрекъснати възможности за растеж и самоусъвършенстване. Те може да се почувстват така, сякаш са се „провалили“ само защото не са се класирали за  колежа или програмата за обучение. Когато на тийнейджърите им се окаже натиска за постигане на оценки, това може да подкопае развитието на някои от силните страни на характера им, които предсказват дългосрочен успех.

Не че щастието не е важно. Или че оценките са без значение. Но е редно да погледнем и отвъд младия човек, който стои пред нас, да си го предстаевим 35, 40 или 50-годишен възрастен, който в момента се изгражда.

Когато се фокусираме върху бъдещето, нашето разбиране за успешно детство и юношество се разширява.

Младите хора имат цял живот, за да постигнат успеха. Нашата работа не е да ги доведем до финалната линия, а да ги подготвим със силните страни на характера им, които ще ги изстрелят в бъдещето.

Силните страни, от които се нуждаят тийнейджърите за да станат успешни възрастни

Какво прави възрастните успешни? Те допринасят за света по много различни начини. Научили са се да следват пътя, по който могат да допринесат най-много. Нашето предизвикателство като родители е да напътстваме младите хора да открият собствените си силни страни.

Затова тук първо ще разгледаме тези силни страни, от които се нуждаят възрастните, като същевременно имаме предвид, че всички сме различни. Не всеки притежава или се нуждае от всяка от тези черти, но те ни предлагат нещо, към което да се стремим.

  • Успешните възрастни имат нужда от и заслужават щастие.
  • Успешните възрастни правят света по-добро място.
  • Успешните възрастни работят усилено.
  • Успешните възрастни ценят и поддържат своите взаимоотношения.
  • Успешните възрастни са креативни.
  • Успешните възрастни имат умения за сътрудничество.
  • Успешните възрастни уважават различните гледни точки.
  • Успешните възрастни никога не спират да се учат.
  • Успешните възрастни са издръжливи. Вместо да се фокусират върху своите недостатъци, те търсят израстването.
  • Съсредоточете се върху възрастния, в който вашият тийнейджър искате да се превърне

Трябва да се научим да виждаме пълноценно нашите младежи и тийнейджъри. Тийнейджърите заслужават родители, които се интересуват от краткосрочните им постижения, включително оценките. Но прекаленото съсредоточаване върху тези краткосрочни мерки може да подкопае някои от самите качества, необходими, за израстването им  в здрав и успешен възрастен.

Мисленето за възрастните, които отглеждате, премахва напрежението от вас. Успехът на вашите тийнейджъри не зависи от това дали са щастливи във всеки един момент, нито от това какво правят веднага след гимназията. Младите хора имат цял живот, за да постигнат успеха. И нашата работа не е да ги заведем за ръка до финалната права, а да ги подготвим със силните страни на характера, които ще ги изстрелят в бъдещето.

***

Фото корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.