Ad
Ad
Ad

Работата от вкъщи може да се появи в ежедневието ни, като изненадваща промяна, а може да е и стандартна част от работната ни седмица. Но какво се случва, когато децата внезапно също са у дома? Как се постига баланс между работа, разговори с колегите и измислянето на безопасни занимания и забавления на детето? С нарастващия брой хора, работещи от вкъщи, независимо дали временно или постоянно, този въпрос става все по-предизвикателен и особено за работещите майки. Потърсихме съветите за спокойно съвместяване на работа от вкъщи и майчинство на Анна Влаева – специалист ранно детско развитие.

Три съвета за спокойно съвместяване на работа от вкъщи и майчинство

Анна Влаева е специалист по ранно детско развитие и логопед. Работи в името на по-доброто общуване между родители и деца. Осъзнава, че съвременното възпитание е много по-изискващо от родителите, отколкото преди 15 – 20 години. Затова подкрепя клиентите си с практически проверени и работещи техники за промяна на проблемното детско поведение. Можете да я последвате във Фейсбук, Линкдин и в Инстаграм.

1-Възможно най-малко моменти, в които трябва едновременно да работите и да се грижите за детето.

Дори когато то си играе спокойно до вас, а вие работите на компютър или по телефона се залага ревност към дейността ви.
Разделете работата си на сегменти- свършете един преди детето да се е събудило, друг – по време на следобедния сън, трети – вечерта.

2-Домакинските задължения- заедно с детето.

За да е реално да работите спокойно от вкъщи, е нужно да намерите място в програмата и на домакинските задължения. Готвене, чистене, пране и подреждане на дрехи може да се случват заедно с детето. Задавайте му точна и конкретна работа, която то може да изпълни само. По този начин, детето ще се чувства отлично, защото прекарва полезно време с родителя си.

3-Ясно заявяване към детето „сега пиша, ще играя с теб след малко“.

Когато ви се налага да работите, а детето е до вас, ясно му обяснете – „сега работя, не мога да играя. Когато напиша този текст ще играя с теб.“ Не се опитвайте да играете, докато всъщност работите. Детето усеща, че е на заден план и е крайно възможно да започне да си търси 100% внимние по друг начин – с регресия, агресия, апатия.

***

Снимка корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.